Voor zowel werk als privé is de gemiddelde Nederlander ongeveer zeven uur per dag online. Bij sommige mensen is dat zelfs nog meer, zij zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat dataverkeer aan het uitwisselen. Niet iedereen is ervan op de hoogte dat je jezelf altijd moet beveiligen als je online bent. Personen met de verkeerde bedoelingen kunnen namelijk altijd proberen om met je mee te kijken als je het internet gebruikt.

Gebruik een VPN

De simpelste manier om je gegevens te beschermen als je online bent is met behulp van een VPN, wat staat voor een Virtual Private Network. Deze dienst zorg er namelijk voor dat al je dataverkeer wordt versleuteld en omgeleid via een server op een andere locatie. Als je nog niet bekend bent met wat een VPN voor jou en je veiligheid kan betekenen, kun je online gemakkelijk Surfshark ervaringen en andere beoordelingen van consumenten vinden. Hierdoor is het erg gemakkelijk om een aanbieder te vinden die goed bij je past.

Gegevens versleutelen

Een van de bekendste voorbeelden die je kent van het versleutelen van je gegevens is misschien wel berichtendienst Whatsapp. Hiermee stuur je de hele dag door berichtjes naar de mensen uit je omgeving. Natuurlijk wil je niet dat een ander deze berichten zomaar kan lezen en daarom maakt de dienst gebruik van zogenaamde end-to-end versleuteling.

Dit houdt in dat alle berichten die je verstuurt worden versleuteld. Alleen jij en degene die het bericht zal ontvangen hebben een sleutel. Iedereen die het bericht onderschept, kan zonder deze sleutel nog steeds niet meelezen.

Door een VPN te gebruiken pas je deze methode eigenlijk toe op al je dataverkeer. Dus ook wanneer je het internet gebruikt om je bankzaken te regelen of om een nieuw paar schoenen te kopen. Met een VPN kun je ook gemakkelijker gebruik maken van openbare wifi. Deze netwerken zijn namelijk vaak minder goed beveiligd, waardoor het voor hackers heel gemakkelijk is om even met jou mee te kijken terwijl je online bent.

Locatie verbergen

Een ander voordeel van een VPN is dat je de dienst kunt gebruiken om je locatie te verbergen. Voor een ander is het namelijk heel gemakkelijk om op basis van jouw IP-adres te achterhalen waar op de wereld je bent. Door een VPN te gebruiken, leid je al je dataverkeer om via een server op een andere locatie. Op het moment dat iemand dan jouw IP-adres wil achterhalen, wordt die persoon automatisch doorverwezen naar het IP-adres van de server. Dus als jij verbonden bent met een server in de Verenigde Staten, dan zal die persoon te zien krijgen dat jij daar bent.

Dit kan om verschillende redenen erg handig zijn. In de eerste plaats bescherm je je gegevens tegen de mensen die op zoek zijn naar jouw locatie. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze jou een phishing mail willen sturen. Daarbij kun je met het verbergen van je locatie ook toegang krijgen tot content die normaal gesproken niet toegankelijk voor je is. Denk daarbij eens aan bibliotheken van streamingdiensten die in ieder land weer anders zijn.