Heb je behoefte aan het snelste van het snelste internet? Dan is glasvezel de beste keuze. Hierbij is de upload- en downloadsnelheid altijd gelijk. Bovendien is dit netwerk erg stabiel. Ideaal als je vaak online bent, veel streamt en videobelt en gebruik maakt van smart apparaten. Maar hoe laat je glasvezel aansluiten op jouw adres? Daar vertellen we je in dit artikel meer over.

Check of er een aansluiting ligt

Je begint met te checken of er al een aansluiting ligt. Dat kan heel eenvoudig via de Glasvezel PostcodeCheck van ProviderCheck. De kans is overigens groot dat het wel kan, want een groot deel van Nederland is momenteel al gedekt. Tevens ontdek je er meteen welke aanbieders er allemaal internet op jouw adres leveren, zoals T-Mobile, Caiway, KPN, Budget Alles-in-1, Online.nl en Youfone.

Beste prijs voor glasvezel

Je ziet met de PostcodeCheck overigens niet alleen of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres, maar je kunt ook direct de prijzen van glasvezel vergelijken. Ideaal, want zo scoor je de beste deal. Bovendien ontvang je als je overstapt welkomstkorting, die oploopt tot wel 50% in het eerste (half) jaar van je abonnement. Dat scheelt je al snel meerdere honderden euro’s per jaar!

Overstappen naar glasvezel provider

Als je je gewenste abo hebt gevonden via de vergelijker dan kun je ook direct overstappen. Vaak worden de aansluitkosten voor je vergoed en hoef je slechts je gegevens op te geven. Dankzij de overstapservice zegt je nieuwe provider je huidige abonnement voor je op. Super handig, scheelt jou veel gedoe. Op deze manier verloopt alles soepel en zit je normaliter geen dag zonder internet.

Geen aansluiting op jouw adres

Wat als er geen glasvezel aansluiting is op jouw adres? Dan raden we je aan om uit te zoeken of die plannen er al wel liggen. Informeer bijvoorbeeld bij de gemeente of bij glasvezel partijen. Er bestaat helaas geen algemene website waarop je alle lopende plannen van de verschillende bedrijven kunt bekijken, dus dat is wel wat handmatig werk.

Aanleg per wijk

Als er bij jou in de wijk nog geen plannen zijn voor een glasvezelaansluiting, vraag dan zeker even na bij een partij wat de mogelijkheden zijn. Partijen die glasvezel leggen zijn onder meer KPN NetwerkNL E-fiber en Delta Fiber Netwerk, maar ook lokale aanbieders kunnen deze verbinding verzorgen. Helaas moet je meestal wel rekening houden met een relatief lange aanlegtijd. Vanaf het moment van besluit duurt het vaak nog zeker drie tot zes maanden.

Hoe gaat dat in zijn werk

Nadat er is besloten dat glasvezel aangesloten wordt, dient er glasvezelkabel in de straat gelegd te worden. Daarvoor worden de tegels uit de stoep gehaald, zodat de kabel gelegd kan worden. Tevens wordt de glasvezelkabel via een speciaal instrument onder je tuin geschoten, zodat die het huis kan bereiken. Nu wordt de kabel door de buitenmuur naar binnen geboord en wordt de kabel op een speciaal modem (FTU) aangesloten. Nu kun je je abonnement afsluiten en voortaan genieten van razendsnel internet.