Glasvezel vs kabel, welke van de 2 is de beste optie voor jou? | Bekijk het nu & profiteer direct!

jun 6, 2020 | Glasvezel

jun 6, 2020 | Glasvezel

Het vraagstuk “kabel vs glasvezel, wat is beter?” Komt tegenwoordig steeds vaker voor, iedereen wil vandaag de dag namelijk voorzien zijn van het snelste internet.

Dit kan om zakelijke redenen zijn, maar ook mensen die erg van gamen houden willen natuurlijk het snelst mogelijke internet hebben. Wij gaan in dit artikel antwoord geven op de vraag wat nu beter is, internet via glasvezel of internet via een kabel.

Ook gaan wij antwoord geven op wat er nou precies sneller is, de internetsnelheid glasvezel vs kabel! Uiteraard is de internetsnelheid voor de meeste mensen de grootste factor waar zij hun keuze op gaan baseren, wij gaan deze keuze eenvoudiger proberen te maken.

traag internet oplossen

Downloadsnelheid glasvezel vs kabel

Als we het hebben over snelheid spreken we niet alleen over internetsnelheid, maar ook over de downloadsnelheid via glasvezel en via een kabel.

Als we gaan kijken naar de meeste kabelabonnementen dan is de maximaal haalbare downloadsnelheid 200 Mbit, bij glasvezel van aanbieder KPN is er nu al de keuze voor 500 Mbit met in de toekomst mogelijk de keuze voor een snelheid van 10Gbps.

We zien dus al een groot verschil in downloadsnelheid. Ook is de kans op vertraging en storing minimaal bij glasvezel omdat de glasvezelkabel direct van jouw huis naar de glasvezel centrale wordt gelegd. Een normale kabel daarentegen is erg gevoelig voor vertraging en storing door de verouderde infrastructuur.

Uploadsnelheid kabel vs glasvezel

De snelheid van glasvezel is synchroon, de snelheid van een kabel daarentegen is asynchroon. Synchroon wil zeggen dat de uploadsnelheid gelijk ligt aan de downloadsnelheid.

Zoals eerder vernoemd is de downloadsnelheid via glasvezel veel sneller dan de downloadsnelheid via een kabel. Dit wil dus zeggen dat de download- en uploadsnelheid bij glasvezel gelijk zijn.

Bij een normale kabel daarentegen is de downloadsnelheid al een stuk lager, maar ook de uploadsnelheid is een stuk lager dan de downloadsnelheid. In dit geval is glasvezel dus een stuk sneller dan een kabel omdat de snelheid altijd gelijk blijft, ongeacht of je aan het down- of uploaden bent.

Glasvezel en gamen

Op het moment dat je een gamer bent dan weet je vaak al dat een goede internetsnelheid van cruciaal belang is voor al je online games. Niet alleen de internetsnelheid is van belang, maar ook een lage ping is van belang.

Deze ping geeft in milliseconden aan hoe lang het duurt voordat informatie vanaf jouw computer aangekomen is bij de betreffende server waar je op aan het gamen bent en andersom.

Dit wil dus zeggen dat des te lager de ping is, des te sneller je internetverbinding is en des te sneller je dus kunt reageren op veranderingen in de game en op de server.

Bij glasvezel is er sprake van een lage ping en een hoge internetsnelheid, ook in dit opzicht is glasvezel dus een stuk sneller en beter dan een normale kabel. Wij hopen dat we voldoende antwoord hebben gegeven op het vraagstuk welke optie nou beter is, glasvezel of een kabel?

Zoals je hebt kunnen lezen wordt in de meeste gevallen aangeraden om te kiezen voor glasvezel omdat glasvezel een stuk sneller is. Ook heeft glasvezel een beter vooruitzicht dan dat de kabel heeft, de snelheden van glasvezel worden waarschijnlijk alleen nog maar beter en sneller in de komende jaren.

Handige & leuke video’s