ADSL internet, alles wat je moet weten

apr 16, 2019 | Internet

apr 16, 2019 | Internet

ADSL, wat is het precies?

ADSL internet, je zult er vast weleens van gehoord hebben. Dit is niet raar want voorheen was de ADSL verbinding een van de populairste manieren om internet in jouw woning te ontvangen. Maar waar staat de afkorting ADSL nu eigenlijk voor? Asymmetric Digital Subscriber Line, een hele mond vol. In een notendop betekent een ADSL verbinding dat je je internet ontvangt middels de telefoonlijn welke bestaat uit koperdraad. Het is een soort die valt onder het zogenaamde DSL internet.

asdl internet

Deze koperdraad is middels een speciaal modem aangesloten aan een desbetreffende computer, hierdoor ontstaat er een digitale verbinding. Al je data dat je via het internet ontvangt en verstuurt wordt getransporteerd door deze lijn, echter hebben we wel te maken met een ongelijke verhouding tussen de te verzenden data en de te ontvangen data. In principe is dit geen probleem maar het brengt een probleempje met zich mee, de downloadsnelheid van je ADSL internet ligt hoger dan de uploadsnelheid.

Als we nog even kijken naar de letterlijke beschrijving van ADSL internet zien we dat het woordje asymmetric hierin voorkomt, dit geeft de ongelijke verhouding tussen download- en uploadsnelheid weer.

Kosten ADSL internet

Natuurlijk zitten er aan ADSL internet wel wat kosten verbonden, kies je voor deze verbinding bij je provider dan zul je eenmalige aansluitkosten moeten betalen, daarbij komt een maandelijks tarief voor het afgesloten abonnement. De hoogte van dit maandelijkse bedrag is sterk afhankelijk van het type ADSL en natuurlijk de aanbieder zelf, zij bepalen immers hoeveel ze vragen voor de levering van jouw internetverbinding. Over het algemeen krijg je ADSL internet bij de goedkoop internet abonnement.

Zoals je net hebt gelezen verloopt ADSL internet middels je vaste telefoonlijn, in principe niks mis mee want bijna ieder huishouden in Nederland beschikt over deze aansluiting. Veel huishoudens bellen echter niet meer met de vaste telefoon en prefereren het bellen via internet of mobiele telefoon, dit is geen enkel probleem, enkel en alleen de aansluiting is een must.

Ook het gebruik van deze aansluiting kost natuurlijk wat geld maar dit is allemaal verrekend in de maandelijkse abonnementskosten die worden verhaald door de gekozen provider. Je kunt dit bedrag als het ware zien als huur.

ADSL internet, hoe kan ik het verkrijgen?

Zoals je wellicht weet zijn niet alle internetpakketten voor ieder huishouden hetzelfde, de ene locatie kan een aanbieder wel ontvangen en een ander weer niet. Je kunt dan ook alleen ADSL internet ontvangen wanneer deze wordt aangeboden op je eigen woonlocatie, is dit het geval? Dan kun jij gemakkelijk ADSL internet ontvangen. Om erachter te komen of jij in aanmerking komt voor deze specifieke verbinding kun je 4 handige stappen volgen:

  1. Voer allereerst de postcodecheck uit om erachter te komen of jij met jouw woonlocatie in aanmerking komt voor ADSL internet. Is dit niet het geval dan zul je moeten uitwijken naar bijvoorbeeld een kabel of glasvezel verbinding.
  2. ADSL beschikbaar op jouw adres? Vergelijk alle internet aanbieders en kiest het abonnement dat het beste bij jouw wensen en behoeften past.
  3. De aanvraag wordt in behandeling genomen door de door jouw gekozen provider en zal zo snel mogelijk een bevestiging toesturen.
  4. Het installatiepakket, essentieel voor ADSL, wordt naar je adres verstuurd. Deze kun je vervolgens zelf installeren maar natuurlijk ook laten afhandelen door een gespecialiseerde monteur. Je bent helemaal klaar om ADSL snelste internet te ontvangen.

ADSL internet overstappen

Ontvang je op het moment internet middels een andere verbinding dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om over te stappen naar een aanbieder die wel ADSL levert, je kunt natuurlijk ook kijken of je huidige aanbieder over de betreffende verbinding beschikt. Ben je door de contractperiode heen dan kun je altijd maandelijks opzeggen, pas op, doe je dit niet dan zul je automatisch worden overgezet naar een duurdere variabel contract.

Bij de keuze voor een nieuwe aanbieder hoef jij eigenlijk niets te regelen, de nieuwe ADSL aanbieder zal contact opnemen met de oude aanbieder en zal de gehele overstap regelen. Geen kopzorgen dus, gelukkig!

Verschil tussen ADSL en VDSL

Naast ADSL internet kun je ook te maken hebben met het zogenaamde VDSL internet, deze afkorting staat voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line. Het is de grotere broer van ADSL en begint langzamerhand haar jongere broertje op veel plaatsen te vervangen. Dit heeft te maken met het feit dat VDSL hogere snelheden kan handhaven tot 200 MB/s. Dit komt vooral van pas wanneer je thuis gebruik maakt van digitale televisie, deze vergt namelijk een gedeelte van jouw internetverbinding waardoor de uiteindelijke snelheid minder wordt , je zult met een ADSL aansluiting traag internet kunnen ervaren.

ADSL internet betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid en stabiliteit van je internet is natuurlijk een van de belangrijkste factoren tijdens de keuze voor een specifieke internetverbinding. Ben je op zoek naar een hoge betrouwbaarheid dan ben je met ADSL internet op de goede weg, het is dan ook de betrouwbaarste verbinding in heel Nederland. Dit heeft te maken met het feit dat de gehele infrastructuur van ADSL al meer dan 60 jaar actief is, dit is natuurlijk logisch omdat dit verloopt via de vaste telefoonlijn.

Internet provider KPN verzorgt het onderhoud van deze infrastructuur en staat gelukkig ook bekend om haar betrouwbaarheid. Je hoeft je dus geen enkele druk te maken over instabiliteit en onbetrouwbaarheid, het is zelfs via de wet vastgelegd dat de infrastructuur van de vaste telefoonlijn altijd voldoende moet werken. Dit heeft te maken met het feit dat deze lijn essentieel is voor een goed werkende samenleving. Andere aansluitingen zijn niet gecoördineerd vanuit de wet waardoor ADSL met kop en schouders boven andere verbindingen uitsteekt op het gebied van betrouwbaarheid. Hierbij komt dat deze aansluiting niet meer verbeterd kan worden en als uitontwikkeld is bestempeld, beter dan dit kan het dus (helaas) niet worden.

ADSL internet, de voor- en nadelen

Naast de besproken internetverbinding zijn er ook andere manieren om je internet te ontvangen, aan elke verbinding zitten zo zijn voor- en nadelen, zo ook bij ADSL internet. Het is natuurlijk altijd handig om een overzichtelijk rijtje te treffen om zo tot het beste internet te komen.

ADSL internet voordelen

  • Er bestaat een grote keuzevrijheid tussen alle verschillende providers, bijna iedere provider biedt ADSL aan
  • De ADSL verbinding is bijna overal in Nederland te ontvangen, naast keuzevrijheid kunnen we je bijna verzekeren dat het op jouw adres gemakkelijk is te verkrijgen
  • De betreffende verbinding is erg goedkoop waardoor maandelijkse abonnementskosten lekker laag liggen

ADSL internet nadelen

  • De sterkte van je signaal is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale, is deze breder dan 2 kilometer dan zul je al snel een afzwakking merken. Dit kan inhouden dat je betaalt voor een internetsnelheid die je niet kunt ontvangen.
  • Beschik je over interactieve TV (digitale TV) dan zul je dit merken in je internetsnelheid, deze snoept namelijk flink wat van je snelheid. Het is raadzaam om een snelheid boven de 20 MB/s te nemen.
  • Maximale snelheden kunnen niet op iedere locatie in Nederland behaald worden.

Vergelijk internet door middel van drukken op de groene button. Zo kun je direct zien welke aanbieders ADSL internet aanbieden!

aanbieders adsl internet
adsl internet aanbieders

Handige & leuke Video’s

Het beste internet voor het streamen van spellen

Het beste internet voor het streamen van spellen

Online gamen is immens populair in Nederland. Het geeft dan ook de mogelijkheid om interessante spellen te spelen vanuit huis, al dan niet met vrienden en is bekend bij jong en oud. Voor het overgrote deel van deze spellen heb je wel een stabiele en snelle...

Ralf legt uit: SEO uitbesteden bij een SEO-expert

Ralf legt uit: SEO uitbesteden bij een SEO-expert

In de afgelopen jaren is digitale marketing cruciaal geworden voor het marketingplan van ieder bedrijf. Vooral omdat Google de meest gebruikte bron van informatie is, is SEO essentieel geworden in het digitale tijdperk. Bovendien moet uw website geoptimaliseerd zijn...

Verschillende manieren om online geld te verdienen

Verschillende manieren om online geld te verdienen

Wil je online geld verdienen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hier zijn enkele verschillende manieren om te beginnen. Je kunt er één of allemaal kiezen om te beginnen. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je onderzoek doet, zodat je er zoveel mogelijk...

Zonder internetproblemen een hele dag heerlijk Netflixen

Zonder internetproblemen een hele dag heerlijk Netflixen

Netflix is een van de beste streamingdiensten die er zijn, maar wat gebeurt er als je problemen ondervindt met je internetverbinding? In deze gids laten we je zien hoe je een hele dag van Netflix kunt genieten zonder problemen met je internetverbinding. Blijf de hele...

De duistere kant van gepersonaliseerde advertenties

De duistere kant van gepersonaliseerde advertenties

Gepersonaliseerde reclame is een advertentiesysteem op het internet waarbij kenmerken en online gedrag van gebruikers worden bijgehouden om meer gerichte advertenties te genereren. Het grootste voordeel hiervan is natuurlijk dat de advertenties succesvoller zijn. Er...

Laatst geüpdatet