Hoe weet je of jouw Smart TV is gehackt?

jun 3, 2022 | TV Kopen

jun 3, 2022 | TV Kopen

Smart TV’s zijn tegenwoordig erg populair. Veel mensen hebben er één in huis gehaald om voorzien te zijn van handige functies. Helaas blijkt dat deze soort televisies ook eenvoudig gehackt kunnen worden. Onder andere kan de schermvergrendeling worden aangezet als de televisie is gehackt, wat nog wel het minst vervelend is.

Een hacker kan bijvoorbeeld ook willekeurige YouTube-filmpjes afspelen of je tv harder of zachter zetten. Vaak moet je geld betalen om je TV weer te kunnen gebruiken. Dit is natuurlijk heel vervelend. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te controleren of je televisie gehackt is. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.

Wat kunnen hackers doen als ze mijn Smart TV hacken?

Een Smart TV kan worden bestuurd en aangepast door hackers die er toegang toe krijgen. Een slimme hacker kan zelfs gesprekken afluisteren en je bespioneren met behulp van de ingebouwde camera’s en microfoons in een Smart TV.

Daarnaast is het ook mogelijk dat hackers persoonlijke gegevens achterhalen, zoals bankrekeningnummers of wachtwoorden. Om je Smart TV te beschermen tegen hackers, is het raadzaam om altijd een goede beveiliging te gebruiken.

Zo zijn er enkele VPN providers die speciale beveiliging bieden voor Smart TV’s. Zelf hebben wij met onder andere PIA, Surfshark en NordVPN ervaringen omtrent een VPN voor de Smart TV. Wellicht kan een VPN ook een goede keuze zijn voor jou om niet met zorgen over een potentiële hack voor de televisie te zitten.

Wat kun je doen om je Smart TV te beveiligen?

Je Smart TV beveiligen is, ondanks dat je er niet vaak aan zult denken, wel verstandig. Maar hoe kun je dit het beste doen? En zijn er ook nog factoren van buitenaf die invloed hebben op de veiligheid? Hieronder geven we je een aantal tips om je Smart TV beter te beveiligen.

Router beveiligen

Een router is een apparaat dat helpt het verkeer tussen apparaten in een netwerk te leiden. Het beveiligen van je router is belangrijk omdat het helpt om je netwerk te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Zo kan een hacker via de router ook binnenkomen op de Smart TV. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je router te helpen beveiligen en je Smart TV veilig te houden.

Eén ding dat je kunt doen is het standaardwachtwoord van de router wijzigen. Dit zal helpen om te voorkomen dat iemand gemakkelijk het wachtwoord raadt en toegang krijgt tot jouw netwerk.

U moet er ook voor zorgen dat je de firmware voor de router regelmatig bijwerkt. Firmware-updates bevatten vaak beveiligingsoplossingen die kunnen helpen jouw netwerk te beschermen tegen nieuw ontdekte kwetsbaarheden.

Wat je ook kunt doen, is alle functies op de router uitschakelen die je niet gebruikt. Als je bijvoorbeeld de draadloze functie op de router niet gebruikt, moet je deze uitschakelen. Dit helpt het aantal potentiële aanvalsvectoren te verminderen dat iemand kan gebruiken om toegang tot jouw netwerk te krijgen en daarmee ook de toegang tot de Smart TV.

Smart TV configureren

Als je in het bezit bent van een Smart TV, is het belangrijk om stappen te ondernemen om deze te beveiligen. Hackers die toegang krijgen, kunnen jouw tv bedienen en bepaalde instellingen wijzigen. Met behulp van ingebouwde camera’s en microfoons kan een slimme en capabele hacker zelfs jouw gesprekken bespioneren.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de Smart TV goed te configureren. Hier zijn een paar tips:

1. Schakel beveiligingsfuncties in. De meeste Smart TV’s worden geleverd met ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals wachtwoordbeveiliging en gegevenscodering. Zorg ervoor dat je deze functies inschakelt om jouw gegevens veilig te houden.

2. Houd de software up-to-date. Smart TV’s werken op besturingssystemen net zoals computers dat doen. Het is dus belangrijk om de software op de tv up-to-date te houden met de nieuwste beveiligingspatches.

3. Gebruik een sterk wachtwoord. Wanneer je de tv instelt, moet je een sterk wachtwoord gebruiken dat moeilijk te raden is. Een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens is het beste.

4. Vermijd openbare Wi-Fi-netwerken. Als je een openbaar Wi-Fi-netwerk moet gebruiken, zorg er dan voor dat je er geen gevoelige apparaten (zoals jouw Smart TV) mee verbindt. Hackers zetten vaak valse Wi-Fi netwerken op, op openbare plaatsen om gegevens van mensen te stelen.

Sorteer de apparaten in je netwerk

Eén andere manier om ervoor te zorgen dat jouw internet apparaten veilig zijn, is ze in te delen in jouw wifi-netwerk. Door dit te doen, kun je de hoeveelheid informatie beperken die door elk apparaat kan worden geopend. Dit zal je ook helpen om bij te houden welke apparaten toegang hebben tot jouw netwerk en zal je in staat stellen om gemakkelijker verdachte activiteiten te identificeren.