Wat is ISP & wat moet je er allemaal over weten? | Onafhankelijke ISP vergelijken

jul 5, 2020 | Internet

jul 5, 2020 | Internet

We krijgen regelmatig de vraag:”Wat is ISP?”. Veel mensen hebben nog niet vaak van deze term gehoord, maar het betekent Internet Service Provider. Dit betekent eigenlijk gewoon Internet provider.

Een ISP internet provider is een persoon of organisatie die op of via het internet diensten levert aan zowel zakelijke klanten als consumenten. Denk hierbij aan internetverbindingen, maar er zijn ook nog andere diensten.

Deze kun je onderverdelen in drie verschillende categorieën. Welke categorieën dit zijn lees je verder op deze pagina en je komt er ook direct achter wat zij precies doen.

traag internet oplossen

Verschillende soorten internetproviders

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten internetproviders die verschillen van diensten. Zo heb je ISP’s, IAP’s en IHP’s. Voordat je een keuze kunt maken is het essentieel om te weten wat de verschillen zijn tussen deze internetproviders.

Wij gaan jou daarom uitleggen wat iedere soort provider uniek maakt en in welke situatie jij er het beste gebruik van kunt maken. We behandelen iedere soort provider uitgebreid, zodat jij een beeld krijgt van wat verschillende providers precies doen.

Internet Acces Provider: IAP

Een Internet Acces Provider is een van de meest eenvoudige versies van internetproviders. Dit is daarnaast ook een van de bekendste internetproviders, omdat zij ervoor zorgen dat je toegang hebt tot het internet. Denk hierbij aan een bekabelde of draadloze verbinding via 4G, WiFi, glasvezel, VDSL, DSL of ADSL.

Dus als je een abonnement hebt bij een Internet Acces Provider heb je toegang tot het internet. Zo kun jij thuis op je laptop, computer, smartphone of tablet gebruik maken van het internet. Bovendien is een IAP noodzakelijk voor personen die toegang willen tot het internet.

Hierbij maakt het niet of je het internet privé gebruikt of zakelijk. Zonder een IAP en toegang tot het internet heb je niks aan de volgende internetproviders die we gaan bespreken.

Internet Service Provider: ISP

In tegenstelling tot een IAP levert een Internet Service Provider niet alleen toegang tot het internet, maar ook een aantal extra diensten. Hierbij kun je denken aan de mogelijkheid tot het maken van je eigen website, het aanmaken van een eigen e-mail adres en om gegevens toegankelijk te maken via FTP.

Daarnaast zijn er een aantal ISP’s die naast deze diensten ook toegang verlenen tot Usenet. Dit is een netwerk die losstaat van het World Wide Web waar veel gediscussieerd wordt door een fanatieke groep gebruikers over uiteenlopende onderwerpen.

Dit gebeurt tevens allemaal anoniem. Wanneer je vroeger gebruik wilde maken van dit soort diensten, dan was het noodzakelijk om zowel een abonnement te hebben op een IAP als op een ISP. Omdat dat IAP’s steeds meer van dit soort diensten leveren is dat tegenwoordig niet meer het geval.

Het is daarom ook verstandig om eerst te kijken wat de mogelijkheden zijn van je huidige Internet Acces Provider voordat je een ISP abonnement afsluit. Dit is namelijk ook een van de redenen waardoor de grens tussen een ISP en IAP vervaagt.

Bovendien is het aanmaken van een e-mail adres tegenwoordig heel erg makkelijk via Microsoft of Google. Ook voor het bouwen van websites zijn er tegenwoordig meerdere diensten die je hierbij kunnen helpen. Voor het bouwen van een website is het misschien ook slim om een IHP te overwegen, maar daar lees je op deze pagina meer over.

Internet Hosting Provider: IHP

Iedereen die toegang wilt tot het internet heeft IAP nodig en er zijn veel mensen die ook een ISP nodig hebben, maar er is maar een kleine groep die daadwerkelijk een IHP (Internet Hosting Provider) nodig hebben. Dit komt mede doordat IHP’s een specifiek doel voor ogen hebben en dat is het hosten van een website.

Er zijn genoeg situaties waar dit van pas komt, maar natuurlijk hebben de meeste hier geen behoefte aan. De meeste die behoefte hebben aan een IHP zijn mensen met een eigen bedrijf, mensen die een blog bij willen houden of mensen die een webshop willen starten.

Daarnaast zijn er ook nog zzp’ers die een online portfolio bij willen bijhouden en voor die mensen kan een IHP goed van pas komen. Naast deze diensten bieden IHP’s ook een mogelijkheid om een eigen domein te registreren. Hierbij wordt er ook vaak toegang verleend tot geavanceerde serverruimtes.

ISP vergelijken, welke providers zijn er?

De meeste mensen kennen het woord ‘provider’, maar veel mensen weten niet dat dit eigenlijk kan worden opgedeeld in 3 verschillende categorieën, namelijk: een Internet Acces Provider, Internet Service Provider en Internet Hosting Provider. In Nederland kennen we een aantal grote providers zoals KPN, Ziggo en T-Mobile.

Bij deze providers kun je zowel terecht als consument of als zakelijke klant. Nou is er alleen nog de vraag welke internetprovider het beste bij jou past. Wil je namelijk alleen toegang tot internet of wil je ook toegang tot nieuwsgroepen? Dit hangt allemaal af van jouw persoonlijke wensen en daarom is het verstandig om verschillende providers met elkaar te vergelijken .

Zo vind jij een internetprovider die bij jou past en is het misschien zelfs mogelijk om te besparen op de kosten. Verder is het ook van belang dat je gaat kijken naar de internetsnelheid, want deze kunnen per postcode erg verschillen in kwaliteit en snelheid. Vergelijk daarom verschillende aanbieders met elkaar in de vergelijker op deze pagina om erachter te komen welke provider het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Handige & leuke video’s