Het aantal aanrijdingen is het afgelopen jaar weer gestegen, ondanks alle maatregelen die de overheid treft om dit aantal ongelukken terug te dringen. Ook vinden er jaarlijks veel ongevallen op het werk plaats en worden er jaarlijks maar liefst 150.000 mensen gebeten door een hond.
Als je slachtoffer bent van een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet, dan heb je recht op een letselschadevergoeding als een derde aansprakelijk is voor de geleden en te lijden schade. Je kunt dan een letselschade advocaat inschakelen om de schade te verhalen. Bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Den Haag als jou daar een ongeval is overkomen.
Ben je in Utrecht gebeten door een hond, dan kun je een letselschade advocaat in Utrecht inschakelen, maar ook een letselschade jurist van een letselschade bureau of een rechtsbijstandsverzekeraar. Maar wat is nu de beste keuze? Wij vergelijken al deze 3 belangenbehartigers bij letselschade.
Letselschade advocaat of letselschade jurist?
Als wij een vergelijking willen maken tussen een letselschade advocaat, een letselschade jurist en een rechtsbijstandsverzekering, dan is dit feitelijk een vergelijking tussen een advocaat en een jurist. Want ook bij een rechtsbijstandsverzekeraar werken met name juristen.
De vraag is nu wat je beter kunt kiezen, een letselschade advocaat of een letselschade jurist. Deze laatste werkt vaak bij een letselschadebureau. Deze bureaus maken vaak reclame dat ze kosteloos uw letselschade verhalen. Is dit dan een voordeel van een letselschadebureau ten opzichte van een letselschade advocaat?
Het antwoord op bovenstaande vraag is “nee.” In de Nederlandse wet is namelijk opgenomen dat slachtoffers van letselschade recht hebben op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade specialist. Er wordt daarbij in de wet geen onderscheid gemaakt tussen een advocaat en een jurist. Iedere belangenbehartiger kan het slachtoffer van een ongeval kosteloos helpen.
Veel mensen denken dat een letselschade advocaat veel geld kost. Dit is dus niet correct, de kosten van een letselschade advocaat worden, net als bij een letselschadebureau, betaalt door de tegenpartij. Dit is vaak een verzekeraar. Zo zijn alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid.
Letselschade advocaat en letselschade jurist vergeleken
Maar als beide gratis letselschade kunnen verhalen voor een letselschadeslachtoffer, wat is dan het verschil tussen een advocaat en jurist. Hieronder vergelijken wij beiden.
Een letselschade advocaat is altijd een op de universiteit afgestudeerde jurist. Deze heeft dus het hoogst haalbare opleidingsniveau in Nederland. Dit is bij een letselschade jurist anders. Een jurist kan een universitaire opleiding hebben, maar je hebt ook een HBO jurist. Deze hebben ook veel kennis, maar niet het hoogst haalbare opleidingsniveau.
Nog een verschil tussen een advocaat en jurist is dat een letselschade advocaat mag procederen bij de rechtbank. Soms komt het voor dat er discussie in een letselschade zaak ontstaat. Bijvoorbeeld over wie schuldig is bij een ongeval of over de gevolgen die het ongeval voor het slachtoffer heeft. Procederen is dan noodzakelijk. Schakelt u een letselschade advocaat in voor het verhalen van uw letselschade, dan kan deze ook voor u naar de rechtbank om te procederen.
Een letselschade jurist mag niet overal procederen. Alleen in het geval van een vordering tot € 25.000,00 en bij bedrijfsongevallen kan een jurist naar de rechtbank en wel alleen naar de kantonrechter.
Er zijn dus wel verschillen tussen een advocaat en een jurist, maar voor de kosten hoeft u geen keuze te maken.