In de afgelopen jaren is cryptocurrency een interessante markt geworden voor menig Nederlander. Het is met name sinds de pandemie het geval dat steeds meer mensen in Nederland hebben besloten om te investeren in cryptocurrency. De mogelijkheid om vanuit huis ermee bezig te kunnen zijn, is voor veel mensen een pluspunt.

Maar: dit brengt logischerwijs ook een aantal overwegingen met zich mee. Deze overwegingen hebben met name te maken met je internetverbinding. Het aantal zaken omtrent cybercrime in Nederland stijgt de laatste jaren namelijk ook enorm. Ben je dus bezig met cryptocurrency via je eigen internetverbinding? Let dan extra goed op de zaken die we in dit artikel met je bespreken.

Crypto kopen: beveilig je netwerk op de juiste manier

Een van de eerste stappen die je moet nemen in het kader van veilig internetten is je internetverbinding goed beveiligen. Start met het opzetten van een veilig thuisnetwerk door je verbinding goed te beveiligen. Het is raadzaam om hierbij voor een sterk wachtwoord te gaan; een wachtwoord dat voorbijgangers, buren of cybercriminelen niet snel kunnen raden. Combineer willekeurige hoofdletters met kleine letters, cijfers en symbolen voor zo’n sterk wachtwoord. Doe dit overigens ook voor het account bij de crypto change die je uiteindelijk kiest.

Daarnaast kan het inschakelen van de WPA 3-beveiligingsstandaard voor je (draadloze) verbinding de nodige extra bescherming bieden tegen mogelijke cybercriminelen. Hiermee bescherm je je tegen zogenaamde ‘woordenboekaanvallen’, waarbij er automatisch wachtwoorden voor je WiFi-netwerk worden uitgeprobeerd met bestaande woorden. Maar: wanneer je al kiest voor een sterk en willekeurig wachtwoord is de kans dat je op deze manier gehackt wordt klein. Een ander groot voordeel van WPA 3 is de robuustere authenticatie voor een extra beschermlaag van je verbinding.

Gebruik altijd een VPN voor extra versleuteling verbinding

Wat ook een aanrader is om te gebruiken tijdens het internetten is een VPN, een virtual private network. Veel mensen gebruiken een VPN om series en films uit het buitenland te streamen, maar dat is zeker niet het enige grote voordeel van een VPN. Deze krachtige tool zorgt voor een extra beveiligingslaag tijdens het handelen in cryptocurrency. Door een VPN te gebruiken, wordt je internetverkeer namelijk versleuteld en omgeleid via een extra server. Je IP-adres verandert bijvoorbeeld ook altijd bij het gebruik van een VPN.

Hierdoor is het moeilijker voor hackers of andere partijen om je te traceren en toegang te krijgen tot je financiële informatie. In tijden waarin cryptocurrency hartstikke populair is, zijn er volop internetcriminelen die proberen om cryptomunten te stelen. Met een VPN heb je net die extra beveiligingslaag die hackers kunnen tegenhouden. Combineer het gebruik van een VPN natuurlijk wel met andere stappen op het gebied van beveiliging, zoals die sterke wachtwoorden en het regelmatig controleren van je accounts om een beveiliging voor je crypto-investeringen te garanderen.

Maak alleen gebruik van betrouwbare crypto exchanges

Om verder volledig veilig te kunnen handelen in crypto moet je dit natuurlijk wel altijd via een betrouwbare crypto exchange doen. Doe altijd goed onderzoek voordat je ergens besluit crypto te kopen en te bewaren. Er zijn inmiddels heel wat exchanges in Nederland te vinden waar je terecht kunt. Door grondig onderzoek te doen en te kijken naar de beveiligingsnormen van zo’n platform en de beoordelingen van andere gebruikers kun je een goede en veilige keuze maken op dit gebied.

Het gebruik van geverifieerde en veilige platforms minimaliseert het risico op fraude en het verlies van investeringen. Dat is wel zo’n prettig gevoel. Een van de crypto exchanges in Nederland die veel wordt gebruikt, is Bitvavo. Deze exchange is afkomstig uit Nederland, wat fijn is omdat het bedrijf dus onder de Nederlandse wet valt. Dat maakt Bitvavo erg veilig en betrouwbaar. Je hebt er toegang tot meer dan 200 cryptomunten en over bepaalde coins krijg je veel rente.

Overige tips voor veilig investeren in cryptocurrency

Met een veilige internetverbinding heb je een goede basis gelegd voor veilig investeren in cryptocurrency. Naar verwachting zal de interesse in crypto alleen maar verder groeien de komende jaren, waardoor het ook zeker geen kwaad kan om je verder te verdiepen in hoe je veilig investeert in crypto. Gebruik in ieder geval al de volgende tips en tricks:

 

  • Verspreid je investeringen over verschillende cryptocurrencies en over verschillende soorten investeringen. Spreiding vermindert het risico van verlies door onder andere volatiliteit en andere onvoorziene gebeurtenissen op de markt. Investeer bijvoorbeeld naast crypto in aandelen, obligaties en zelfs vastgoed.
  • Doe altijd onderzoek voordat je investeert in een bepaalde munt. Kennis van de cryptomarkt en de desbetreffende munt waarin je interesse hebt, helpen je altijd bij het beleggen in crypto.
  • Zorg ervoor dat je je crypto altijd goed bewaart in zogeheten cryptowallets. Hardware wallets bieden hierbij een extra beveiliging tegen hackers. Vermijd het opslaan van je crypto op beurzen, omdat deze vaak extra gevoelig zijn voor hacks.
  • Gebruik onze wachtwoordgenerator voor het maken van sterke wachtwoorden voor je crypto exchange. Zet daarbij altijd tweefactorauthenticatie (2FA) aan om je accounts en zo je cryptomunten extra goed te beschermen. 2FA zorgt voor een extra beveiligingslaag door een extra authenticatiestap te vereisen naast het invoeren van je wachtwoord.