Spam email, iedereen kent het wel, je krijgt weer een mail binnen over bepaalde aanbiedingen bij een organisatie. Spam komt het meest voor in vorm van een ongewenste mail, vaak is de mail ook afkomstig van een voor jou onbekende organisatie of persoon.
Wij gaan in dit artikel meer informatie geven over de betekenis van spam en hoe je er voor kunt zorgen dat jij en andere geen spam meer ontvangen. Hoe kom ik van spam af? Dat gaan wij dus in dit artikel uitleggen, zo hoef jij niet langer ongewenste berichten/mails te ontvangen na het lezen van dit artikel.
Wat betekent spam?
Wat is spam nou precies? Zoals eerder benoemd is spam het ontvangen van een ongewenst bericht. De meest voorkomende vorm van spam is een ongewenste mail met een merkwaardige boodschap. Je kent het wel, dat je een mail hebt ontvangen, waarin vermeld staat dat je een flink geldbedrag gewonnen hebt of dat je een bericht ontvangen hebt waarin een ongevraagde aanbieding wordt gedaan voor bijvoorbeeld medicatie.
Spam kan zelfs voorkomen in de vorm van een filmpje op Facebook. Je hebt misschien op aanraden van een vriend dit filmpje bekeken en vervolgens wordt er ongevraagd een link gedeeld op het prikbord van jou vrienden. Dit zijn allemaal diverse vormen van spam. Maar hoe kan ik spam mail stoppen? Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een spam filter. Verder in dit artikel geven wij meer informatie over de stappen die je kunt doorlopen om spam email tegen te gaan.
Hoe voorkom ik dat ik meer spam ontvang?
We hebben al antwoord gegeven op de vraag: Wat is spam? Maar hoe voorkom je nou dat je meer spam email ontvangt? Je kunt een aantal dingen doen om dit te voorkomen, wij hebben deze stappen voor jou op een rijtje gezet.
Houdt er rekening mee dat deze stappen voorkomen dat je meer spam gaat ontvangen, deze stappen helpen dus niet om een spam mail te blokkeren, daar geven wij verder in dit artikel meer informatie over. Je kunt de volgende stappen ondernemen om meer spam te voorkomen:
- Plaats je mailadres niet online: ga zorgvuldig om met jou mailadres, plaats deze dan ook niet zomaar op verschillende online platvormen. Het is namelijk zo dat degene die spam verstuurd op een geautomatiseerde manier opzoek gaat naar mailadressen die online staan.
- Selectief afmelden: in de meeste gevallen kun je gebruik maken van een afmeld link, dit kan bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief die je ontvangt van een bepaalde organisatie. Houdt er echter rekening mee dat je geen gebruik maakt van de afmeld link in een spam email. Degene die deze spam verstuurd heeft weet dan dat het mailadres nog actief gebruikt wordt en zal vervolgens alleen nog maar meer spam gaan versturen.
- Blokkeren van afbeeldingen: op het moment dat je er voor zorgt dat afbeeldingen niet meer automatisch geladen worden zal degene die de spam email verstuurd heeft niet zeker weten of het mailadres nog actief is. Het is namelijk zo als een afbeelding geladen wordt dat degene die de spam verstuurd heeft dan kan zien dat het mailadres nog actief is.
- Gebruik een ander mailadres: het kan in sommige gevallen verstandig zijn om een tijdelijk mailadres aan te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je eenmalig te maken hebt met een organisatie en je niet zeker weet of deze organisatie betrouwbaar is. Op deze manier zul je op jou “echte” mailadres geen spam meer ontvangen.
- Gebruik een spam filter: op het moment dat je een mailadres hebt bij Gmail of Outlook.com wordt er automatisch gebruik gemaakt van een spam filter. Heb je ergens anders een mailadres? Dan is het mogelijk om apart gebruik te maken van een gratis of betaalde spam filter.
- Outlook is strenger op het gebied van spam: zoals je weet heeft Outlook standaard een spam filter ingebouwd. Je kunt echter in spam filter Outlook een aantal aanpassing doen met betrekking tot het beschermingsniveau, zo wordt jij nog beter beschermd tegen spam. Outlook is dus een goede oplossing om spam mail te stoppen.
- Maak een melding van spam: op het moment dat je spam binnen krijgt kun je dit melden bij spamklacht.nl. Als zij veel klachten binnen krijgen over hetzelfde bericht dan zullen zij actie gaan ondernemen zodat andere ook geen spam meer ontvangen van hetzelfde mailadres.
Spam mail blokkeren
Je hebt hierboven gelezen hoe je kunt voorkomen dat je meer spam email ontvangt. Maar hoe kun spam mail stoppen en hoe kun je spam mail blokkeren? Ook dit hebben wij voor jou op een rijtje gezet.
Je weet dadelijk dus niet alleen hoe je spam kunt voorkomen maar ook hoe je er voor zorgt dat je er geen last meer van hebt. Spam blokkeren kan op de volgende manieren:
- Gmail: je kunt spam mail blokkeren bij Gmail door de mail te selecteren, vervolgens klik je bovenaan op het icoontje van een uitroepteken om de spam te rapporteren. Daarna druk je op ‘meer’ en vervolgens op ‘berichten zoals deze filteren’. Op deze manier kun je bepaalde onderwerpen blokkeren. (Dit geldt ook voor spam blokkeren Android)
- Outlook.com: klik met de rechtermuisknop op de mail en kies voor de optie ‘regel maken’, op deze manier kun je bepaald onderwerpen blokkeren.
- Outlook 2010/2013/2016: klik met de rechtermuisknop op de mail en kies vervolgens voor in de categorie ‘ongewenste email’ voor de optie ‘afzender blokkeren’, op deze manier zal deze vorm van spam mail stoppen.
Wij hopen dat we voldoende informatie hebben gegeven met betrekking tot de vraag: wat is spam? Je weet nu wat je kunt doen om spam mail te stoppen zodat jij en andere geen spam meer ontvangen. Ook weet je nu dat spam in verschillende vormen kan voorkomen.
Helaas kan het soms ook voorkomen dat een gewenste mail in de spam terecht komt, dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je het beschermingsniveau van de spam filter van Outlook verhoogd hebt. Helaas is hier niet veel aan te doen.