Het internet is een wereldwijd netwerk dat miljoenen computers en servers met elkaar verbindt. Als je een website bezoekt, zoals https://stn.nl/, stuur je eigenlijk een verzoek van je apparaat naar een server die ergens ter wereld staat. De server ontvangt dit verzoek en stuurt de informatie terug, zodat jij de website kunt zien. Deze gegevens gaan via kabels, routers en andere netwerkapparatuur, die ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Elke computer en elk apparaat dat met internet is verbonden, heeft een uniek adres, een IP-adres genoemd. Dit adres zorgt ervoor dat de informatie op de juiste plek terechtkomt. Dit lijkt op het versturen van een brief, waarbij het adres de post precies naar de goede bestemming stuurt. Daarnaast gebruiken websites het HTTP-protocol, wat bepaalt hoe de gegevens tussen jouw apparaat en de server worden uitgewisseld. Dit proces gebeurt razendsnel, meestal binnen een fractie van een seconde. Het hele systeem is afhankelijk van een goede infrastructuur, zoals glasvezelkabels en datacenters.

Hoe werkt dataverkeer precies

Wanneer je iets doet op internet, worden gegevens in kleine stukjes gesplitst. Deze stukjes heten datapakketten. Elk datapakket reist apart door het netwerk, soms via verschillende routes. Routers en switches sturen de datapakketten naar hun bestemming, waarbij ze de snelste weg kiezen. Een router werkt eigenlijk als een verkeersregelaar. Hij bepaalt welke route het pakket moet volgen om zo snel mogelijk bij jouw apparaat of server te komen. Deze datapakketten komen uiteindelijk aan bij de server of computer waarvoor ze bedoeld zijn, waarna ze weer samengevoegd worden. Dit alles gebeurt zonder dat je er iets van merkt, omdat het binnen een paar milliseconden gebeurt. Je verbinding met internet kan via verschillende manieren tot stand komen, zoals via een vaste kabel of een draadloze verbinding zoals wifi of 4G. Het principe blijft hetzelfde. Er is altijd sprake van dataverkeer dat heen en weer gaat tussen apparaten.

Wat zijn servers en hosting?

Een server is een krachtige computer die informatie opslaat en levert aan andere apparaten die daarom vragen. Als je een website bezoekt, maak je verbinding met een server die de website host. Deze server bevat de bestanden en data van de website die je wilt zien. Hosting is de dienst die ervoor zorgt dat websites op een server worden geplaatst, zodat ze bereikbaar zijn voor iedereen met een internetverbinding. Verschillende soorten hosting zijn beschikbaar, afhankelijk van de grootte en het verkeer van de website. Kleine websites gebruiken vaak shared hosting, waarbij meerdere websites op één server staan. Grote websites hebben hun eigen dedicated server of gebruiken cloud hosting, wat betekent dat de data verspreid wordt over meerdere servers wereldwijd. Dit zorgt voor snelle toegang en minder kans op storingen.