Mesh wifi router kopen in 2022? De beste multiroom wifi routers in een TOP 5 vergelijken, lees direct onze reviews en kijk welk model het beste bij je past.

Mesh wifi, ook wel multiroom wifi genoemd, misschien heb je er al ooit van gehoord? Wifi wordt steeds belangrijker in onze samenleving en daarom komen er steeds meer nieuwe technologische ontwikkelingen om de hoek kijken. Zo dus ook nu de multiroom wifi.

Met het nieuwe wifi mesh is het mogelijk om een nog betere, snellere en betrouwbare internetverbinding te verkrijgen, zo heb je namelijk voortaan gehele dekking in je huis zonder dat hier bekabeling voor aan de pas hoeft te komen. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar de internet providers om een zo goed mogelijke dekking te realiseren.

Om je een duidelijker beeld te geven over de mogelijkheden van multiroom wifi hebben we voor je een multiroom wifi test uitgevoerd. Hieruit is een top 5 gekomen van de beste mesh wifi producten die je kunt aanschaffen. Verder hebben we onderaan in de pagina alle informatie verzameld over wifi mesh zodat je precies weet waar je mee te maken hebt en waar je op moet letten bij het aanschaffen. 

1. Netgear Orbi RBK50 Multiroom wifi

Met de Netgear Orbi RBK50 Multiroom wifi wordt het mogelijk om een geheel dekkend draadloos netwerk te maken in jouw woning. De Orbi RBK50 staat bekend om zijn snelheid en is dit is dan ook het snelste Multiroom wifi systeem dat op het moment te verkrijgen is van Netgear.

Het is met deze set van Netgear mogelijk om iedere kamer in je woning te voorzien van een snelle en stabiele draadloze verbinding, nooit meer last van slecht draadloos internet dus.

Deze wifi mesh van Netgear wordt geleverd met een router en een satelliet. Het is de bedoeling dat je de router dicht nabij de modem plaats, vervolgens plaats je de satelliet op een centrale plek in je woning om een zo goed mogelijke draadloze dekking te realiseren in elke kamer.

De satelliet en de router staan met elkaar in verbinding met een speciaal ontwikkelde band, dit zorgt ervoor dat je op elk moment wordt voorzien van het sterkst mogelijke signaal. Vervolgens heb je nooit meer last van traag of haperend internet als je door het huis aan het lopen bent door de mesh wifi van Netgear.

Voor- en nadelen van de Orbi RBK50 Multiroom wifi

Deze mesh wifi heeft veel voordelen. De installatie van de Orbi RBK50 wordt bijvoorbeeld als zeer eenvoudig ervaren en valt dit product in de hoogste klasse als het om snelheid draait.

Daarnaast krijg je ook nog eens 7 ethernet poorten waar je handig gebruik van kunt maken. We hebben ook voor je de handleiding alvast zodat je direct aan de gang kunt met de installatie. Meegeleverd krijg je ook een netwerkkabel van 2 meter en 2 netstroomadapters.

 Een geheel dekkend draadloos netwerk realiseren in je woning
Stabielere draadloze verbinding door ondersteuning van MU-MIMO
Uitbreiden is mogelijk met een extra satelliet voor grote woningen
Tegelijk opzetten van 3 draadloze netwerken 
Hoogste snelheid behalen? Verbonden apparaten hebben 5GHZ verbinding nodig

2. TP-Link Deco M5 Multiroom wifi

Het multiroom wifi systeem TP-link Deco M5 zorgt ervoor dat je in alle kamers in je woning gebruik kan maken van een snelle, betrouwbare en stabiele draadloze internetverbinding.

Ook is deze wifi mesh ideaal geschikt als je kinderen hebt die veel gebruik maken van het internet, zo kun je namelijk gemakkelijk instellen wanneer je kinderen mogen internetten en waar ze naar mogen kijken. Dit is niet alles, zo word je beveiligd door de meegeleverde antivirus en firewall software.

Bij aanschaf krijg je 3 satellieten meegeleverd en het is de bedoeling dat je deze alle drie op centrale plekken in je woning neerzet, hierdoor wordt een zogenoemd mesh netwerk in je woning gecreëerd. Er is constante communicatie tussen de 3 satellieten waardoor je altijd overal in huis kunt genieten van een snelle draadloze internetverbinding.

Het systeem kijkt welke satelliet het sterkste signaal heeft en vervolgens worden apparaten direct verbonden, zo ben je dus ook altijd verzekerd van het snelste internet. Erg handig als je bijvoorbeeld vaak serie kijkt en snel even naar de keuken moet om drinken te pakken!

Voor- en nadelen van de TP-Link Deco M5

Uit de multiroom wifi test is gebleken dat deze wifi mesh veel voordelen met zich meebrengt bij aanschaf. Zo is het wederom mogelijk om een groot centraal draadloos netwerk te creëren in huis, hierdoor heb je vanzelfsprekend in elke kamer goed en stabiel internet.

Installatie wordt ook als zeer eenvoudig ervaren mede door de eenvoudige handleiding. Klik op de link om deze direct te bekijken. Qua snelheden valt deze router in de middenklasse.

Daarnaast krijg je ook nog eens 6 ethernet poorten, een netwerkkabel en drie netstroomadapters. Hieronder hebben we nog wat voordelen en nadelen onder elkaar gezet:

De Deco M5 ondersteunt MU-MIMO 
Kinderbeveiliging is mogelijk met met deze multiroom wifi
Maakt gebruik van simultaneous dual-band
Installatie van het systeem is alleen mogelijk met app
Helaas is montage van de router aan de muur niet mogelijk

3. TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom Wifi Triple Pack

Kies je voor de TP-Link Deco M9 Plus Multiroom wifi? Dan ben je ervan verzekerd dat je in iedere kamer in huis gebruikt kunt maken van een stabiele en snelle draadloze internetverbinding.

Je krijgt meegeleverd drie prachtige stations die alle drie fungeren op 3 verschillende banden, ook communiceren de stations met elkaar zodat je altijd wordt voorzien van de beste internetverbinding mogelijk. Hierdoor heb je dus altijd goed internet.

Het is de bedoeling dat je de 3 stations plaatst op centrale plekken in je woning, hierdoor ontstaat een wifi mesh netwerk. Vervolgens verbinden jouw apparaten zich continu met het beste station, zo wordt er constant geswitcht naar de beste verbinding. Dit betekent dat je internet niet wegvalt als je door huis aan het wandelen bent.

Daarnaast beschikt de Deco M9 Plus over een speciaal ingebouwde hub waardoor gebruik van smart home mogelijk wordt. Ook beschikt de router over extra functies zoals een Bluetooth en Zigbee mesh. Vrijwel ieder smart home systeem kan dus gebruikt worden samen met de TP-Link Deco M9 Plus.

Voor- en nadelen van de Deco M9 Plus

Ook dit multiroom wifi systeem van TP-Link komt met vele voordelen. Zo is installatie van dit systeem erg eenvoudig en wordt er altijd een handige handleiding meegestuurd die alles duidelijk maakt.

Qua snelheid doet dit mesh wifi systeem het erg goed en belandt daarom in de categorie topklasse. Je kunt gebruik maken van 6 verschillende ethernet poorten en er wordt gebruik gemaakt van een simultaneous tri-band frequentieband.

Meegeleverd krijg je 3 Deco stations, een netwerkkabel en 3 netstroomadapters. Hiernaast zijn er nog wat meer voordelen die we hieronder netjes voor je hebben opgesomd:

Geniet van 3 verschillende wifi banden
Smart home hub voor Zigbee en Bluetooth Mesh is ingebouwd
Montage van de router aan de muur is helaas niet mogelijk met de M9 Plus

4. Ubiquiti AmpliFi AFi-HD Multiroom wifi

Het wordt mogelijk om iedere verdieping van je woning te voorzien van snel en stabiel internet door het Ubiquiti AmpliFi AFi-HD Multiroom wifi systeem. Je plaats verschillende stations op centrale plekken in je woning die vervolgens met elkaar communiceren om de sterkste internetverbinding te realiseren.

Op deze manier ben je altijd verbonden met het station met het beste en snelste internet. Loop je dus door je woning? Geen probleem, het internet valt nooit meer weg tijdens het videobellen of serie kijken.

Meegeleverd krijg je 2 stations die je door het huis moet plaatsen, maar ook krijg je een basisstation met daarop een display. Deze display geeft je handige informatie over de internetsnelheid en de twee verschillende satellieten.

Het is de bedoeling dat je het basisstation dicht bij de modem in je woning plaatst. Vervolgens plaats je de satellieten op centrale plekken en heb je direct een mesh wifi netwerk gecreëerd.

Voor- en nadelen van de AmpliFi AFi-HD mesh multiroom wifi

Met het multiroom wifi systeem van Ubiquiti profiteer je van veel voordelen. Zo wordt installatie vaak als erg gemakkelijk ervaren en kan je dus zo genieten van snel en stabiel internet, klik op de link om de handleiding te lezen. Qua snelheid doet de Amplifi AFi-HD het ook erg goed en behoort dan ook tot de topklasse.

Echter heb je bij deze wifi mesh maar 4 ethernet poorten waarop je apparaten kunt aansluiten middels een internetkabel. Er wordt gebruik gemaakt van een simultaneous dual-band als frequentieband.

Er zijn nog wat voordelen die we hieronder voor je op een rijtje hebt gezet, zo heb je direct een overzicht van de beste punten van dit multiroom wifi systeem:

Installatie kan via een handige app met een tablet of smartphone
Kinderen beschermen tegen gevaren op internet met ouderlijke controle
Gemakkelijk en snel een geheel dekkend draadloos netwerk in je woning
Aangesloten apparaten moeten verbinding van 5GHz aankunnen voor hoge snelheid

5. Linksys Velop tri-band Multiroom wifi

Wil je overal in huis goed draadloos internet ontvangen? Dan is het Linksys Velop tri-band multiroom wifi systeem waarschijnlijk wel iets voor jou. Je krijgt 3 stations meegeleverd waarmee je zelfs in grote woningen ervoor zorgt dat iedere kamer een snelle en stabiele internetverbinding ontvangt.

Ook krijg je een basisstation waarvan het de bedoeling is dat je deze dicht bij de modem plaats, vervolgens plaats je de 3 stations door je huis heen.

Deze 3 stations communiceren met elkaar, zo zijn je apparaten altijd verbonden met het station dat de beste internetverbinding levert. Het kan zomaar zijn dat je zo’n grote woning hebt dat drie stations niet goed genoeg zijn voor een gehele dekking, dan is het altijd mogelijk om de Linksys Velop tri-band uit te breiden met extra stations.

Voor- en nadelen Linksys Velop tri-band

Het eerste voordeel van dit wifi mesh systeem is dat de installatie voor velen als eenvoudig wordt ervaren. Ook qua snelheid van het internet presteert dit mesh wifi systeem erg goed en daarom behoort dit systeem ook tot de topklasse.

Wederom wordt er door Linksys ook gebruik gemaakt van een simultaneous tri-band frequentieband. Bij aankoop krijg je meegeleverd een netwerkkabel, 3 Velop stations, drie netstroomadapters en een handige handleiding.

3 netwerken tegelijk opzetten is mogelijk door simultaneous tri-band frequentieband
Ondersteuning van MU-MIMO, altijd een stabiele draadloze verbinding
Aangesloten apparaten moeten 5 GHz verbindingen voor hoogste snelheid
 
Helaas maar 2 ethernet poorten beschikbaar

Wat is mesh wifi?

Mesh wifi, wifi mesh of multiroom wifi allemaal termen die gebruikt worden voor hetzelfde systeem. Je creëert met deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van wifi een geheel dekkend draadloos netwerk op elke plek in je woning.

Er wordt vrijwel bij ieder systeem een basisstation meegeleverd met daarbij 2 of 3 stations die ook wel mesh points worden genoemd. Deze mesh points worden ook wel versterkers of satellieten genoemd.

Deze stations samen worden een mesh netwerk genoemd, wat ook wel een geheel dekkend draadloos netwerk betekent. Voordat je een systeem gaat aanschaffen raden we je aan om een multiroom wifi test door te lezen, zo weet je altijd dat je een mesh multiroom wifi systeem aankoopt dat het best bij jouw situatie past.

Voordelen van multiroom wifi

Kies je ervoor om een multiroom wifi systeem aan te schaffen dan profiteer je direct van veel voordelen. We hebben hieronder uiteengezet wat nou echt de grote voordelen van dit systeem zijn.

Bijna geen last van signaalverlies

Tegenwoordig hoeft er niet meer per se gekozen te worden voor wifi repeaters, versterkers of powerline adapters en dat is maar goed ook. Met het nieuwe wifi mesh is heb je namelijk vrijwel nooit meer last van signaalverlies, wat helaas vaak wel het geval is bij de oude alternatieven.

Door de communicatie tussen de satellieten in je woning is het mogelijk om op elk moment snel en stabiel internet te ontvangen. Je apparaten connecten namelijk automatisch met het station met de meest snelle en stabiele internetverbinding.

Installatie mesh wifi router is eenvoudig en gemakkelijk te bedienen

Niet alleen heb je nooit meer last van signaalverlies, maar ook is het erg eenvoudig om de installatie te voltooien van een mesh wifi router. Je kunt bij de meeste multiroom wifi systemen ervoor kiezen om de installatie te doen middels een handige app, dit kan met een tablet of smartphone na installatie van de app.

Ook biedt de app vaak de mogelijkheid om ouderlijke controle toe te passen, zo kun je altijd instellen wat je kinderen wel en niet mogen zien op het internet. Vaak is het ook mogelijk om een maximum internetgebruik tijd in te stellen bij de meeste systemen.

Verschil wifi mesh en wifi versterker

Multiroom wifi of mesh wifi lijkt eigenlijk erg veel op de werking van een wifi versterker samen met een router, maar er zit wel degelijk verschil tussen deze twee systemen. Zo is het dat een wifi versterker het signaal van de router oppikt en vervolgens opnieuw verzend.

Dit gebeurt middels een chip wat nadelen met zich meebrengt, zo kan er met de chip niet tegelijk verzonden en ontvangen worden. Er moet dus constant geswitcht worden bij de wifi versterker waardoor vaak de internetsnelheid minder wordt.

Gebruik van een ander soort chip

Bij wifi mesh systemen wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten chips. Zo hebben de mesh points chips, maar ook de router. Hierdoor kunnen de mesh points en het basisstation continu met elkaar communiceren zonder dat er hierbij een slechte internetverbinding ontstaat. Dit betekent dat je altijd en overal in huis een goed draadloos netwerk hebt.

Verschillende merken

We hebben je verteld dat multiroom wifi een nieuwe technologische ontwikkeling is op het gebied van de wifi. Dit betekent tegelijkertijd dat er ook veel bedrijven zijn die dit soort producten gaan aanbieden. Je hebt namelijk nu al de keus uit 9 verschillende aanbieders, van wat bekender tot minder bekend, hierbij moet je denken aan Google mesh wifi, Netgear of Linksys. Om je een duidelijker beeld te geven van de aanbieders waaruit je kunt kiezen hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Asus wifi mesh
  • Google mesh wifi
  • Ubiquiti
  • TP-link
  • Linksys
  • Netgear
  • AVM
  • D-Link
  • Synology

We raden je aan om eerst goed onderzoek te doen naar het systeem wat je wilt gaan aanschaffen. Op deze manier weet je direct welke het beste bij jouw woning past. Het zou erg zonde zijn als je een groot bedrag neerlegt en vervolgens nog niet kan profiteren van een snel en stabiel draadloos netwerk.

Laatst geüpdatet