ADSL internet, alles wat je moet weten

apr 16, 2019 | Internet

apr 16, 2019 | Internet

ADSL, wat is het precies?

ADSL internet, je zult er vast weleens van gehoord hebben. Dit is niet raar want voorheen was de ADSL verbinding een van de populairste manieren om internet in jouw woning te ontvangen. Maar waar staat de afkorting ADSL nu eigenlijk voor? Asymmetric Digital Subscriber Line, een hele mond vol. In een notendop betekent een ADSL verbinding dat je je internet ontvangt middels de telefoonlijn welke bestaat uit koperdraad. Het is een soort die valt onder het zogenaamde DSL internet.

asdl internet

Deze koperdraad is middels een speciaal modem aangesloten aan een desbetreffende computer, hierdoor ontstaat er een digitale verbinding. Al je data dat je via het internet ontvangt en verstuurt wordt getransporteerd door deze lijn, echter hebben we wel te maken met een ongelijke verhouding tussen de te verzenden data en de te ontvangen data. In principe is dit geen probleem maar het brengt een probleempje met zich mee, de downloadsnelheid van je ADSL internet ligt hoger dan de uploadsnelheid.

Als we nog even kijken naar de letterlijke beschrijving van ADSL internet zien we dat het woordje asymmetric hierin voorkomt, dit geeft de ongelijke verhouding tussen download- en uploadsnelheid weer.

Kosten ADSL internet

Natuurlijk zitten er aan ADSL internet wel wat kosten verbonden, kies je voor deze verbinding bij je provider dan zul je eenmalige aansluitkosten moeten betalen, daarbij komt een maandelijks tarief voor het afgesloten abonnement. De hoogte van dit maandelijkse bedrag is sterk afhankelijk van het type ADSL en natuurlijk de aanbieder zelf, zij bepalen immers hoeveel ze vragen voor de levering van jouw internetverbinding. Over het algemeen krijg je ADSL internet bij de goedkoop internet abonnement.

Zoals je net hebt gelezen verloopt ADSL internet middels je vaste telefoonlijn, in principe niks mis mee want bijna ieder huishouden in Nederland beschikt over deze aansluiting. Veel huishoudens bellen echter niet meer met de vaste telefoon en prefereren het bellen via internet of mobiele telefoon, dit is geen enkel probleem, enkel en alleen de aansluiting is een must.

Ook het gebruik van deze aansluiting kost natuurlijk wat geld maar dit is allemaal verrekend in de maandelijkse abonnementskosten die worden verhaald door de gekozen provider. Je kunt dit bedrag als het ware zien als huur.

ADSL internet, hoe kan ik het verkrijgen?

Zoals je wellicht weet zijn niet alle internetpakketten voor ieder huishouden hetzelfde, de ene locatie kan een aanbieder wel ontvangen en een ander weer niet. Je kunt dan ook alleen ADSL internet ontvangen wanneer deze wordt aangeboden op je eigen woonlocatie, is dit het geval? Dan kun jij gemakkelijk ADSL internet ontvangen. Om erachter te komen of jij in aanmerking komt voor deze specifieke verbinding kun je 4 handige stappen volgen:

  1. Voer allereerst de postcodecheck uit om erachter te komen of jij met jouw woonlocatie in aanmerking komt voor ADSL internet. Is dit niet het geval dan zul je moeten uitwijken naar bijvoorbeeld een kabel of glasvezel verbinding.
  2. ADSL beschikbaar op jouw adres? Vergelijk alle internet aanbieders en kiest het abonnement dat het beste bij jouw wensen en behoeften past.
  3. De aanvraag wordt in behandeling genomen door de door jouw gekozen provider en zal zo snel mogelijk een bevestiging toesturen.
  4. Het installatiepakket, essentieel voor ADSL, wordt naar je adres verstuurd. Deze kun je vervolgens zelf installeren maar natuurlijk ook laten afhandelen door een gespecialiseerde monteur. Je bent helemaal klaar om ADSL snelste internet te ontvangen.

ADSL internet overstappen

Ontvang je op het moment internet middels een andere verbinding dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om over te stappen naar een aanbieder die wel ADSL levert, je kunt natuurlijk ook kijken of je huidige aanbieder over de betreffende verbinding beschikt. Ben je door de contractperiode heen dan kun je altijd maandelijks opzeggen, pas op, doe je dit niet dan zul je automatisch worden overgezet naar een duurdere variabel contract.

Bij de keuze voor een nieuwe aanbieder hoef jij eigenlijk niets te regelen, de nieuwe ADSL aanbieder zal contact opnemen met de oude aanbieder en zal de gehele overstap regelen. Geen kopzorgen dus, gelukkig!

Verschil tussen ADSL en VDSL

Naast ADSL internet kun je ook te maken hebben met het zogenaamde VDSL internet, deze afkorting staat voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line. Het is de grotere broer van ADSL en begint langzamerhand haar jongere broertje op veel plaatsen te vervangen. Dit heeft te maken met het feit dat VDSL hogere snelheden kan handhaven tot 200 MB/s. Dit komt vooral van pas wanneer je thuis gebruik maakt van digitale televisie, deze vergt namelijk een gedeelte van jouw internetverbinding waardoor de uiteindelijke snelheid minder wordt , je zult met een ADSL aansluiting traag internet kunnen ervaren.

ADSL internet betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid en stabiliteit van je internet is natuurlijk een van de belangrijkste factoren tijdens de keuze voor een specifieke internetverbinding. Ben je op zoek naar een hoge betrouwbaarheid dan ben je met ADSL internet op de goede weg, het is dan ook de betrouwbaarste verbinding in heel Nederland. Dit heeft te maken met het feit dat de gehele infrastructuur van ADSL al meer dan 60 jaar actief is, dit is natuurlijk logisch omdat dit verloopt via de vaste telefoonlijn.

Internet provider KPN verzorgt het onderhoud van deze infrastructuur en staat gelukkig ook bekend om haar betrouwbaarheid. Je hoeft je dus geen enkele druk te maken over instabiliteit en onbetrouwbaarheid, het is zelfs via de wet vastgelegd dat de infrastructuur van de vaste telefoonlijn altijd voldoende moet werken. Dit heeft te maken met het feit dat deze lijn essentieel is voor een goed werkende samenleving. Andere aansluitingen zijn niet gecoördineerd vanuit de wet waardoor ADSL met kop en schouders boven andere verbindingen uitsteekt op het gebied van betrouwbaarheid. Hierbij komt dat deze aansluiting niet meer verbeterd kan worden en als uitontwikkeld is bestempeld, beter dan dit kan het dus (helaas) niet worden.

ADSL internet, de voor- en nadelen

Naast de besproken internetverbinding zijn er ook andere manieren om je internet te ontvangen, aan elke verbinding zitten zo zijn voor- en nadelen, zo ook bij ADSL internet. Het is natuurlijk altijd handig om een overzichtelijk rijtje te treffen om zo tot het beste internet te komen.

ADSL internet voordelen

  • Er bestaat een grote keuzevrijheid tussen alle verschillende providers, bijna iedere provider biedt ADSL aan
  • De ADSL verbinding is bijna overal in Nederland te ontvangen, naast keuzevrijheid kunnen we je bijna verzekeren dat het op jouw adres gemakkelijk is te verkrijgen
  • De betreffende verbinding is erg goedkoop waardoor maandelijkse abonnementskosten lekker laag liggen

ADSL internet nadelen

  • De sterkte van je signaal is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale, is deze breder dan 2 kilometer dan zul je al snel een afzwakking merken. Dit kan inhouden dat je betaalt voor een internetsnelheid die je niet kunt ontvangen.
  • Beschik je over interactieve TV (digitale TV) dan zul je dit merken in je internetsnelheid, deze snoept namelijk flink wat van je snelheid. Het is raadzaam om een snelheid boven de 20 MB/s te nemen.
  • Maximale snelheden kunnen niet op iedere locatie in Nederland behaald worden.

Vergelijk internet door middel van drukken op de groene button. Zo kun je direct zien welke aanbieders ADSL internet aanbieden!

aanbieders adsl internet
adsl internet aanbieders

Handige & leuke Video’s

TP-Link Archer AS13 review

De TP-Link Archer AS13 is een krachtige router ontworpen voor moderne thuisnetwerken die hoge prestaties vereisen. Met zijn geavanceerde technologieën en uitgebreide functies biedt deze router snelle en betrouwbare internetverbindingen voor al je apparaten. In deze...

Slimmere Online Gewoontes voor Maximale Productiviteit

Slimmere Online Gewoontes voor Maximale Productiviteit

In de huidige digitale wereld is online productiviteit essentieel geworden. Of je nu een student, ondernemer of freelancer bent, effectief gebruik van het internet kan de kwaliteit van je werk en je welzijn sterk beïnvloeden. Dit artikel bespreekt vijf belangrijke...

Online Geld Verdienen: De Beste Tips en Tricks

Online Geld Verdienen: De Beste Tips en Tricks

In een tijd waarin het internet een integraal onderdeel van ons leven is geworden, openen zich tal van mogelijkheden om online geld te verdienen. Het mooie is dat je niet altijd een expert hoeft te zijn of grote investeringen hoeft te doen. Vanuit het comfort van je...

Alles wat je moet weten over linkbuilding platformen

Alles wat je moet weten over linkbuilding platformen

Als je een website beheert, heb je vast al wel eens gehoord van linkbuilding. Het is een belangrijke strategie om je website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te laten verschijnen. Maar wat is nu eigenlijk een linkbuilding platform en hoe maak je gebruik van...

Verkoop jij je producten al online?

Verkoop jij je producten al online?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun producten ook online te verkopen. Online shoppen heeft een enorme vlucht genomen. De coronaperiode heeft gezorgd voor een flinke boost. Ook nu we allang weer ‘terug naar normaal’ zijn, zijn veel mensen niet gestopt met dingen...