Hoe kies je de beste breedband voor gamen?

mei 31, 2022 | Internet, Netwerk

mei 31, 2022 | Internet, Netwerk

We doen tegenwoordig van alles online. Maar weinig activiteiten zijn zo afhankelijk van een stabiele en betrouwbare internetverbinding als gamen. Als je een fanatieke gamer bent en een nieuwe provider overweegt, op welke specifieke punten moet je dan letten?

Stabiliteit

Mensen gaan er vaak van uit dat voor gamen een enorme hoeveelheid data nodig is. Maar eigenlijk zijn de meeste games veel minder data-intensief dan je denkt. Wat belangrijker is, vooral als je veel online gokken games speelt, is een verbinding die stabiel is en niet plotseling wegvalt op een kritiek moment.

Wat dat betreft, zitten we over het algemeen eigenlijk goed. De meeste providers zorgen ervoor dat er kabels komen voor performante verbindingen. Inmiddels zijn ook modems en routers hun kinderziekten ontgroeid. Gebeurt het bij jou thuis toch nog geregeld dat de verbinding uitvalt, dan kan het aan jezelf liggen. Welke hardware gebruik je, heb je kabels of verloopt alles draadloos, staat je modem ergens centraal, communiceren de diverse toestellen onderling goed? Meerdere elementen kunnen een negatieve invloed uitoefenen op het signaal dat binnenkomt.

Snelheid

In tegenstelling tot wat vele zogezegde experten zullen beweren, is snelheid niet de belangrijkste factor wanneer je de beste breedband voor online gaming kiest. Er zit een weliswaar een grond van waarheid in, maar met uitzondering van streaming gebruiken games tamelijk weinig data. Een snelheid van 1 Mbps is voor de meeste games ruim voldoende; en laat dit nu precies de snelheid zijn die de meeste providers je standaard aanbieden.

Latency

Een verbinding “pingen” om te zien waar je gegevens blijven hangen, is een oud middel om te weten of je bij een goede internet provider zit. De ping rate meet de reactiesnelheid van je verbinding in milliseconden. Hoe lager de ping, hoe beter, want dat levert een vloeiend spel. Een ping van 20 ms of minder is ideaal. Een internetprovider die zichzelf aanprijst met een lage ping- en latency rate houdt rekening met gamers en is voor jou wellicht een goede keuze.

Beperkte downtime

Is het je ook al overkomen dat de game ontwikkelaar van je favoriete spel een patch aankondigt die het spel helemaal ondersteboven gaat werpen? Je verheugt je op een bijzondere spelervaring en neemt zelfs een dag vakantie om zoveel mogelijk aan je monitor te zitten en volop te genieten. Precies dan krijg je bericht van je ISP dat ze werkzaamheden in jouw straat gepland hebben en dat je het enkele uren zonder verbinding zult moeten stellen. En twee weken geleden hadden ze ook al aan de kabels gewerkt? Als je provider om de haverklap moet sleutelen aan de hardware dan stap je beter over naar iemand die al de nodige ervaring heeft op dit gebied. Reviews van andere gebruikers helpen hier geweldig.

Klantenondersteuning

Zelfs bij de beste aanbieder van een internet verbinding kan het al eens mislopen. Hoe staat het dan met hun klantenservice? Hebben ze 24/7 de tijd om naar je te luisteren? Ook hier spreken de ervaringen van andere gebruikers soms boekdelen. Een minimum van service betekent dat ze je een e-mailadres ter beschikking stellen, fatsoenlijke telefonisch ondersteuning, ook na kantoortijd en een chat met een echte persoon in plaats van een bot. Wees gerust veeleisend als je een nieuwe provider zoekt. Jouw gaming ervaring is belangrijk voor je en als je leverancier dat erkent, zit je goed.