Internet geschiedenis, hoe is het internet precies ontstaan? | Lees hier alle informatie & kom achter alle ontwikkelingen!

sep 1, 2020 | Internet

sep 1, 2020 | Internet

De internet geschiedenis, velen staan er niet elke dag bij stil. Tegenwoordig is het de meest normale zaak van de wereld en kunnen we absoluut niet meer zonder. Je raad het al, het gaat hier om het world wide web, ook wel internet genoemd!

Op het moment dat iemand vroeger iets niet wist moest hij/zij gaan bladeren in een dikke encyclopedie opzoek naar de gewenste informatie. Vandaag de dag maakt iedereen heel makkelijk en snel gebruik van het internet, binnen enkele seconden hebben je het antwoord al gevonden.

Maar logischerwijs is dit wereld netwerk niet zomaar uit de lucht komen vallen. In dit artikel gaan wij meer informatie geven met betrekking tot de geschiedenis van internet.

traag internet oplossen

Internet geschiedenis: ontstaan van het internet

Internet betekent het koppelen van computers tot een netwerk. Op het moment dat dit een besloten netwerk betreft dan is er sprake van het zogenaamde “intranet”. Maar hoelang bestaat internet nu eigenlijk? In de jaren 50 was het al gelukt om twee computers met elkaar te laten communiceren terwijl deze in aparte ruimtes stonden.

Vooruitlopend in de tijd werd in 1969 het eerste grote netwerk opgezet door verschillende universiteiten uit de VS in samenwerking met de Amerikaanse defensie. Dit kreeg de naam: ARPANET. Voor de universiteiten bracht dit grote veranderingen met zich mee.

De instituten konden op deze manier veel makkelijker informatie met elkaar uitwisselen, iets wat voorheen een aantal dagen duurde via de post kon nu binnen enkele uren worden verzonden via het internet. Het ontstaan van het internet heeft geresulteerd in een hogere mate van informatievoorziening van studenten over de hele wereld om te gebruiken voor onderzoek.

Verstrekken van informatie over de wereld

De basis van het internet is het verstrekken van informatie en het opbouwen van een community, dit is onder andere de reden dat het internet zo’n groot succes is geworden en vandaag de dag is. Denk bijvoorbeeld aan Google, Facebook en Wikipedia, dit zijn allemaal voorbeelden van websites die informatie verstrekken en/of een community hebben opgebouwd, we kunnen niet meer zonder.

Zoals je ondertussen weet is internet het koppelen van computers tot één netwerk. Tegenwoordig bestaat het internet uit netwerkcomputers die met elkaar verbonden zijn over heel de wereld.

Door een individuele computer toegang te geven tot een server kan hij/zij vervolgens gebruik maken van het internet, wereldwijd communicatie ligt aan je voeten. Om deze netwerkcomputers met elkaar te kunnen verbinden zijn er netwerk kabels nodig, zelfs op de bodem van de oceaan vind je deze kabels.

Verdere ontwikkeling van het internet

Vanaf 1969 was het eerste internet netwerk op de wereld een feit. Echter was het wel zo dat alleen studenten en de Amerikaanse defensie gebruik konden maken van dit netwerk, er was dus nog geen sprake van wereldwijd internet. Pas vanaf 1990 werd het internet toegankelijk voor alle andere mensen op de wereld, dit had drie redenen:

  • De voornaamste en reden was dat commerciële organisaties internet aan particulieren gingen aanbieden. In Nederland was de eerste partij XS4ALL en in de VS was dit AOL.
  • Het World Wide Web werd geïntroduceerd aan de gebruikers van internet. Vanaf dit moment was het mogelijk om via een browser verschillende internetpagina’s bekijken.
  • Veel mensen gingen gebruik maken van e-mail, echter betekende dit niet dat de communicatie per post werd verbannen. In tegendeel, het grootste deel van de wereldbevolking was in het begin erg terughoudend.

Komst van sneller internet

Veel mensen kennen de geschiedenis van het internet als het ontzettend trage internet uit de jaren 90, er bestonden toen nog geen snelle internetverbindingen zoals wij die vandaag kennen. Vanaf 2000 was het web niet meer weg te denken in de westerse maatschappij, je kunt eigenlijk stellen dat de ontwikkeling vanaf 2000 volledig is ingeburgerd in de maatschappij.

Dankzij de uitvinding van de internetkabel en ADSL werd de verbinding een stuk sneller. Ook konden er vanaf dat moment niet alleen plaatjes en teksten worden doorgestuurd, het was ook mogelijk om films en muziek door te sturen. Dit was baanbrekend, voorheen was het onmogelijk om bestanden van een dergelijke grootte draadloos te versturen.

Geschiedenis van het internet en handel, hoe zit dat?

Iedereen heeft het vroeger vast wel een keer gedaan, dat ene liedje dat je zo graag hoorde op de radio downloaden zodat je er vervolgens non-stop naar kon luisteren. Napster, een site die in 1999 enorm aan populariteit won diende volledig voor het gratis downloaden van verschillende liedjes.

Echter betaalde Napster niet voor de auteursrechten als het gevolg van de verspreiding van deze liedjes, dit was dan ook de reden dat Napster in 2001 een rechtszaak verloor. De site bestond vanaf dat moment niet meer maar de trend van gratis muziek downloaden was gezet! Diverse platenmaatschappijen kregen dan ook een financiële tik door deze ontwikkeling op het internet.

Het waren echter niet alleen platenmaatschappijen die hier de gevolgen van ervoeren, ook de filmindustrie, post, kranten en detailhandel voelde de gevolgen van het internet. Vooral voor de detailhandel veranderde er veel, zo konden er in een klap webshops worden opgestart zonder dat hier een winkelpand voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van Bol.com, Zalando, Amazon en CoolBlue.

Deze webshops gingen concurreren met de bestaande (fysieke) winkels, de gevolgen voor de detailhandel zijn tot vandaag de dag enorm groot. Gelukkig zijn er genoeg partijen ingesprongen en zijn ze zowel online als fysiek actief.

Internet geschiedenis: groei van het aantal internetgebruikers stijgt

Zoals verwacht is na 2000 het aantal internetgebruikers alleen maar toegenomen. Zo waren er in 2000 in totaal 360 miljoen mensen die toegang hadden tot het internet. Veruit de meeste gebruikers van het internet waren afkomstig uit Amerika, Azië en Europa.

Aangekomen in 2009 werd er een nieuwe top bereikt van 1675 miljoen internetgebruikers. Deze keer kwamen de meeste gebruikers uit Azië (China), daar werd door maar liefst 700 miljoen mensen gebruik gemaakt van het internet. De grootste groei vond in Afrika plaats tussen 2000 en 2009. In 2000 had dit continent 4,5 miljoen internetgebruikers, dit aantal was in 2009 gegroeid tot 66 miljoen gebruikers.

Tot slot werd er in 2013 wereldwijd een nieuw hoogtepunt geconstateerd als het gaat om het aantal internetgebruikers, meer dan 40% van de wereldbevolking maakte destijds gebruik van het internet, dit waren in totaal 3,4 miljard mensen. We hebben het over een stijging van 844% van het aantal internetgebruikers tussen 2000 en 2013. Wij hopen dat we voldoende informatie hebben gegeven met betrekking tot de geschiedenis van internet.

Ook heb je antwoord gekregen op de vraag: hoelang bestaat internet? Zoals je ziet stijgt het aantal internetgebruikers enorm, het zal dus niet lang duren voordat bijna de gehele wereld gebruikt maakt van internet. Ook weet je nu dat niet alleen voor de normale mens het internet een grote verandering was, ook voor commerciële organisaties had de komst van het internet grote gevolgen.

Wellicht kan jouw internet abonnement goedkoper!

Jij bent op onze site en dus ben jij ook één van de 3,4 miljard internetgebruikers. Niet alleen het internet is door de jaren heen flink verbeterd en makkelijker geworden, ook het vergelijken van internet abonnementen is vandaag de dag enorm makkelijk. Ben jij benieuwd of het voor jou mogelijk is om een voordeliger internet abonnement af te sluiten? Maak dan nu een vergelijking op deze pagina.

Andere lezen ook:

Handige & leuke video’s