Internet snelheid, waar moet ik op letten?

apr 16, 2019 | Internet

apr 16, 2019 | Internet

De internet snelheid is wellicht een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de keuze voor het best passende internet abonnement. Daarnaast is de prijs en beschikbaarheid op je locatie erg belangrijk, hier is niet veel aan te veranderen en rekening mee te houden maar wel met de internet snelheid. De gemiddelde snelheid internet die de provider je toont kan namelijk afwijken van de internet snelheid die je thuis ontvangt.

Maar hoe weet je dan zeker dat je niet betaalt voor een internet snelheid die je helemaal niet kunt ontvangen? Wil je gaan overstappen naar een nieuwe internetprovider dan is de nieuwe aanbieder jouw verplicht om een realistische indicatie te geven van de te ontvangen internet snelheid. Naast de indicatie moet de internet provider in het contract ook de minimale internetsnelheid vermelden, op deze manier weet je zeker dat je niet voor verassingen komt te staan.

internet snelheden

Welke internet snelheid is perfect voor mijn situatie?

Je zult je wellicht afvragen welke snelheid internet de perfecte is voor jouw situatie, een goede vraag. Natuurlijk wil iedereen snel internet ontvangen, helaas betaal je hier ook het meeste voor. Echter is het belangrijk dat je goed kijkt waar je je internet snelheid voor gaat gebruiken. Om een goed voorbeeld te geven, je hoeft natuurlijk geen torenhoge internet snelheid te ontvangen wanneer je deze maar af en toe gebruikt voor het versturen van een mailtje of het lezen van de online krant.

Ben je een actievere gebruiker van het internet en doe je meer dan af en toe een mailtje versturen of de online krant lezen en stel je meer eisen aan je snelheid internet dan zullen de kosten al snel gaan stijgen. We zullen hieronder de meest gekozen internet snelheden met bijbehorende behoeften voor je uiteenzetten. Wellicht nog even goed om te weten is dat je je internetsnelheid kunt verbeteren door middel van een wifi versterker.

Snelheid internet: 20 MB/s

De laagste internetsnelheid die je in de meeste gevallen wordt aangeraden is 20 MB/s, de internet snelheid zal voldoen wanneer je in je eentje bent of er in het huishouden niet tot nauwelijks gebruikt wordt gemaakt van het internet. Er is niets mis met deze snelheid en je kan gewoon websites rond surfen en mails versturen. Daarbij komt dat je ook gewoon gebruik kunt maken van het welbekende Netflix om HD te streamen, ook is Spotify geen enkel probleem en kun je al jouw favoriete muziek streamen.

Snelheid internet: 40/50 MB/s

Zijn er in het huishouden meerdere personen die graag gebruik maken van het internet en dit in de meeste gevallen tegelijkertijd doen? Dan kun je het beste kiezen voor een internetsnelheid die voldoet aan 40 tot 50 MB/s, met deze snelheid zul je bij veelvuldig gebruik geen traag internet ervaren, het is dan ook ideaal voor gezinnen.

Steeds meer huishoudens in Nederland beschikken over interactieve TV die middels het internet fungeert, dit snoept natuurlijk van je bandbreedte en zal de internetsnelheid vertragen. Met 40 tot 50 MB/s kun je zonder enkel probleem gebruik maken van de tv zonder dat je iets merkt aan je snelheid internet.

Snelheid internet: 80/100 MB/s

Bestaat jouw gezin uit minimaal 5 personen die allemaal dolgraag willen internetten, streamen en muziek luisteren dan raden wij het je sterk aan om te kiezen voor een internet snelheid tussen de 80 en 100 MB/s. Je kunt ook voor deze snelheid internet kiezen wanneer je veel downloadt en ondertussen ook nog andere activiteiten zoals online gamen onderneemt, je wilt natuurlijk geen haperende gameplay ervaren.

Ook met deze snelheid is mogelijk om gebruik te maken van je interactieve tv terwijl de rest volop gebruikt maakt van de bandbreedte. Heb je thuis vaak discussies over traag internet dan is deze snelheid je ten volste aan te raden, het probleem is dan ook in één keer opgelost.

Snelheid internet: 150 MB/s en hoger

Ben je dag in en nacht bezig met het internet en dus een echte fanatiekeling dat is het meer dan verstandig om te kiezen voor een internetsnelheid die boven de 150 MB/s per seconde ligt. Dit kost natuurlijk wel wat meer maar hier krijg je ook flink wat meer voor. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op meerdere beeldschermen tegelijk in de hoogste resolutie een film te streamen terwijl een ander lekker online zit te gamen, zonder haperingen natuurlijk.

Daarnaast is het downloaden van flinke bestanden een fluitje van een cent en binnen enkele seconden gepiept. Dit is vooral handig voor de mensen die werken vanuit huis en te maken hebben met dit soort bestanden of te kampen hebben met gezinsleden die ook mee snoepen van de bandbreedte, je wilt natuurlijk wel productief te werk gaan. Deze internetsnelheid wordt vooral aangeraden voor flink gevulde studentenhuizen en gedeelde verbindingen, met deze snelheid internet zul je geen problemen ervaren en vervelende discussies voorkomen.

Snelheid internet: 500 MB/s tot 1 Gbit

Een echte snelheidsduivel? Het is vandaag de dag mogelijk om voor internet snelheden te kiezen die lopen van 500 MB/s tot 1 Gbit. Echter zul je in de praktijk niet erg veel hebben aan deze torenhoge snelheden, dit heeft simpelweg te maken met het feit dat je computer in de meeste gevallen niet over de capaciteit beschikt om boven de 500 MB/s data te downloaden, je betaalt in dat geval dus elke maand voor de helft van de internetsnelheid die je werkelijk ontvangt.

Let goed op, alle snelheden die we hier hebben besproken zijn downloadsnelheden, daarnaast bestaat er namelijk ook nog een uploadsnelheid. Deze is vaak 1/10 van de downloadsnelheid. Dit is niet het geval wanneer je voor een glasvezel verbinding kiest, hierbij liggen de down- en uploadsnelheid helemaal gelijk.

De gemiddelde internetgebruiker heeft voldoende aan een internetabonnement die een snelheid van 50 MB/s verschaft, zij ervaren geen langzaam internet.

Internet snelheid test

Om een goed beeld te verkrijgen over welke internetsnelheid het beste past bij jouw situatie is het verstandig om een internet snelheid test uit te voeren, met deze test krijg je een beeld van de huidige internetsnelheid en kom je er snel genoeg achter of je genoeg hebt aan je huidige snelheid internet.

Om de gegevens op een juiste manier te interpreteren is het goed om te weten dat internet snelheden worden weergeven in kilobits of megabits per seconde, ook wel afgekort als MB/s of Gbit. Wellicht kan dit wat verwarring opwekken omdat bestanden (data) worden weergeven in een andere eenheid, namelijk kilobytes en megabytes.

De snelheid van je internetverbinding is voor het grootste deel afhankelijk van het type internetverbinding waar je thuis gebruik van maakt, met welke apparaten je de internetsnelheid verbruikt en natuurlijk ook waar je het voor gebruikt. Iemand die af en toe een mail stuurt heeft nou eenmaal een minder hoge internetsnelheid nodig dan iemand die meerdere keren per dag flinke bestanden downloadt.

Down- en uploadsnelheid, wat is het verschil?

Wanneer we het hebben over de internetsnelheid is het belangrijk om te weten dat je met een internetabonnement altijd te maken hebt met een downloadsnelheid en uploadsnelheid, deze worden beide uitgedrukt in Mbit/s, de megabits per seconde. De downloadsnelheid geeft weer in welk tempo jij data kunt binnenhalen van het internet. Om het te verduidelijken zullen we een voorbeeld geven, het kijken van een Youtube filmpje of muziek streamen vanaf Spotify loopt middels de downloadsnelheid. De gemiddelde gebruiker van het internet heeft meer baat bij de downloadsnelheid dan de uploadsnelheid.

Zoals we al zeiden heb je naast de downloadsnelheid ook de uploadsnelheid, ook deze wordt uitgedrukt in Mbit per seconde. Je spreekt over uploaden naar het internet wanneer data wordt verstuurd naar het netwerk. Het uploaden van een foto op Instagram loopt middels de uploadsnelheid, ook het verzenden van email is iets uploaden. Zoals we al zeiden heeft een gemiddelde internetgebruiker meer baat bij de downloadsnelheid, dit omdat er meer wordt gedownload dan geüpload.

Afhankelijk van het type internetaansluiting is het in de meeste gevallen zo dat de uploadsnelheid lager ligt dan de downloadsnelheid. Dit is zo wanneer je je internet ontvangt vanuit een DSL aansluiting, ben je aangesloten op het glasvezelnetwerk dan liggen deze twee internet snelheden gelijk. Dit is een van de grootste voordelen van glasvezel internet.

Werkelijke internetsnelheid postcode

De werkelijke internetsnelheid, een onderwerp waar veel vragen over worden gesteld door de consument en dat vinden wij meer dan logisch. U zult na het uitvoeren van een internet snelheid test vast wel eens gemerkt hebben dat de downloadsnelheid uit de internet snelheid test in de praktijk lager is dan de internetsnelheid die door de provider wordt aangeboden en waar je ook voor betaald. Ontvang je internet vanuit een ADSL aansluiting dan kunnen we bijna zeker stellen dat dit op jouw woonadres ook het geval is.

De oorzaak van dit veelvoorkomende probleem is de afstand van je adres tot de wijkcentrale, hoe verder weg, hoe lager de snelheid internet. Je kunt de maximale aangeboden internetsnelheid enkel en alleen ontvangen wanneer je pal naast de wijkcentrale woont. Ben je aantal kilometer verwijderd van deze wijkcentrale dan zul je nog maar een fractie van de aangeboden internetsnelheid kunnen ontvangen.

In de praktijk komt het nauwelijks voor dat je met een internetsnelheid hebt te kampen die nauwelijks overeenkomt met de afgesloten internetsnelheid van de provider. We wonen namelijk in een dichtbevolkt en welvarend land waardoor de kans zeer groot dat er ergens in de buurt een wijkcentrale is gestationeerd voor een stabiele internetsnelheid.

Waar het op neer komt is dat er een kans bestaat dat je betaalt voor een internetsnelheid van 100 MB/s maar een daadwerkelijke internet snelheid behaalt van maar 50 MB/s, je wil natuurlijk niet betalen voor iets wat je niet ontvangt. Er bestaat dus geen garantie op je internetsnelheid, om deze reden wordt er door internetproviders in 90% van de gevallen gekozen voor een advertentie waarin een snelheid internet wordt weergegeven met het woordje ‘tot’. De internetprovider zal zijn uiterste best doen om zo hoog mogelijk bij de geadverteerde snelheid internet in de buurt te komen, ook wel best effort genoemd.

Doordat aanbieder werken op deze manier staan consumenten niet in het recht om hun contract te ontbinden wanneer de internetsnelheid uiteindelijk tegenvalt. Houdt er rekening mee dat dit probleem vooral voorkomt bij de zogenaamde DSL verbindingen, ben je aangesloten middels de kabel of glasvezel dan zit je in de meeste gevallen erg dicht tegen de aangeboden internetsnelheid die door je aanbieder is aangeboden.

Factoren verlaging internetsnelheid postcode

Zoals je net hebt gelezen zijn er een aantal factoren die je internetsnelheid sterk kunnen beïnvloeden, naast de afstand tot de wijkcentrale bestaan er dus meer factoren waar je rekening mee moet houden. We zullen ze hieronder voor je opsommen:

  • Bij een ADSL verbinding is de kwaliteit en demping van de koperaansluiting een grote factor, de koperaansluiting is je vaste telefoonaansluiting.
  • Ben je aangesloten op kabelinternet dan zullen het aantal gebruikers van deze internetverbinding invloed hebben op de internet snelheid.
  • De afstand tot de wijkcentrale bij jou in de buurt, hoe verder weg je woont, hoe lager de internetsnelheid.

Naast deze externe factoren zijn er ook een aantal binnen huiselijke factoren die parten spelen met de snelheid van het internet, ook deze zullen we voor je opsommen:

  • De modem is niet dicht genoeg bij het IS/RA-punt gestationeerd, dit punt is je telefoonaansluiting van koper.
  • Vertakkingen vanuit het IS/RA punt zorgen voor een daling in de snelheid, neem deze weg. Het zorgt namelijk voor echo’s op de lijn waardoor kwaliteit van het ADSL2+ signaal sterk kan verminderen. Hierbij komt dat de kwaliteit van het bellen via het internet en downloadsnelheid kan dalen.
snelheid internet
snelheden internet

Handige & leuke Video’s

Nederlandse internetproviders: een beknopte handleiding!

Nederlandse internetproviders: een beknopte handleiding!

Nederlanders hebben enkele van de hoogste internetsnelheden in Europa. Bijna 98 procent van de Nederlandse huishoudens heeft toegang tot breedband. In Nederland is de gemiddelde internetsnelheid ongeveer 80 Mbps. Er is echter nog veel meer te ontdekken over...

Besparen op de kosten van een kantoor aan huis

Besparen op de kosten van een kantoor aan huis

Wie veel vanuit huis werkt krijgt te maken met kosten voor een thuiskantoor. Zo valt de energierekening vaak hoger uit en kan het zijn dat er bijvoorbeeld een extra snelle internetverbinding nodig is om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. We helpen je...

Handige tips om zelf je internetsnelheid te verbeteren

Handige tips om zelf je internetsnelheid te verbeteren

Snel internet is natuurlijk een must  Niets is vervelender dan een langzame ladende Netflix film of een haperende verbinding in het Bet365 Casino. Toch is het ook wel fijn en minstens net zo belangrijk. Met deze tips kun je zelf je internet verbeteren zodat...

Hoe kun je controleren of een website legitiem is in 2022?

Hoe kun je controleren of een website legitiem is in 2022?

Om er zeker van te zijn dat een website helemaal in orde en veilig is, zijn er veel criteria waar op gelet moet worden. Welke het meest relevant zijn hangt er enigszins vanaf over wat voor een soort website het precies gaat en waar iemand exact naar op zoek is....

Laatst geüpdatet