Geschiedenis TV, wanneer is deze uitgevonden & hoe kwam de eerste uitzending tot stand! | Bekijk het nu!

aug 26, 2020 | Internet & TV, TV Kopen

aug 26, 2020 | Internet & TV, TV Kopen

Een televisie is de techniek om bewegende beelden te kunnen ontvangen en zenden. En wie heeft er nou tegenwoordig geen televisie in de woonkamer staan? Precies! Iedereen is tegenwoordig in het bezit van een tv.

Waar de eerste televisie vroeger een product was voor de welvarende mensen is de televisie tegenwoordig in geen huishouden meer weg te denken.

Wij gaan in dit artikel meer informatie geven over de eerste tv, wie de tv uitgevonden heeft en wat de gevolgen waren van de uitvinding van de tv. Zo weet jij na het lezen van dit artikel meer over de geschiedenis van de televisie.

traag internet oplossen

Geschiedenis tv

Voordat de tv uitgevonden werd heeft de Duitser P. Nipkow een systeem ontworpen waarmee hij bewegende beelden kon zenden en ontvangen, dit deed hij in 1884. Dit systeem was de zogenaamde Nipkowschijf, deze werd later door andere geperfectioneerd.

De Nipkowschijf was een schijf waar in spiraalvorm een groot aantal gaatjes werd gemaakt, deze schijf werd vervolgens snel rondgedraaid. Door middel van een lichtstraal door de gaatjes te schijnen werden verschillende beeldlijnen gecreëerd, ieder gaatje staat voor een andere beeldlijn.

Achter de schijf was een fotocel geplaatst, deze zet de hoeveelheid licht die doorgelaten werd om in elektrische spanning. Vervolgens werd deze spanning uitgezonden naar een lamp die via een tweede Nipkowschijf een beeld creëerde.

Dit was dus de eerste televisie uitvinding, echter had deze uitvinding nog veel ontwikkeling nodig voordat we kunnen spreken van de uitvinding van de televisie die wij tegenwoordig kennen.

Geschiedenis televisie: de eerste uitzending

Een andere Duitser genaamd F. Braun bedacht later een systeem dat leidde tot de uitvinding van een volledig elektronische televisie. De eerste televisie-uitzending ter wereld vond dan ook plaats in Duitsland, dit was in Berlijn in 1935. Wie heeft de televisie uitgevonden? Dat is dus lastig te zeggen aangezien zowel P. Nipkow als F. Braun bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van de televisie.

Echter komt de uitvinding van F. Braun wel dichter in de buurt van de televisie zoals wij die vandaag kennen. Uiteraard werden er in die tijd alleen zwart-wit beelden uitgezonden, het was nog niet mogelijk om kleur toe te voegen aan het beeld dat verzonden en ontvangen werd. Niet alleen de kleur van het beeld was beperkt, ook het aantal zenders en de zendtijd was in het begon erg beperkt.

Tv geschiedenis in Nederland

Wanneer was de eerste tv in Nederland? Dat heeft nog best een tijdje geduurd. Zoals je ondertussen weet werd in 1935 de eerste uitzending ter wereld uitgezonden in Berlijn. In Nederland daarentegen heeft de uitvinding van de televisie langer op zich laten wachten.

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd er door Philips televisie uitgezonden, vanaf 1951 werd er door de radio-omroep televisie uitgezonden. Ook deze uitzending was alleen te kijken in zwart-wit. In die tijd had je niet de keuze uit de 300 zenders die we tegenwoordig hebben, er was namelijk maar één net en dus maar één zender om naar te kijken. Vroeger werd er alleen in de avonden televisie uitgezonden, zelfs het aantal dagen dat er televisie werd uitgezonden was beperkt.

Zo kon je op dinsdag een film zien, donderdag een toneelstuk en zaterdag een quiz of een uitzending ter amusement van de kijker. In 1958 werd er nog maar twaalf uur per week televisie uitgezonden, daar kwam echter verandering in toen in 1964 een tweede net ontwikkeld was. Vervolgens werd in 1967 dan eindelijk de kleurentelevisie uitgevonden, wat een verandering!

Ook de uitvinding van kabeltelevisie begin jaren tachtig bracht veel verandering met zich mee. Voordat er kabeltelevisie was had iedereen een antenne op zijn/haar huis staan voor het ontvangen van de zenders, deze antennes konden eindelijk verwijderd worden door de komst van de kabel. Ook het aanbod van zenders werd veel groter door de komst van de kabel.

Wij hopen dat we voldoende informatie gegeven hebben met betrekking tot de eerste televisie. Je weet nu hoe de televisie ontwikkeld is vanaf het eerste exemplaar tot de kabeltelevisie die alles veranderde begin jaren tachtig. Wanneer is de tv uitgevonden? Dat blijft lastig te zeggen, zie je de Nipkowschijf van P. Nipkow als eerste versie van de televisie? Of misschien toch de uitvinding van F. Braun? Het neemt niet weg dat iedereen tot op de dag van vandaag blij is met wat deze twee mannen in hun tijd uitgevonden hebben.

Handige & leuke video’s