Het registeren van je merkelementen is een belangrijk onderdeel van het uitbouwen van je merk. Het geeft je de garantie dat jouw merk en merkelementen beschermd zijn tegen intellectuele-eigendomsinbreuken. Om deze reden is het essentieel om te weten wat er allemaal komt kijken bij het registreren. In dit artikel nemen we enkele zaken met je door waarmee je in ieder geval rekening moet houden. 

1. Vraag jezelf af welke merkelementen je wilt registreren 

Om te beginnen is het goed om eerst te bepalen welke merkelementen je wilt registreren. Dit kan variëren van logo’s tot slogans, maar ook gezegdes of productnamen kunnen hieronder vallen. Bedrijven die meerdere merken bezitten, kunnen ook overwegen al hun merkelementen in één keer te registeren. 

2. Zorg voor uniciteit 

Vervolgens moet er gezorgd worden dat de naam of huisstijl die je wilt registreren, uniek genoeg is dat hij niet voor verwarring kan zorgen met andere bestaande bedrijven of productnamen. Als dit niet het geval is, kan de registratie geweigerd worden door de instanties die verantwoordelijk zijn voor dit proces. Wanneer er onvoldoende uniekheid wordt aangetoond dan loop je ook risico op eigendomsgeschillen in de toekomst, wat kan leiden tot veel extra moeite en tijdsinvestering om alles rechtgezet te krijgen.

3. Let ook goed op het bepalen van digitale domeinnamen 

Naast uniekheid moet er ook aandacht besteed worden aan de domeinnamen die gelinkt zijn aan jouw merknaam of -element. Wanneer jouw bedrijfsnaam als domeinnaam is geregistreerd door iemand anders dan kan dit erg verwarrend zijn voor potentiële klanten en daarom dien je hier op tijd bij waakzaam te zijn om problematische situaties, zoals cybersquatting en concurrentiegevaar te voorkomen. 

4. Het merkregistratieproces beginnen 

Wanneer alles duidelijk geformuleerd is rond welke elementen je wilt laten registreren, dan begint de volgende stap: het officiële proces van registratie. Om je merknaam te registreren in de Benelux, kun je contact opnemen met Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Deze organisatie neemt alle nodige informatie over jouw merkregistratie op en beoordeelt jouw uiteindelijke aanvraag.

Voor meer informatie over de uniciteit van je merkelementen, een gratis merknaam checken en alle benodigde hulp bij het registreren van je merk, kun je terecht bij Merkenbureau Bouma. Zij helpen je graag verder met het vooronderzoek, merkregistratie en bescherming. Zo is jouw merk niet alleen beter beschermd, maar word je ook volledig ontzorgt in het merkregistratieproces.