Besparen op je maandelijkse kosten, hoe kun je dit goed regelen in dit jaar, lees het hier

feb 7, 2022 | Internet

feb 7, 2022 | Internet

Door de hoge gas en stroomprijzen gaat de koopkracht van de Nederlandse huishoudens flink omlaag in 2022. Afgelopen november stegen de energieprijzen in de eurolanden met 27 procent. Naast het besparen op energie wordt het nu nog belangrijker om te kijken naar de andere kosten in het huishouden. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt besparen op je vaste maandelijkse kosten. 

Huishoudens hebben steeds meer abonnementen 

In de laatste jaren is het aantal abonnementen per huishouden erg omhooggegaan. We betalen maandelijks voor onder andere internet, tv, energie, mobiel en verschillende streamingdiensten. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) had een gemiddeld huishouden in 2018 ongeveer 11 abonnementen. In 2021 rapporteren ze dat het gemiddelde aantal abonnement omhoog is gegaan naar 14. We nemen dus steeds meer abonnementen waardoor het lastiger wordt om overzichtelijk te zien op welke abonnementen we kunnen besparen.  

Kijken waar je kan besparen

Veel mensen laten hun maandelijkse abonnementen gewoon doorlopen zonder er veel gebruik van te maken of over te stappen naar een goedkopere provider. Volgens het Abonnementenonderzoek 2021 van Nibud weet meer dan de helft van de huishoudens niet hoeveel geld ze uitgeven aan hun abonnementen. Dat is zonde want je kan namelijk veel besparen door overbodige abonnementen op te zeggen en bijvoorbeeld over te stappen naar een goedkopere provider. 

Internet en tv abonnementen

Bij internet en tv abonnementen kun je veel geld besparen door regelmatig over te stappen. Via verschillende website kun je tegenwoordig online abonnementen van internet en tv vergelijken. Bij veel providers krijg je de eerste 6 maanden hoge korting op je internet en tv abonnement. 

Ook als je een alleen internet abonnement hebt is het verstandig om je abonnement te vergelijken met het huidige aanbod. Doordat een groot deel van Nederland vaker moet thuiswerken is het aantal internetabonnementen per huishouden ook omhooggegaan. Om een goed overzicht te krijgen van het huidige aanbod is het verstandig om hier ook gebruik te maken van een online internet vergelijker. Hierdoor kun je meteen zien welke abonnementen beschikbaar zijn op jouw adres. Ook kan je meteen controleren of op jouw adres glasvezel beschikbaar is, zodat je het meest stabiele internet hebt voor thuiswerken en streamen. 

Maandelijkse telefoonkosten

Op je maandelijkse telefoonkosten kun je ook besparen door regelmatig over te stappen en te kijken hoeveel data je daadwerkelijk gebruikt. Veel mensen kiezen voor een hogere databundel dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Check dus goed hoeveel data je per maand gebruikt en kijk of je niet voor een lagere prijs naar een andere provider kan gaan.

Besparen op streamingdiensten

In vergelijking met 2018 was in 2021 het gebruik van streamingdiensten toegenomen met 7%. Kijk dus goed naar welke streamingdiensten je echt veel gebruikt en welke er weg kunnen. Gebruik je Disney+ alleen maar voor de Marvel tv-series? Dan kan het verstandig zijn om te wachten tot de serie compleet is en dan een maand Disney+ te nemen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere streamingdiensten zoals Netflix en Videoland. Als je hierop wil besparen kies dan één waar het huishouden het meeste naar kijkt en neem één maand van de andere streamingdiensten wanneer een interessante serie er compleet op staat. 

Andere lezen ook:

Handige & leuke video’s