Welke apps verbruiken veel data, een aantal zaken die je moet doornemen

nov 19, 2021 | Internet

nov 19, 2021 | Internet

Even een serie kijken op Netflix of de route berekenen met Google Maps, het is allemaal mogelijk dankzij internet. Als je niet thuis op de wifi zit, kost dit je echter wel veel data. Wij hebben de apps die de meeste data verbruiken voor je op een rij gezet. Met een sim only abonnement met onbeperkte data loop jij nooit tegen problemen aan.

YouTube dataverbruik

Een app die data slurpt is de YouTube-app. Hoeveel MB’s er tijdens het kijken verbruikt worden, hangt af van de beeldkwaliteit van de video die je bekijkt. Deze kwaliteit hangt weer af van de bitrate, resolutie en framesnelheid van de video. Je kunt de resolutie zelf instellen. Een hogere bitrate zorgt voor een hoger dataverbruik, maar heeft een betere kwaliteit. Een video met levendige en kleurrijke beelden heeft bijvoorbeeld een hogere bitrate dan een filmpje met alleen muziek en een vaste afbeelding. Normaal gesproken kost een filmpje bekijken ongeveer 4 of 5 MB per minuut.

Google Maps verbruik

Maak jij gebruik van Google Maps om te navigeren? Dan kost dit per uur gemiddeld zo’n 35 MB. Het precieze dataverbruik van de app is afhankelijk van de kaarten die de app onderweg moet downloaden. De app verbruikt dus meer data als je door een druk gebied rijdt met veel wegen, dan wanneer je door een dunbevolkt gebied met weinig wegen zou rijden. Je kunt er ook voor kiezen om de kaarten die je nodig hebt alvast thuis te downloaden via de wifi-verbinding. Met razendsnel glasvezel internet is dit zo gebeurd.

Dataverbruik Spotify

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het beluisteren van een liedje op Spotify een MB per minuut kost. Dit is wanneer je kiest om te luisteren in redelijke kwaliteit (128 kbps). Het voordeel van Spotify is dat ieder liedje dat je luistert lokaal wordt opgeslagen. Hierdoor ben je niet zo veel data kwijt als je regelmatig naar dezelfde songs luistert. Mocht je iedere dag een uur naar nieuwe muziek luisteren, dan kost dit je al gauw 2 GB per maand.

Social media

Scroll jij ’s ochtends als je wakker wordt altijd eerst langs je Facebook tijdlijn en beginnen er direct filmpjes te spelen? Of kijk jij graag naar Insta Stories en check je daarna even de nieuwe posts? Het verbruik van een uurtje door Facebook of Instagram scrollen komt al snel neer op 100 MB per uur. Door dagelijks een uurtje te scrollen kom je dus uit op 3 GB per maand. Een uur lijkt misschien lang, maar onderzoek toont aan dat mensen gemiddeld bijna 2,5 uur spenderen aan sociale media. Het kan dus verstandig zijn om je telefoon even te verbinden met wifi als je thuis bent.

Andere lezen ook:

Handige & leuke video’s