De meeste jongeren zijn ooit begonnen met een prepaidkaart. Dit was voor de meesten onder ons het opstapje naar mobiel bellen. We kennen allemaal nog wel het gevoel als je beltegoed bijna op was en je nog even snel een telefoontje moest plegen. De keren dat je de telefoon over liet gaan, gauw ophing en later werd teruggebeld om beltegoed te besparen. Dat was niet meer dan gewoon. Het voelt dan ook bijna nostalgisch om over prepaid te praten. Maar hoe zit dat eigenlijk vandaag de dag? Is prepaid nog altijd interessant? En zo ja, welke voordelen heeft dit dan? 

Wat is prepaid? 

Prepaid betekent niets meer dan vooruitbetalen. Je zet tegoed op je telefoon en hier kun je vervolgens mee bellen, sms’en en internetten. Dit in tegenstelling tot een abonnement waarbij je achteraf pas voor de gemaakte kosten hoeft te betalen. Er zijn verschillende manieren om via prepaid te betalen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een prepaid abonnement. Hierbij wordt standaard elke maand beltegoed op je simkaart gestort en geniet je van andere tarieven en extra’s dan wanneer je voor de traditionele prepaidkaart kiest. 

Nooit meer vast aan maandelijkse telefoonkosten 

Het grootste nadeel van een telefoonabonnement is dat je elke maand aan kosten vastzit. Zelfs gedurende de maanden dat je je telefoon weinig gebruikt hebt. Het is natuurlijk zonde als je maandelijks ongelooflijk veel geld moet betalen als je nooit aan het volledige verbruik komt. Bovendien zorgt dit er ook voor dat je vaste lasten elke maand veel hoger zijn. In de huidige tijd is dat niet altijd wenselijk. 

Als je niet vast wil zitten aan kosten voor je mobiele telefoon en de telefoon ook helemaal niet veel gebruikt, dan is prepaid in de meeste gevallen een betere optie. Je weet precies wat je uitgeeft en hoeveel je nog kan bellen, sms’en en internetten. Is het tegoed op? Dan bepaal je zelf of je dit weer opwaardeert of nog even wacht. Als het dus een maandje tegenzit op financieel vlak, zou je hier eenvoudig op kunnen besparen. Hetgeen wat bij een mobiel abonnement met vaste lasten niet mogelijk is. 

Geen registratie 

Nog een voordeel van prepaid is dat het geheel anoniem kan worden gebruikt. Nergens wordt geregistreerd dat jij een prepaidkaart koopt. Je hoeft geen contract te ondertekenen. Dat is handig voor mensen die bijvoorbeeld met schulden zitten en daardoor geen mobiel abonnement kunnen afsluiten. Dankzij prepaid zijn ze toch in staat om mobiel bereikbaar te blijven. Die kredietcheck is nu ook niet nodig, omdat alle bedragen van tevoren worden betaald. Er kunnen dus geen extra schulden worden gecreëerd door het gebruik van prepaid. 

Geen onverwacht hoge rekeningen 

Prepaid wordt niet voor niets vaak gekozen voor kinderen. Dit is de manier om ze verantwoordelijk te leren omgaan met hun telefoon. En het geeft voor de ouder een veilig gevoel dat ze niet onverwachts torenhoge rekeningen op de mat krijgen. Is het tegoed op? Dan moeten ze aankloppen om dit opgewaardeerd te krijgen. Anders kunnen ze niets meer met hun telefoon doen.