De meesten van ons zijn er wel mee bekend: de disco. Maar heb je ook al eens gehoord van een silent disco? De combinatie van de woorden ‘silent’ en ‘disco’ lijkt misschien ietwat tegenstrijdig, maar het is een heus feestje! Wij leggen je uit wat het precies inhoudt, en hoe jij ook een keer kunt ervaren hoe leuk een silent disco kan zijn.

 

Wat is een silent disco?

De term ‘silent’ geeft het wellicht al een beetje weg maar een silent disco is een evenement waarbij de muziek niet in de zaal of ruimte te horen is, maar waarbij elke deelnemer een draadloze koptelefoon draagt. Alleen de mensen met een koptelefoon horen dus de muziek die er afgespeeld wordt. Vaak hoort iedereen dezelfde muziek, maar in sommige gevallen wordt er ook voor gekozen om op verschillende koptelefoons verschillende nummers af te spelen.

Silent disco’s zijn niet alleen een unieke ervaring, ze kunnen ook geschikt zijn voor een situatie waar men geluidsoverlast wil tegengaan. Een kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat keihard meezingen het geluidsniveau alsnog omhoog kan brengen!

Een silent disco kan op verschillende locaties worden georganiseerd. Natuurlijk kun je deelnemen aan een silent disco in een club of op een festival, maar ook op stranden of in parken. Het is zelfs mogelijk om een eigen silent disco aan huis te organiseren. In dat geval kunnen de organisatoren een silent disco huren.

 

De voor- en nadelen van een silent disco

Het organiseren van een silent disco in plaats van een reguliere disco heeft zowel voor- als nadelen. Zoals eerder genoemd is een voordeel van een silent disco dat het geluidsniveau beperkt kan worden. Vooral bij huisfeestjes kan dit voordelig zijn, omdat de buren zo minder overlast ervaren.

Een andere reden waren mensen kiezen voor een silent disco is de hilariteit die het met zich mee kan brengen. Op het moment dat je jouw koptelefoon afzet zul je mensen zien dansen en horen meezingen op allemaal verschillende nummers, die je zelf natuurlijk niet kunt horen.

Toch zijn er ook wat dingen waar je rekening mee moet houden bij het organiseren van een silent disco. Zo is het bijvoorbeeld een stuk lastiger om gesprekken te voeren met mensen, omdat je dan constant je koptelefoon af moet zetten. Wanneer je de koptelefoon niet op hebt dan verandert ook de hele sfeer, omdat je dan geen muziek meet hoort.

 

Waar kun je een silent disco ervaren?

Lijkt het je leuk om een keer een silent disco te ervaren, maar wil je deze liever niet zelf organiseren? Er zijn genoeg plekken in Nederland waar silent disco’s worden georganiseerd. Feestdagen als Oud en Nieuw zijn een moment waarop veel clubs silent disco’s organiseren. Kijk vooral ook eens naar het programma van een club bij jou in de buurt, grote kans dat zij ook er ook een organiseren!