Internet op de zaak is een must. Deze stelling hoeft hopelijk geen betoog. Je kunt niet zonder internet als je contact wilt houden met je klanten, leveranciers, de Belastingdienst en andere instanties. Veel bedrijven kunnen niet eens functioneren als de internetverbinding eruit ligt. Zelfs de vaste telefoon doet het dan niet meer. Een internetstoring is bijna net zo ernstig als een stroomstoring. Kortom: het is belangrijk om je internetverbinding voor de zaak goed voor elkaar te hebben.

Internet laten aanleggen op de zaak

Er zijn speciale bedrijven die een internetverbinding aanleggen voor ondernemers. Je hoeft dus niet zelf aan de slag met een patchkast 19 inch om alle werkplekken te voorzien van stabiel internet. Medewerkers kunnen gewoon inloggen op het bedrijfsnetwerk. Daarmee hebben ze toegang tot internet, maar ook tot het bedrijfsnetwerk met bijvoorbeeld intranet en specifieke software die binnen het bedrijf wordt gebruikt, zoals een klantmanagementsysteem of een grafisch programma.

Beveiliging is belangrijk

Bedrijven zijn steeds vaker het slachtoffer van cyberaanvallen. Soms wordt data gegijzeld en kun je daar alleen weer over beschikken als er ‘losgeld’ wordt betaald. Die betaling gaat meestal via crypto munten, die zijn niet te traceren. Sommige bedrijven zwichten en betalen, in de hoop hun data ongeschonden terug te krijgen. Dat gebeurt overigens niet altijd. Soms blijft een gijzelnemer een bedrijf chanteren. Het is dus zaak om een cyberaanval te voorkomen. Dat bereik je enerzijds door voorzichtig te zijn en niet zomaar op een link te klikken. Anderzijds is het zaak om hackers via een goede beveiliging van je systemen buiten de deur te houden.

Laat je systemen doorlichten door een ethisch hacker

Een goed netwerk valt of staat niet alleen met een deugdelijk patchpaneel. Het is uitermate belangrijk dat het zakelijke netwerk zowel hardware- als softwarematig optimaal beveiligd is. Je kunt dit laten checken door een ethisch hacker. Deze probeert het bedrijfsnetwerk aan te vallen zoals een hacker dat zou doen. Vervolgens probeert hij data te bemachtigen. Als dat lukt dan is er dus sprake van een lek. De ethisch hacker maakt een rapport op met aanbevelingen om het netwerk beter te beveiligen. Vervolgens kan een nieuwe poging worden gedaan om in te breken. Als deze poging mislukt dan is het systeem voor dat moment voldoende beveiligd. Denk er wel aan dat hackers steeds slimmer worden, het is zaak om de beveiliging up-to-date te houden om te voorkomen dat er alsnog een geslaagde inbraakpoging op het netwerk plaatsvindt.

Snel internet op de zaak

Het is voor je bedrijf belangrijk om een goede en stabiele internetverbinding te hebben. Als je op zoek bent naar een provider, kies er dan eentje met een goede reputatie. Ga niet op voorhand voor de goedkoopste aanbieder. Lees referenties en vergelijk niet alleen op basis van prijs. Goedkoop kan duurkoop zijn. Overstappen als je niet tevreden bent heeft vaak de nodige voeten in de aarde. Het is dus zaak om direct een goede keus te maken zodat je zonder zorgen gebruik kunt maken van alle geboden faciliteiten.