Wifi router kopen in 2022? De beste wifi routers in een TOP 5 vergelijken, lees direct onze reviews en kijk welk model het beste bij je past.

Met een wifi router kun je gemakkelijk een draadloze internetverbinding opzetten in je huis of kantoor, ook is het mogelijk om een bedrade internetverbinding te realiseren met een router. Een router kopen is hiervoor wel nodig, want je verbindt namelijk alle apparaten zoals computers, televisies of tablets met het internet via een verbinding met de wifi router. Met een verbinding kun je vervolgens downloaden, uploaden, streamen of gewoon lekker internetten. Daarbij is het wel belangrijk dat je ook een goede internetprovider kiest voor het beste internet.

Ga je een wifi router kopen, dan zijn er een aantal dingen waar rekening mee moet houden. Is het bijvoorbeeld zo dat je een grote woning hebt en een gehele dekking wilt? Dan is het bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor een Multiroom wifi router. Ben je iemand die graag films of series in 4K kwaliteit bekijkt? Dan is het weer verstandig om te kiezen voor een wifi router met hoge internetsnelheden.

Ook kan het zo zijn dat je apparaten wil verbinden middels een netwerkkabel, let dan op de aantal netwerkpoorten die aanwezig zijn op de router. Wil je een groter internet netwerk in huis of op kantoor realiseren? Dan zijn er diverse mogelijkheden zoals access points, switches of powerlines.

Hieronder hebben we voor jou een handige top 5 beste wifi routers onder elkaar gezet met een review, voordelen en nadelen. Ook hebben we onderaan aan de pagina alle informatie verzameld die handig is om te weten als je een wifi router gaat aanschaffen. Lees snel verder, want een goede router kopen is wel zo belangrijk!

1. TP-Link Archer C2300

Alle apparaten in je woning of op kantoor aansluiten op een goed werkend, stabiel en snel wifi netwerk? Dat is mogelijk met de TP-Link Archer C2300 wifi router. De router van TP-Link is voorzien van een geweldige processor waardoor al jouw apparaten altijd verbonden zijn met een stabiele en draadloze internetverbinding.

Daarnaast biedt de Archer C2300 MU-MIMO ondersteuning, hierdoor wordt er voor ieder verbonden apparaat een aparte verbinding opgezet. Dit betekent dat je internet niet vertraagt wanneer er meerdere apparaten tegelijk zijn verbonden met het netwerk.

Met de TP-Link Archer C2300 is het mogelijk om internet snelheden te behalen van maximaal 1625 Mbit/s. Dit is snel genoeg voor 4K-streaming en gamen zonder haperingen is ook geen probleem met deze snelheden.

Het is zelfs mogelijk om internetverbindingen voor streaming en gamen voorrang te geven op andere verbindingen, hierdoor kan de verbinding niet plotseling wegvallen. Verder is er ouderlijke controle mogelijk met de Archer C2300, hiermee bepaal je zelf wat je kinderen wel of niet mogen zien op het internet.

Voor- en nadelen Archer C2300

De installatie van de C2300 wordt als zeer eenvoudig ervaren en is vaak binnen enkele minuten al geregeld. Alvast een kijkje nemen in de installatie? Bekijk dan eens de handleiding. Ook krijg je bij de router wifi 4 netwerkpoorten waar tegelijk 4 apparaten met een netwerkkabel op kunnen worden aangesloten.

Er wordt gebruik gemaakt van een simultaneous dual-band met een 2,4 GHz band en een 5 GHz band. Meegeleverd bij deze router is een netwerkkabel, een stroomadapter en 3 antennes.

Internetsnelheden van 1625 Mbit/s kunnen bereikt worden met de 5 GHz band
MU-MIMO wordt ondersteund, daardoor altijd een stabiele draadloze internetverbinding
Gebruik van beamforming waardoor een stabiel en groter draadloos netwerk ontstaat
Aangesloten apparaten moeten een 5 GHz verbinding ondersteunen voor hoogste snelheid

2. Netgear R7000P

Wil je graag een stabiel, snel en draadloos wifi netwerk thuis of op kantoor? Dan is dit mogelijk met de Netgear Nighthawk AC2300 R7000P wifi router. Verbind je apparaten gemakkelijk met deze router waardoor ze automatisch ook beschermd zijn tegen virussen en hackers met de Netgear Armor functionaliteit. Ieder apparaat zoals een smart televisie of een slimme koelkast kunnen worden aangesloten op het netwerk van de router.

Met deze router kunnen internetsnelheden van 1625 Mbit/s gehaald worden middels de 5 GHz band, hierdoor kun je streamen in de hoogste kwaliteit en lekker gamen zonder haperingen.

Daarnaast beschikt de Nighthawk over de Netgear Beamforming+ ondersteuning waardoor verbindingen in directe verbinding staan met de aangesloten apparaten, vervolgens ontstaat er een snellere en stabielere draadloze verbinding.

Ook kun je bepaalde verbindingen voor streaming of gaming voorrang geven met de ingebouwde Quality of Service technologie, hierdoor wordt je nooit meer onderbroken door slecht internet. Lees er meer over in de handleiding.

Voor- en nadelen Netgear Nighthawk AC2300 R7000P

De wifi router van Netgear heeft allereerst als voordeel dat installatie van de wifi router binnen enkele minuten geregeld is. Qua snelheid valt deze draadloze router in de middenklasse en krijg je de beschikking over 4 verschillende ethernetpoorten voor een bedrade verbinding.

Tegelijkertijd wordt er ook gebruik gemaakt van een simultaneous dual-band met een 2,4 GHz band en een 5 GHz band waarmee snelheden tot 1625 Mbit/s gehaald kunnen worden. Meegeleverd wordt een netwerkkabel, voedingskabel en 3 externe antennes.

Netgear Armor zodat verbonden apparaten worden beschermd tegen hackers en virussen.
MU-MIMO ondersteuning aanwezig die zorgt een stabiele draadloze internetverbinding.
 1 GHZ dual core processor zorgt er voor dat zware aanvragen tegelijk uitgevoerd worden
Aangesloten apparaten moeten een 5 GHz verbinding ondersteunen voor hoogste snelheid

3. ASUS RT-AX88U

De Asus RT-AX88U is een geschikte wifi router voor liefhebbers van gamen en huishoudens met veel mensen die gebruik maken van het internet. Maar waarom is deze wireless router hiervoor geschikt? Dit komt door de komst van het nieuwe Wireless AX-standaard.

Hierdoor wordt het mogelijk om maar liefst meer dan 20 apparaten aan te sluiten op het netwerk, zonder dat je merkt dat het internet trager wordt. Geschikt voor de gamer is de RT-AX88U zeker omdat je verbindingen met jouw games voorrang kunt geven op andere verbindingen, dit betekent dat je nooit meer last hebt van haperingen tijdens het gamen.

Qua veiligheid tegen hackers en virussen zit het wel goed met deze wifi router van Asus. Je apparaten zijn namelijk altijd beschermd hiertegen met de ingebouwde virusscanner.

Er kunnen met deze router snelheden behaald worden van 4800 Mbit/s, wat betekent dat streamen en gamen gemakkelijk tegelijk kan gebeuren zonder verslechtering van het internet. Het is zelfs mogelijk om meerdere routers van Asus te koppelen met de Asus AiMesh, hiermee wordt een groter draadloos netwerk gerealiseerd in jouw kantoor of woning.

Voor- en nadelen ASUS RT-AX88U

Als allereerste voordeel kunnen we benoemen dat deze router valt in de topklasse qua snelheid. Zo kan er met de 5 GHz band een maximale internetsnelheid van 4804 Mbit/s worden behaald, in vergelijking met andere overeenkomende routers is dit erg snel.

Ook krijg je de mogelijkheid om 8 bedrade verbindingen te realiseren met de 8 ethernet poorten. Bij levering krijg je een handige netwerkkabel hiervoor, ook een stroomadapter en handige handleiding voor installatie wordt meegeleverd.

Gebruik van wifi standaard AX zorgt voor een snellere internetverbinding
Snelheden van 4804 Mbit/s op de 5 Ghz band en 1148 Mbit/s op de 2,4 GHz band
Ondersteuning van MU-MIMO waardoor je altijd een stabiele draadloze verbinding
Aangesloten apparaten moeten wireless AX ondersteunen voor de hoogste snelheid

4. Ubiquiti UniFi Gateway

De Ubiquiti UniFi Security Gateway wordt vaak gekozen door middelgrote bedrijven die willen worden voorzien van een snelle en stabiele internetverbinding. Een belangrijke functie van deze wifi router van Ubiquiti is de ingebouwde firewall, hiermee wordt een bedrijfsnetwerk voor alles beveiligd. Hierbij moet je denken aan virussen en hackers.

Ook is de UniFi Security Gateway een goede keus voor mensen die gebruik maken van peer to peer netwerken of als je met jouw netwerk een eigen website in de lucht houd, dit komt mede doordat er 1 miljoen pakketjes per seconde verstuurd kunnen worden.

Een echte wifi router voor zakelijk gebruik dus, zo is het ook mogelijk om bepaalde websites te blokkeren of om VPN beveiligde verbindingen op te zetten.

Voor- en nadelen Ubiquiti UniFi Security Gateway

Er zijn zeker voordelen en nadelen bij de UniFi Security Gateway. Allereerst de installatie die vaak als lastig wordt ervaren, wat ervaring en kennis met routers is vaak wel vereist bij de installatie van dit systeem.

Qua snelheid is het in vergelijking met andere routers ook geen echte hoogvlieger. Helaas is het ook niet mogelijk om apparaten draadloos te verbinden, dit is enkel mogelijk met een netwerkkabel. Je leest er meer over in de handleiding.

In totaal krijg je de beschikking over 3 ethernet poorten waar apparaten op kunnen worden aangesloten voor een verbinding met het netwerk. Meegeleverd krijg je deze niet, maar wel montagemateriaal.

1 miljoen pakketten per seconde kunnen verzonden worden, ideaal voor P2P netwerken
Veiligheid staat voorop met de ingebouwde firewall tegen hackers en virussen
De gateway is vanaf meerdere locaties tegelijk te beheren, handig voor beheerders
Helaas is een draadloze verbinding met deze router niet mogelijk

5. TP-Link Archer C5400

Een wifi router kopen die geschikt is voor gamen en vele uren lang 4K-streamen? Dan is de TP-Link Archer C5400 waarschijnlijk de beste router voor jouw situatie. TP-Link heeft een set van geweldige routers in de Archer serie en de C5400 is een goede router uit deze serie voor de fanatieke gamer.

Nooit meer last van haperingen tijdens het spelen dus. Er wordt gebruik gemaakt van drie verschillende frequentiebanden die zware taken verdeeld krijgen door de krachtige processors van deze wifi router van TP-Link.

Dit betekent dat je geen last hebt van slecht werkend internet wanneer je tijdens het gamen het internet ook voor andere dingen gebruikt. Ook is er sprake van MU-MIMO ondersteuning waarmee elke antenne een stabiele draadloze verbinding opzet.

Voor- en nadelen TP-Link Archer C5400

Het eerste voordeel van de Archer C5400 is dat de installatie eenvoudig is. Het is binnen enkele minuten geregeld en zelfs zonder echte kennis is het installatieproces te voltooien, hierbij krijg je natuurlijk een handleiding meegeleverd.

Qua snelheid presteert deze wif router van TP-link erg goed, zo kunnen er snelheden van 2167 Mbit/s gehaald worden met de 5 GHz band. Niet alleen draadloze verbinding is mogelijk, ook met netwerkkabel is mogelijk via de 4 verschillende ethernet poorten. De netwerkkabel hiervoor wordt meegeleverd bij aanschaf. Zakelijk is dit model ook geschikt als je The Best Business Phone System gebruikt.

Snelheden van 2167 Mbit/s kunnen bereikt worden met de TP-Link wifirouter.
Ingebouwde Smart Connectie functie, daardoor direct de snelste frequentie
3 verschillende frequentiebanden, ieder apart apparaat een eigen verbinding
Aangesloten apparaten moeten een 5 GHz verbinding ondersteunen voor hoogste snelheid

Wifi router kopen, waar moet je op letten?

Welke router kopen of een wifi router kopen, hoe werkt dat? Vaak vragen die we gesteld krijgen door mensen. Ga je een nieuwe router kopen en wil je nu eindelijk een keer een goede router kopen voor thuis? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Je hebt tegenwoordig veel keus uit een groot aanbod en het is slim om te bedenken wat voor soort wifi router je wilt kopen. Ga je een draadloze router kopen?

Een snelle router kopen of toch een modem router kopen? Vragen die je jezelf moet afvragen voordat je tot kopen overgaat, daarnaast zijn er nog wat andere punten waar je op moet letten bij een internet router kopen.

De wifi standaard

Ga je bijvoorbeeld een draadloze router kopen dan is het allereerst zeer verstandig om te kijken naar de wifi standaard waar gebruik van wordt gemaakt. Wil je tegelijkertijd ook een snelle router kopen dan is dit ook erg belangrijk.

Over het algemeen worden nieuwe routers altijd uitgerust met wifi standaard IEEE 802.11ac. Op het moment is dit de snelste wifi standaard waar fabrikanten voor kunnen kiezen. Op papier is het met deze wifi standaard mogelijk om een doorvoersnelheid te bereiken van 1 gigabit per seconde.

  • Daartegenover heb je de oudere wifi standaarden zoals de IEEE 802.11n en IEEE 802.11g waar vaak nog bij oudere routers gebruik van wordt gemaakt.
  • Niet alleen de wifi standaard is van belang, ook de frequentiebanden zijn een puntje van aandacht.
  • De meeste wifi routers zijn uitgerust met een simultaneous dual-band met een 2,4 GHz band en een 5 GHz frequentie.
  • De 5 GHz frequentie is vaak minder druk en daardoor dus ook een stuk sneller als de 2,4 GHz frequentie, kijk dus altijd of de router die je wilt aanschaffen beschikt over een 5 GHz band om te profiteren van een goede router.

Keus uit veel verschillende soorten routers

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is het grote aanbod van verschillende soorten routers. Over het algemeen wordt met de router bedoeld een wifi router of draadloze router. We hebben het in dat geval over een router met een ingebouwd access point, dit zijn dan ook de types waar je het vaakst uit kunt kiezen bij de meeste aanbieders.

Ga je een nieuwe router kopen dan heb je de keus uit verschillende soorten routers zoals:

  • De modem router
  • Wireless router
  • Een router zonder wifi.

Ga je een router zonder wifi kopen dan moet je rekening houden met wat je gaat doen met de router, dit zijn vaak specifieke routers die niet geschikt zijn voor gebruik door consumenten. Daarentegen worden deze wel vaak gebruikt voor zakelijke doeleinden.

Glasvezel routers

Ook kan het zijn dat je glasvezel thuis ontvangt en hiervoor een specifieke glasvezel router hebt aangeschaft. Dit is mogelijk, maar vaak is het niet nodig om per se een glasvezel router aan te schaffen als je deze nog niet bezit. De meeste routers zijn namelijk al uitgerust met een normale netwerkaansluiting waardoor ieder soort router mogelijk wordt om te gebruiken.

Verschil modem en router

Als we het hebben over routers en modems dan worden deze twee termen vaak onterecht door elkaar heen gebruikt. Het zijn namelijk twee verschillende apparaten die essentieel zijn bij het opzetten van een draadloos internetnetwerk en ze doen beide dan ook verschillende dingen. Hieronder leggen we je duidelijk het verschil tussen een modem en een router uit, wel zo gemakkelijk als je op zoek bent naar een goede router.

Wat is een router?

Vaak krijgen we vraag: wat is een router of wat is een wifi router nou eigenlijk en hoe werkt het precies? Wij geven je er hieronder antwoord op. Het is tegenwoordig vaak zo dat je internet niet meer alleen gebruikt op je computer, maar ook voor je smartphone, televisie of slimme koelkast.

Deze meerdere verbindingen worden mogelijk gemaakt door het gebruik van een wifi router. Een router is eigenlijk een verdeelstation van verbindingen die ervoor zorgt dat het internetsignaal wordt verdeeld over meerdere aangesloten apparaten en verzorgd ook de communicatie tussen apparaten.

Wanneer dit allemaal goed is gegaan ontstaat er een netwerk, er zijn er netwerken die zijn opgezet middels netwerkkabels, maar tegenwoordig is dit ook draadloos mogelijk en wordt dit vaak als eenvoudiger ervaren. In dat geval spreek je over een wifi netwerk waarmee apparaten zich kunnen verbinden om internet te ontvangen.

Wat is een modem?

Om te beginnen leggen we je eerst uit wat nou eigenlijk een router en een modem is. Wel zo gemakkelijk als we weten waar we het over hebben. Zonder modem is het niet mogelijk om gebruik te maken van een internetverbinding.

De hoofdfuncties van een modem

De modem heeft namelijk twee hoofdfuncties die per se nodig zijn bij het opzetten van een netwerk, allereerst vertaald de modem signalen die je van jouw internet provider ontvangt via ADSL, glasvezel of kabel. De signalen worden omgezet in computertaal zodat aangesloten apparaten zoals een computer of smartphone dit ook begrijpen.

Als dit gebeurd is dan wordt het signaal door de modem wederom naar buiten vertaald. Het is dus echt een soort van toegangspoort van internetsignalen.

  • Wil je gebruik maken van het internet dan heb je per se een modem nodig, deze vertaald namelijk de signalen zodat aangesloten apparaten het begrijpen. Het signaal wordt naar de router verzonden waardoor vervolgens een draadloos of bedraad netwerk ontstaat.

Verschillen tussen de modem en router?

Zoals je weet is een modem een apparaat wat er voor zorgt dat het internetsignaal wordt vertaald voor de router. Hierdoor kunnen aangesloten apparaten het internet signaal begrijpen en verbinden waardoor je internet hebt. Het is de bedoeling dat je de router aansluit op de modem, vervolgens zorgt de router ervoor dat de signalen worden verdeeld over de aangesloten apparaten.

  • Het signaal komt dus binnen via de modem, die vervolgens alles doorstuurt naar de router die alle verbindingen verdeeld over de apparaten.

Een router is niet per se nodig, je kunt de modem ook aansluiten op een enkele computer, dit betekent dat je ook alleen echt internet hebt op deze aangesloten computer. Heb je een smartphone, laptop en smart televisie dan is een internet router kopen toch echt nodig om de signalen te verdelen vanuit de modem.

Een modem router aanschaffen: beide apparaten samen in één

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een modem router te kopen of om deze te krijgen vanuit jouw internetprovider. Sommige mensen hebben namelijk thuis maar één kastje in de meterkast staan, maar we hebben het zojuist over de modem en de router gehad. Dit zijn twee apparaten. Dit is mogelijk omdat er voortaan een modem-router gebruikt kan worden. In feite zijn dit gewoon modems met daarin een ingebouwde router, alles in 1 dus eigenlijk.

Voor- en nadelen modem routers

Er zitten voordelen en nadelen aan een modem-router, zo hoef je maar een kastje te installeren en is dit vaak eenvoudig, maar wel is het zo dat de modem-router moet worden aangesloten dicht in de buurt van het aansluitpunt.

  • In de meeste huizen zit het aansluitpunt in de meterkast, vaak is de meterkast in de meeste huishoudens niet het meest centrale punt. De plaatsing van de modem-router is van groot belang om een goed werkende draadloze internetverbinding te hebben in jouw huis, dit kan dus nadelig zijn.

Om dit probleem op te lossen kun je er dus ook voor kiezen om een losse router aan te schaffen, deze verbind je met de modem en vervolgens plaats je de losse router op een centrale plek in de woning. Dit zorgt er namelijk voor dat je een betere dekking in huis hebt qua internet, geen haperingen meer dus als je van de ene kamer naar de andere loopt.

Beste router, welke is dat eigenlijk?

Het kan goed zijn dat je op zoek bent naar de beste wifi router van dit moment. Wij snappen dit, een goede router kopen is natuurlijk van groot belang. Goed internet is namelijk van groot belang vandaag de dag. Om het je gemakkelijk te maken hebben we al een top 5 best router opgesteld hierboven waar je gebruik van kunt maken tijdens het kiezen.

Maar wat is de beste router dan nu eigenlijk? Dit hangt voornamelijk ook af van jouw persoonlijke situatie. Wil je graag een draadloze router kopen of toch een goed werkende internet router kopen voor wat minder geld?

Bepaal bijvoorbeeld voor jezelf hoeveel mensen er gebruik gaan maken van het internet, sommige routers zijn beter geschikt voor gebruik door meerdere mensen dan andere. Ga ook voor jezelf na welke internetsnelheden je wilt gaan ontvangen, vaak zijn de wat duurdere opties ook degene die je het snelste internet kunnen bieden.

Het komt er eigenlijk op neer dat je goed naar jouw eigen situatie moet kijken om te bepalen wat de beste wifi router is voor jou. Ook kun je aanbieders met elkaar vergelijken om er direct achter te komen wat een goede router voor jou is.

Router test uitvoeren bij kiezen wifi router

Tegenwoordig kun je gemakkelijk online een router test uitvoeren. Dit kan erg belangrijk zijn als je overweegt om een nieuwe router te gaan kopen. Je kunt hier verschillende redenen voor hebben. Doet bijvoorbeeld het internet het vaak niet en ervaar je veel haperingen tijdens het gamen of serie kijken, dan kan een nieuwe router kopen de oplossing bieden.

Kijk goed naar wat je precies nodig hebt

Het is dan wel van belang om te weten welke internetsnelheden en specificaties je behaald met je huidige router, zo kun je namelijk bij aanschaf van een nieuwe bekijken waar de router sowieso aan moet voldoen om goed internet te ontvangen.

De wifi router test geeft je dus inzicht in je huidige ontvangst, deze gegevens kunnen enorm helpen bij het kopen van een nieuwe wifi router. Een router test raden we dan ook altijd aan om te doen.

Laatst geüpdatet