Illegaal downloaden, wat zijn de gevolgen? | Bekijk wat de boetes kosten! | Kom erachter!

sep 5, 2020 | Internet

sep 5, 2020 | Internet

Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om films te downloaden, vandaar dat we spreken over illegaal downloaden. Het was in Nederland op een gegeven moment een trend om films te downloaden, want waarom zou je betalen om naar de bioscoop te gaan terwijl je de film ook gratis zou kunnen downloaden zonder dat dit gevolgen heeft.

In april 2014 kwam hier echter verandering in, het was vanaf dat moment niet meer toegestaan in Nederland om films en muziek te downloaden via een illegale bron. Ook werden er vanaf dat moment consequenties gesteld aan het downloaden van deze producten. Wij gaan in dit artikel meer informatie geven over de boete voor downloaden.

traag internet oplossen

Boete voor illegaal downloaden, wat houdt dat in?

Zoals eerder benoemd is het vanaf april 2014 in Nederland niet langer toegestaan om films en muziek te downloaden via een illegale bron. Voordat deze wet in het leven werd geroepen was er al een verbod op het verspreiden van muziek en films, echter zaten hier nog weinig tot geen gevolgen aan verbonden.

Vanaf 2014 krijg je een boete voor illegaal downloaden, hoe hoog deze boete is verschilt per situatie, verder in dit artikel geven wij meer informatie over de hoogte van de ‘download boete’. De reden dat er een boete opgedragen wordt is omdat de illegale bron waar je deze films en muziek kunt downloaden geen auteursrechten betaald aan degene die deze film/muziek geproduceerd heeft, zij lopen dus veel geld mis.

Boete film downloaden: hoe zit het dan met streamingdiensten?

Op het moment dat we het hebben over streamingdiensten denken de meeste mensen direct aan Netflix, Videoland, Spotify en Itunes. Dit zijn allemaal voorbeelden van streamingdiensten die legaal zijn in Nederland, het is namelijk zo dat deze streamingdiensten wel auteursrechten betalen aan de producenten van de films, series en liedjes die zij streamen. Er is dus geen sprake van het illegaal verspreiden van films en muziek.

Op het moment dat we het gaan hebben over de streamingdienst Popcorn Time is er wel sprake van het illegaal verspreiden van films en series. Popcorn Time betaald namelijk geen auteursrechten en ontvangt ook geen geld van hun gebruikers, zij bieden dus gratis de mogelijkheid om films en series te kijken via hun streamingdienst.

Je kunt er dus vanuit gaan dat je voor het gebruik van Popcorn Time een boete voor downloaden zult krijgen, voordat je de film/serie kunt bekijken op Popcorn Time moet deze namelijk eerst gedownload worden.

Downloaden Nederland boete

Boete downloaden Nederland, hoe zit dat precies? Zoals je ondertussen weet is het vanaf april 2014 in Nederland niet langer toegestaan om films en muziek te downloaden. Er zit echter een verschil in de hoogtes van de boetes, deze hebben zich door de jaren heen namelijk ontwikkeld. In 2014 ontving je namelijk nog geen boete voor het downloaden van films en muziek.

Wij hebben de ontwikkeling van deze boete voor jou op een rijtje gezet. De hoogte van boete voor downloaden in Nederland werd in 2016 vastgesteld, het was echter nog niet zo dat deze boete al vanaf 2016 uitgedeeld werd. Wij hebben de ontwikkeling van deze boete op chronologische volgorde gezet:

  • Boete illegaal downloaden Nederland 2016: vanaf 2016 werd bepaald door Dutch FilmWorks dat zij wilde achterhalen wie er op een illegale manier films van hun downloaden, zij liepen deze inkomsten namelijk mis. Via het IP-adres konden zij achterhalen wie er verantwoordelijk was voor de download, in eerste instantie kreeg deze persoon een waarschuwing. Er was wel al vastgesteld dat zij in 2017 daadwerkelijk een boete gingen uitschrijven van €150,-.
  • Boete illegaal downloaden Nederland 2017: de tijd van waarschuwen is voorbij! De Nederlandse filmmaker Dutch FilmWorks kwam tot de conclusie dat alleen waarschuwen niet langer ging helpen. Daarom hebben zij besloten om vanaf 2017 een boete van €150,- uit de delen per film/aflevering die gedownload werd door andere. De download boete in Nederland bedroeg in 2017 dus €150,-. Houdt er echter rekening mee dat dit geen officiële boete is, dit is een schadeclaim die Dutch FilmsWorks opstuurt.
  • Boete illegaal downloaden Nederland 2018: in 2018 was er nog niet veel verandert, Dutch FilmWorks deelde nog steeds schadeclaims uit van €150,-. Echter was dit wel de eerste keer dat Dutch FilmWorks 377 personen die op een illegale wijze hun film ‘The Hitman’s Bodyguard’ gedownload hadden voor de rechter wilde slepen. Al deze personen waren klanten bij Ziggo. Vordat Dutch FilmWorks er achter kan komen wie deze personen zijn moeten zij de IP-adressen van deze personen kunnen achterhalen. Hiervoor hadden zij toestemming nodig van Ziggo, zij waren echter niet verplicht om deze informatie vrij te geven. Ook vond de rechtbank dat de hoogte van de boete nergens op gebaseerd was, helaas heeft Dutch FilmWorks dus geen geld kunnen ontvangen in dit geval.

Downloaden boete Nederland vandaag ter dag

Je zou verwachten dat er in twee jaar tijd flink wat verandert zou zijn op het gebied van een boete voor het downloaden van een film. Veel mensen in Nederland zullen misschien ook denken “een boete voor illegaal downloaden in Nederland? Nee toch?!”.

Tot op de dag van vandaag hebben deze mensen gelijk. Er worden namelijk nog steeds alleen maar schadeclaims uitgedeeld door Nederlandse filmmakers, zij hebben nog steeds het recht niet om boetes op te leggen aan de personen die deze films op een illegale manier downloaden.

Boete voor downloaden in Duitsland

Ook doen Nederlandse filmmakers niet veel moeite om onderzoek te doen naar films die gedownload worden. In tegenstelling tot ons buurland Duitsland, hier is het namelijk ook illegaal om films en series te downloaden maar ontvangt de persoon die dit uitvoert wél een boete. Dit is niet zomaar een boete, nee, de boetes in Duitsland kunnen erg hoog oplopen.

Zo kreeg een Nederlandse man die wonende was in Duitsland in 2018 een boete voor het downloaden van één aflevering van Game of Thrones. Deze man ontving een boete van maar liefst €1.400,-. In Duitsland zullen ze dus niet meer zo snel films en series downloaden.

Dit willen we je nog even meegeven

Wij hopen dat we voldoende informatie hebben gegeven met betrekking tot een boete voor illegaal downloaden. Je weet nu dat er in Nederland nog geen boetes uitgedeeld mogen worden, wel kan het voorkomen dat je een schadeclaim van €150,- ontvangt.

Echter moet de filmmaker dan eerst toestemming krijgen van de rechtbank en toestemming krijgen van jou provider voor het vinden van jou IP-adres. De kans dat je moet betalen voor een download is dus klein in Nederland, dat neemt niet weg dat je nog steeds voorzichtig moet zijn op het moment dat je bezig bent met downloaden op een illegale wijze.

Andere lezen ook:

Handige & leuke video’s