Glasvezel aansluiten mogelijk in 2022? Bekijk hier het stappenplan!

mei 30, 2020 | Glasvezel

mei 30, 2020 | Glasvezel

Een glasvezel modem aansluiten kan niet iedereen, dat is begrijpelijk! Gelukkig wordt het aansluiten van glasvezel en de modem bijna altijd gedaan door de organisatie waarbij jij een abonnement hebt afgesloten, je hoeft dus niet alles zelf te doen.

Echter moeten er eerst een aantal stappen ondernomen worden door de betreffende organisatie voordat zij glasvezel internet kunnen aanbieden, denk bijvoorbeeld aan alle kabels die aangelegd moeten worden voordat jij thuis glasvezel internet kunt ontvangen.

In dit artikel hebben wij de verschillende stappen voor jou op een rijtje gezet en behandelen we de verschillende manieren waarop je de glasvezel modem kunt aansluiten.

traag internet oplossen

Stappenplan bij de aansluiting van glasvezel

Zoals eerder benoemd moeten organisaties eerst een aantal stappen doorlopen voordat zij kunnen beginnen met het aansluiten van glasvezel bij jou thuis. Wij hebben voor jou deze stappen op een rijtje gezet, zo weet jij precies wat je te wachten staat als je er voor kiest om een glasvezel internet abonnement af te sluiten:

  1. Vraag naar glasvezel: het aanleggen van glasvezel is een prijzig proces, daarom wil de organisatie op voorhand weten of er voldoende vraag is naar glasvezel. Pas op het moment dat er een bepaald percentage aan aanmeldingen behaald is zal de organisatie er voor kiezen om de glasvezel aan te leggen.
  2. Graven: als het gewenste percentage aan aanmeldingen behaald is kan de organisatie beginnen met graven voor het aanleggen van glasvezel.
  3. Glasvezelcentrales: op diverse locaties worden glasvezelcentrales gebouwd, vanuit deze centrales kunnen zij uiteindelijk bij jou thuis glasvezel aansluiten.
  4. Schouwen: de organisatie die de graafwerkzaamheden verzorgt stuurt schouwers langs bij de mensen thuis om samen te bepalen waar zij willen dat de glasvezel aansluiting de woning binnen komt. Vaak wordt er voor gekozen om glasvezel aan te sluiten in de meterkast.
  5. Graafwerkzaamheden: bij iedere woning worden graafwerkzaamheden verricht, zo kunnen zij vanaf de straat de glasvezel aansluiten aan jouw huis. Iedere woning krijgt een aparte aansluiting om de beste snelheden te kunnen garanderen.
  6. Aansluiting van het huis: nu het graafwerk gedaan is en de glasvezelkabel in jouw huis ligt kunnen ze beginnen met het glasvezel internet aansluiten in jouw woning. Zoals eerder benoemd zullen ze waarschijnlijk de glasvezel aansluiten in de meterkast.
  7. Bericht ontvangen: je zal een bericht ontvangen van de betreffende organisatie dat het aansluiten van het glasvezel gelukt is, nu kun je een afspraak maken met een monteur van de organisatie die vervolgens alles komt installeren.
  8. Installatie door monteur: een monteur van de door jouw gekozen aanbieder komt alles installeren, zij komen bijvoorbeeld je glasvezel tv aansluiten. Het glasvezel aansluiten kost vaak niks, dit is een service die standaard wordt meegeleverd.

Glasvezel installatie

Bij de meeste aanbieders die glasvezel aanbieden wordt de installatie vaak gratis voor je gedaan, dit is een service die zij verlenen. Het kan echter wel zo zijn dat je langer moet wachten voordat de monteur tijd heeft, zo kan het dus zijn dat je abonnement al van start is gegaan terwijl je nog geen gebruik kunt maken van het glasvezel internet.

Je kunt er dan ook voor kiezen om de installatie zelf te doen met het bijgeleverde stappenplan, houdt er wel rekening mee dat je soms voor extra kosten kunt komen te staan, denk bijvoorbeeld aan de kosten van nieuwe langere kabels.

Het is namelijk niet zo dat iedereen glasvezel standaard in de meterkast plaatst, dan zul je waarschijnlijk een aantal nieuwe kabels aan moeten schaffen. Lukt het niet om de glasvezel modem aansluiten? Dan kan je altijd achteraf toch nog een afspraak maken met een monteur.

Handige & leuke video’s