Of je het internet nu gebruikt om even je e-mails te beantwoorden, te gamen of om je social media-accounts bezoeken, je laat altijd informatie achter. Als deze informatie lekt, kunnen hackers dit gebruiken, met alle gevolgen van dien. Om ervoor te zorgen dat je je gegevens en online privacy optimaal kunt beveiligen, geven we je hier vier snelle, handige en vooral veilige tips mee.

Welke informatie laat je online slingeren?

Op het internet staat veel informatie van allerlei gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld relatief ‘onschuldige’ informatie zijn zoals voornaam of achternaam, maar ook belangrijke zaken zoals betaalgegevens of een adres. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gegevens nooit in verkeerde handen vallen. Anders kunnen oplichters je gegevens verkopen op het dark web, gebruiken voor het kopen van producten of voor het plegen van fraude. Volgens ExpressVPN, zijn je gegevens tussen de $ 20 en $ 40 waard. Met veel gegevens, is dus nog best veel geld te verdienen. Gelukkig is er wat aan te doen. Wat? Dat lees je hieronder.

Wis de browsergeschiedenis

Een browser houdt bij welke sites je allemaal bekijkt en welke gegevens je daarop invoert. Het is een handige tool, maar slecht als het op privacybescherming aankomt. Je kunt de geschiedenis verwijderen door naar de instellingen van de browser te gaan, meldt BNN Vara.

Als je een openbare computer gebruikt, is het beter om altijd je geschiedenis te wissen. Zo kan iemand die de computer na je gebruikt, je gegevens nooit zien.

Scherm je sociale media af

Eens je iets post op sociale media staat het voor altijd op het internet. Dat geldt zeker voor de gegevens die je op je Facebook, Twitter of Instagram plaatst. Om ervoor te zorgen dat je persoonlijke informatie toch nog zo veel mogelijk beschermd blijft, is het belangrijk om je accounts altijd af te schermen.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld de privacy-instellingen in te stellen op privaat en niet op publiek. Zo kunnen alleen de mensen die jij toevoegt en accepteert je gegevens zien. We raden je ook aan om steeds uit te loggen, zeker als je een publiek Wifi-netwerk of openbare computer gebruikt. Als je uitlogt, kan niemand je gegevens zien en kan het bedrijf achter de desbetreffende site niet zien wat je doet.

Koop een antivirusprogramma

Als je een antivirusprogramma koopt, kunnen hackers moeilijker aan je gegevens geraken. Hoewel zo’n programma op de achtergrond werkt, waakt het altijd over je identiteitsgegevens en persoonlijke informatie. Als een website onveilig is, zal het programma je een melding geven. Zie je zo’n melding verschijnen? Dan raden wij aan om de website te vermijden.

Je kunt spam niet voorkomen, maar wel beperken

We kennen ze wel allemaal. Die spam e-mails die je om de twee minuten om de oren vliegen. Vraag je je af hoe dat komt? Als je je gegevens invoert in een online webshop, dan gebeurt het regelmatig dat die webwinkel je gegevens verkoopt aan commerciële partijen die je op hun beurt dan weer bestoken met allerlei aanbiedingen.

Er zal altijd spam zijn, maar gelukkig kun je het aantal spammails beperken door zo weinig mogelijk online informatie achter te laten, zegt de Consumentenbond. Klik ook nooit op links in een spam e-mail. Als je erop klikt, dan bevestig je dat het bedrijf het juiste e-mailadres heeft, waardoor het je nog meer spam gaat sturen. Maak ook meer gebruik van de “opt-out” functie. Zo beperkt je de spam enorm.