Wat is de Apple TV precies en welke versie is op dit moment interessant?

sep 5, 2019 | Internet & TV, TV Kopen

sep 5, 2019 | Internet & TV, TV Kopen

De Apple TV 4 is de vierde generatie mediabox van Apple. Op dit moment is er zelfs al een opvolger met de Apple TV 4K. Wil je weten wat een Apple TV is? Lees dan onze handige review en kom alles te weten over dit populaire product van Apple. Daarnaast kun je alle aanbieders van de Apple TV 4 met elkaar vergelijken zodat je de beste aanbieder kunt kiezen. Het kan zijn dat je de naam Apple TV HD voorbij ziet komen, in maart 2019 is er namelijk een naamswijziging doorgevoerd om aan te geven dat 1080P content afgespeeld kan worden op de Apple TV.

De Apple TV HD heeft een aantal flinke verbeteringen doorgemaakt, zo kun je beschikken over krachtigere en snellere hardware, een nieuwe afstandsbediening en is het mogelijk om apps en games te downloaden uit de App store. Het klinkt wellicht al lang geleden, maar Tim Cook maakte op 9 September 2015 aan dat de Apple TV 3 een flinke vernieuwing zou krijgen. Gek was dat niet, de laatste Apple TV was namelijk aan vervanging toe omdat deze niet bepaald vernieuwend was.

kabel internet providers

De naam van het nieuwe besturingssysteem

De naam van het nieuwe besturingssysteem in de Apple TV 4K is tvOS. Op dit moment is dit besturingssysteem 95% gebaseerd op iOS, als je al gewend bent aan dit besturingssysteem zul je veel herkennen waardoor het voor veel mensen een makkelijk te gebruiken apparaat is. Ook komen er jaarlijks nieuwe updates uit voor de tvOS software. De nieuwste versie van het besturingssysteem heet tvOS 11. Tegenwoordig denken steeds meer mensen na over een mediaspeler als  ze bezig zijn met televisie kopen, gek is dat niet want streamen is mega populair geworden.

Het uiterlijk van de Apple TV HD / 4K

Het uiterlijk van de nieuwe Apple TV is relatief hetzelfde gebleven, misschien heb je hem al eens gezien. Een zwart doosje met mooi afgeronde hoeken. Toch is er wel iets veranderd. Zo is het nieuwste model Apple TV iets hoger, op dit moment is deze namelijk 35mm hoog geworden terwijl het oudere model 23 mm hoog was. Het uiterlijk ziet er prima uit en zal een toevoeging zijn op je huidige smart tv.

Nog een prettige toevoeging is de afstandsbediening, deze werkt via Bluetooth waardoor er geen directe zichtlijn nodig is.
Het prettige is dat je afstandsbediening op verschillende manieren te bedienen is, zo kun je gebruik maken van spraakopdrachten door de ingebouwde microfoon of Siri te gebruiken. Daarnaast kun je uiteraard gebruik maken van de bekende veegbewegingen op het touchpad van de Apple TV 4K.

Hoe werkt de afstandsbediening van de Apple TV?

Je kunt met de nieuwe afstandsbediening apps starten, content bekijken en natuurlijk video’s afspelen. De afstandsbediening maakt het mogelijk om bewegingen te registreren die je met je arm maakt. Daardoor kun je games tegenwoordig ook gemakkelijk bedienen. Games op de Apple TV 4K gebruiken hiervoor de versnellingsmeter (accelerometer) en gyroscoop in de remote. 

Wat zijn de specificaties van de Apple TV 4

Zoals je gewend bent van Apple heeft deze Apple TV een geweldig krachtige hardware onder de motorkap. De nieuwste generatie heeft een snelle 1,5 GHz A8 chip aanwezig, bij de voorganger was dit nog een A5 chip. Ook het werkgeheugen heeft een boost gekregen, je hebt een 2GB LLDDR3 SDRM beschikbaar die er voor zorgt dat je razendsnel gebruik kunt maken van alle functies. Ook de opslagcapaciteit van de Apple TV 4K is flink verhoogd, je kunt nu beschikken over een 32GB opslagschijf. Het vorige model had maar 8GB en dat zorgde er voor dat gebruikers weinig toegankelijkheid hadden op dit gebied.

Hoe zit het met de aansluitingen van de Apple TV 4?

Op dit moment kun je beschikken over een serie nieuwe aansluitingen op de Apple TV 4, zo kun je tegenwoordig gebruik maken van een USB C-poort en de optische audio-ingang is volledig verwijderd. Op dit moment heb je de volgende aansluitingen beschikbaar:

  • Stroomaansluiting
  • HDMI 1.4
  • 10/100 BASE-T Ethernet
  • USB C

Waar moet je op letten als je de nieuwe Apple TV koopt?

Het is wel belangrijk om te kijken of je een televisie hebt die gebruik kan maken van de Apple TV, doorgaans gaat dit overigens vrij makkelijk. Je moet kunnen beschikken over een HDMI aansluiting waarmee je 720P of 1080P resolutie kunt afspelen. Bij de aanschaf van je Apple TV is het belangrijk om te weten dat er geen kabel meegeleverd wordt, zorg er dus voor dat je deze voorhanden hebt. Het is niet verplicht om een USB C-Kabel te gebruiken, echter kan het wel handig zijn voor ontwikkelaars die bijvoorbeeld apps willen testen.

Hoe werkt video streamen met de Apple TV?

Uiteraard is de belangrijkste reden om een Apple TV 4K te kopen dat je video kunt streamen. Het is ook mogelijk om films, series te kopen via de bekende iTunes Store. Ook is het mogelijk om je eigen video’s te streamen vanaf je iPad, iPhone of Mac en kun je diensten zoals Netflix of Youtube gebruiken
Het is ook mogelijk om muziek te streamen vanaf je iPhone en iPad.

Doorgaans is het ook mogelijk om rechtstreeks vanuit je muziek of podcasts apps af te spelen. Je hoeft alleen maar te synchroniseren via je iCloud en als je lid bent van Apple music kun je rechtstreeks via het internet streamen. Het is ook mogelijk om via Airplay muziek draadloos te streamen vanaf je iPhone, Mac of iPad. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een iCloud fotobibliotheek gebruikt, het is met de Apple TV 4K mogelijk om al deze foto’s direct te streamen. Daardoor kun je een leuke diashow afspelen of samen naar alle vakantiefoto’s kijken.

Hoe zit het met de App store en Apple TV 4

De vierde generatie kan zoals we eerder besproken apps downloaden vai de App store. Daardoor hebben ontwikkelaars ook de mogelijkheid om apps gemakkelijk aan te passen waardoor er veel innovatie plaats kan vinden. De onderliggende code van apps is namelijk hetzelfde gebleven. Het prettige van de nieuwe Apple TV is dus dat je geen beperkte selectie aan apps meer hebt zoals bij de derde versie het geval was.

Conclusie over de nieuwe Apple TV, moet je hem kopen?

De Apple TV 4K is een goede oplossing als je alle films, series en foto’s in 4K resolutie wil bekijken. Je kunt beschikken over een hoge beeldkwaliteit van 3840×2160 pixels en media ziet er tot 4 keer scherper uit in verhouding met een Full HD resolutie. Ook kun je beschikken over HDR waardoor de kleuren nog feller en realistischer worden. Als je een iPhone of Mac heeft kan de Apple TV een prima optie zijn om je video’s en games te streamen.

Je hebt bij de nieuwste Apple TV namelijk de beschikking over een krachtige AX10 fusion chip, daardoor speel je games in de hoogste resolutie zonder kwaliteitsverlies of haperingen. De nieuwe afstandsbediening van de Apple TV is ook als gamecontroller te gebruiken en je kunt de microfoon gebruiken om via Siri opdrachten te geven aan je Apple TV.

Handige & leuke Video’s

Laatst geüpdatet