Internet tracking, wat houdt het precies in & door wie kan jij getrackt worden? | Lees hier alle informatie!

aug 31, 2020 | Internet

aug 31, 2020 | Internet

Wat zijn trackers internet? Een veel voorkomende vraag onder de mensen die regelmatig opzoek zijn naar verschillende producten of diensten via internet. Je kent het waarschijnlijk wel, je zoekt één keer naar een vakantie in Griekenland en de dagen daarna kom je alleen maar reclames tegen over vakanties in Griekenland.

Hoe zit dat nou? Op het moment dat je op internet aan het zoeken bent naar verschillende producten of diensten wordt je door verschillende organisaties nauwlettend in de gaten gehouden, dit wordt internet tracking genoemd. Wij gaan in dit artikel antwoord geven op de volgende vragen: wat zijn trackers internet en wat is tracking?

traag internet oplossen

Door wie wordt ik getrackt?

Er zijn verschillende organisaties die jou nauwlettend in de gaten houden. Wij hebben deze verschillende organisaties voor jou op een rijtje gezet met een korte toelichting. Zo weet je dadelijk welke organisaties jou (hoogstwaarschijnlijk) tracken en wat zij met deze informatie doen, ook dit is namelijk verschillend. De volgende soort organisaties maken onder andere gebruik van internet tracking:

  • Advertentiebedrijven: deze partijen willen dat hun advertenties zo goed mogelijk passen bij de websitebezoekers. Des te meer een adverteerder van jou weet, des te beter kunnen zij aantrekkelijke advertenties kunnen plaatsen.
  • Databedrijven: deze bedrijven verzamelen zo veel mogelijk informatie en gegevens over zo veel mogelijk mensen, denk hierbij aan je locatie maar ook aan gegevens zoals je email, besturingsapparaat en nationaliteit. Deze informatie wordt vervolgens verkocht aan andere organisaties, in de meeste gevallen voor marketing doeleinden.
  • Websitebeheerder: op het moment dat je bijvoorbeeld een webshop bezoekt kan de websitebeheerder zien in welke producten jij het meest geïnteresseerd bent. Hierop wordt geanticipeerd door verschillende aantrekkelijke aanbiedingen online te zetten.

Het klinkt misschien allemaal een beetje raar dat al deze gegevens verzameld worden, dit doen ze echter alleen maar om jou internetervaring te verbeteren. Deze gegevens worden dus eigenlijk alleen maar gebruikt voor het verbeteren van de marketing, zo hoef jij minder lang te zoeken naar het product wat jij wilt hebben en krijg je alleen maar advertenties die daadwerkelijk bij jou passen.

Welke gegevens worden er van mij verzameld?

Welke gegevens er precies allemaal verzameld mogen worden door organisaties is opgenomen in de AVG wet, dit is een wet die geldt in heel de Europese Unie. Deze wet zorgt er voor dat er meer controle uitgevoerd word op de gegevens die verzameld worden, ook versterkt deze wet de rechten van de mensen waarvan deze gegevens verzameld worden.

Uiteraard verschilt het per organisatie welke gegevens zij willen verzamelen. Met tracking wordt er veel informatie over een internet gebruiker verzameld. Het is ook vaak zo dat des te meer tijd jij besteedt aan het internet, des te meer de organisaties van jou weten. Zo zegt de browsergeschiedenis van een internet gebruiker logischerwijs veel over een persoon. De volgende gegevens worden vaak door middel van tracking gevolgd:

  • Browsergeschiedenis.
  • Hoeveel tijd je op een website besteedt.
  • Zoekopdrachten.
  • Op welke links je klikt.
  • Welke producten je koopt.
  • Je IP-adres.
  • Je landinstellingen.

Onthoudt wel dat deze gegevens alleen verzameld worden met het uiteindelijke doel om jou internetervaring te verbeteren. Door middel van deze gegevens weten zij waar jou interesses liggen en dus kunnen zij doelgerichter advertenties en aanbieding aan jou aanbieden. Het is dus eigenlijk alleen maar in je eigen voordeel.

Waarom worden mijn gegevens getrackt?

De reden dat organisaties je internet gedrag tracken is zodat ze zo goed mogelijk een profielschets kunnen opstellen van doelgroepen. De einddoelen van het opstellen van de profielschets verschilt per organisatie. Bedrijven kunnen namelijk op het aan jouw toebedeelde profiel inspelen, bijvoorbeeld door producten en aanbiedingen aan te bieden waar jij interesse in hebt.

Ze proberen dus in te spelen op jouw interesses door middel van advertenties en aanbiedingen. Je kunt dus ook stellen dat organisaties door middel van een doelgroepschets gebruikers proberen te sturen naar meer verkopen met een hogere orderwaarde.

Wat zijn internet trackers nu precies?

Trackers zijn externe onderdelen. Op het moment dat een website een tracker bevat van een trackingbedrijf, zullen alle bezoekers verbinding maken met de desbetreffende server. Op deze manier kan een trackingbedrijf er achter komen wie er allemaal gebruik maakt van de site.

In de meeste gevallen bevatten veel verschillende sites trackers van dezelfde organisaties, bijvoorbeeld Google, developers gebruiken de tool “Google Analytics” om de site prestaties te meten en verbeteringen aan te brengen. Wij hebben ons hier niet wat dieper in gebeten en gaan je voorzien van meer informatie over onderstaande vormen van internet tracking:

  • Advertenties
  • Gratis diensten zoals Google Analytics

Advertenties

Internet tracking kan in diverse vormen bestaan, denk bijvoorbeeld aan een advertentie. Iemand die een website start gaat vaak niet zelf opzoek naar verschillende adverteerders, in plaats daarvan maken zij gebruik van een advertentiebedrijf.

Om de advertenties zo goed mogelijk af te stemmen op de bezoeker van de website verzamelen waardevolle informatie. Dit worden ook wel de “Key Performance Indicators” genoemd. Aan de hand van de uitkomsten worden advertenties ingericht en geoptimaliseerd om het einddoel, vaak verkopen, zo goed mogelijk te bereiken.

Gratis dienst Google Analytics

Een andere vorm van internet tracking gebeurt door gratis diensten die aangeboden worden door derde partijen. Een voorbeeld is Google Analytics. Op het moment dat een eigenaar van een website meer informatie wil krijgen over zijn websitebezoekers kan hij/zij gebruik maken van Google Analytics. Deze dienst van Google helpt onder andere bij het leveren van de volgende informatie:

  • Aantal websitebezoekers per dag
  • Uit welke landen komen de websitebezoekers
  • Naar welke producten het meest gekeken wordt door een bepaalde websitebezoeker

Deze tracking wordt als extern onderdeel op de website toegevoegd aan een site. Niet alleen de eigenaar van de site zal inzichten hebben in deze gegevens, ook Google kan deze gegevens bekijken. Aangezien er veel webmasters zijn die gebruik maken van deze dienst kan Google het surfgedrag van al de bezoekers van al deze diverse sites zien.

Je kunt dus stellen dat deze dienst niet alleen een voordeel is voor de webmaster maar ook een groot voordeel voor Google. Onthoudt ook dat dit uiteindelijk een aantal voordelen met zich meebrengt voor jou als website bezoeker. Zo zijn de (meeste) websites tegenwoordig uitmuntend ingericht om de bezoekers een zo goed mogelijke online ervaring te bieden.

Risico van trackingbedrijven

Zoals je ondertussen weet wordt bijna alles wat je doet op internet gevolgd door verschillende trackingbedrijven. Deze trackingbedrijven gebruiken deze informatie uiteindelijk voor verschillende doeleinden. Er zit echter wel een risico verbonden aan al de informatie die trackingbedrijven verzamelen.

Juist omdat een dergelijke organisatie zoveel informatie heeft over veel verschillende mensen, is het aantrekkelijk voor hackers om zo’n organisatie te hacken. Op het moment dat een trackingbedrijf gehackt wordt zal al de informatie die zij verzameld hebben terecht komen bij de hacker.

De hacker kan er vervolgens voor kiezen om deze informatie vrij te geven of om de informatie te verkopen aan criminelen. Gelukkig is de waarborging omtrent de veiligheid van jou gegevens voortaan geregeld via de nieuwe AVG wet.

Zo moeten organisaties zich tegenwoordig aan meer regels houden en heb jij als klant meer rechten. Zo heb je tegenwoordig het recht om de verzamelde gegevens op te vragen bij organisaties die iets van jou vragen, dingen die organisaties aan jou kunnen vragen zijn bijvoorbeeld je naam, email en/of telefoonnummer.

Op het moment dat een organisatie zich niet houdt aan de AVG wet kunnen zij een boete ontvangen van maximaal €20 miljoen of 4% van hun wereldwijde omzet. Organisaties zullen tegenwoordig dus wel twee keer nadenken voordat zij gegevens verzamelen die zij niet mogen verzamelen.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag: wat zijn trackers internet? Je weet nu op welke manieren verschillende organisaties informatie verzamelen over jou als internet gebruiker. Ook weet je nu waar deze informatie allemaal voor gebruikt kan worden door diverse organisaties. Houdt er voortaan dus rekening mee dat bijna alles wat je doet op internet gevolgd wordt door andere.

Handige & leuke video’s