Wifi is een geweldige uitvinding die ons veel flexibiliteit biedt, vooral als we werken met een laptop. Het stelt ons in staat om overal in huis of op kantoor draadloos internet te gebruiken en te kunnen genieten van een snelle en vooral ook betrouwbare verbinding. Helaas kan een slechte wifi verbinding soms frustrerend zijn en onze productiviteit belemmeren. In dit artikel bespreken we enkele mogelijke oorzaken van een slechte wifi verbinding en wat je eraan kunt doen om de verbinding te verbeteren. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het alles behalve prettig is wanneer je vlak voor de deadline van een belangrijke opdracht zit en je wifi verbinding begint je tegen te werken.

De afstand

Wat we vaak zien, is dat één van de meest voorkomende oorzaken van een slechte wifi verbinding de afstand tussen de router en het apparaat dat verbinding maakt is. Hoe verder je van de router verwijderd bent, hoe zwakker het signaal zal zijn. Dit kan worden verholpen door de router te verplaatsen naar een meer centrale locatie of door het gebruik van een wifi-extender. Vooral wanneer de router in de kelder of meterkast staat en je laptop of computer op de 1e of zelfs 2e verdieping staat, is het aannemelijk dat het aantal streepjes steeds minder wordt. Handig is daarom dan ook om te kiezen voor een versterker. Uiteraard is het tijdens je zoektocht naar de beste laptop voor thuis ook handig om te kijken naar eventueel het bereik.

Storing van andere apparaten

Je zult misschien verbaasd zijn van deze mogelijke oorzaak, maar het is toch echt waar! Een andere mogelijke oorzaak van een slechte wifi verbinding is interferentie door andere elektronische apparaten in huis of op kantoor. Apparaten zoals magnetrons, draadloze telefoons en Bluetooth-apparaten kunnen allemaal storing veroorzaken en de wifi verbinding verstoren. Om dit op te lossen, kun je deze apparaten uitschakelen of verplaatsen, of je kunt een dual-band router gebruiken die beide frequentiebanden ondersteunt. Vooral wanneer de afstand tussen bijvoorbeeld je laptop en de router groter wordt, is de kans op storing groter.

Overige oorzaken

Naast deze twee meest voorkomende oorzaken, zijn er nog een aantal andere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan problemen met de wifi. Soms kan een trage wifi verbinding worden veroorzaakt door verouderde hardware of software. Zorg ervoor dat de firmware van de router up-to-date is en dat de hardware niet verouderd is. Als dit het probleem niet oplost, overweeg dan om een nieuwe router aan te schaffen of om contact op te nemen met je internetprovider. Een slechte wifi verbinding kan ook worden veroorzaakt door overbelasting van het netwerk. Als er te veel apparaten verbonden zijn met het netwerk, kan dit leiden tot een vertraging van de verbinding. Zorg ervoor dat er niet te veel apparaten zijn verbonden en schakel apparaten uit die niet in gebruik zijn.

Breng de oorzaak in kaart

Een slechte wifi verbinding kan verschillende oorzaken hebben zoals je hebt kunnen lezen. Het is daarom belangrijk om te weten wat de oorzaak is, zodat je het probleem kunt oplossen. Door de router te verplaatsen, storing te verminderen, verouderde hardware te vervangen, overbelasting van het netwerk te voorkomen en contact op te nemen met de internetprovider, kun je een betere wifi verbinding realiseren en genieten van een snellere en betrouwbare verbinding.