Er zijn diverse soorten leningen. Zo is er bijvoorbeeld de persoonlijke lening, een doorlopend krediet, je kunt rood staan, kopen of afbetaling en er zijn zogenaamde flitskredieten. Verder heb je nog bijvoorbeeld pandkredieten. Hier zie je een overzicht van de voor en nadelen van deze vormen van lenen, zodat je goed de soorten leningen kunt vergelijken.

Persoonlijke lening afsluiten?

Het voordeel van een persoonlijke lening afsluiten is dat je weet wat je altijd moet betalen, de rente staat vast. Net zoals de looptijd en het aflosschema. Als duidelijkheid belangrijk voor je is, kan een persoonlijke lening dus handig zijn. Er is een punt van aandacht wat betreft deze vorm van lenen: de rente kan hoger zijn dan bij een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet heb je een maximaal bedrag dat je mag lenen. Dat kun je in delen of in één keer opnemen. Vanaf het moment dat je geld opneemt, moet je terugbetalen. Als je het hele bedrag opgenomen hebt en dan weer terugbetaald hebt, mag je weer opnieuw het maximale bedrag lenen. Het wordt met name gebruikt voor het bekostigen van doorlopende verbouwingen, studiekosten kinderen, etc. Er kleven heel wat nadelen aan een doorlopend krediet. Het is verleidelijk om hiermee boven je stand te leven en je zo in de problemen te helpen. De rente staat niet vast en het is onduidelijk hoelang je dan moet afbetalen. Als je meer wil aflossen moet je dat zelf regelen.

Rood staan of niet?

Rood staan is handig voor als je even geld nodig hebt, je weet dat je snel weer genoeg hebt én het om een niet te groot bedrag gaat. Ben je iemand die snel alles opmaakt? Dan is het handig om de limiet voor rood staan niet te hoog te zetten of zelfs op 0 euro. Op die manier bescherm je jezelf.

persoonlijke lening

Kopen op afbetaling een optie?

Dit wordt met name vaak gedaan voor de aanschaf van een mobieltje. Het is verleidelijk, alleen als je iets kunt kopen ben je meestal relatief goedkoper uit. Over het algemeen is kopen op afbetaling niet ideaal.

Flitskredieten

Flitskredieten zijn handig als je een snel een klein bedrag wil lenen. Je betaalt dan in een korte tijd (korter dan 3 maanden) het bedrag weer terug. Het zijn hele dure leningen. Wel is wettelijk bepaald dat de rente per jaar maximaal 10 procent is. Betaal je te laat? Dan krijg je een forse boete. Dit maakt dat flitskredieten erg risicovol zijn. Mits je zeker weet dat je snel weer geld hebt, is het aan te raden geen gebruik te maken van een flitskrediet.

Pandkredieten

Er zijn zogenaamde pandhuizen waar je een artikel kunt verpanden. Je hebt het in bewaring bij het pandhuis en krijgt dan geld. Gemeentelijke pandhuizen rekenen op jaarbasis een rentepercentage van 12 procent. Voor langdurige geldproblemen is verpanden geen goede oplossing. In dit geval kun je beter een artikel verkopen. Dat kan via een pandhuis, maar je vangt er vaak meer voor via sites zoals Marktplaats en CataWiki.