DSL internet, alles wat je moet weten

apr 16, 2019 | Internet

apr 16, 2019 | Internet

DSL internet, wat is het?

DSL internet, ook wel bekend als Digital Subscriber Line. Het is een techniek die het ontvangen van internet over een koperdraadaansluiting bewerkstelligt, deze koperdraadaansluiting betreft de vaste telefoonaansluiting. Bijna ieder huishouden in Nederland beschikt over deze aansluiting en is dan ook zeer betrouwbaar, het is dan ook al meer dan 60 jaar actief in ons land.

Er zijn verschillende manieren waarmee je kunt internetten, ook wel data versturen en ontvangen genoemd. Zo kun je naast een DSL verbinding ook gebruik maken van een kabel, glasvezel of 4G aansluiting. Al deze manieren bieden een stabiele en betrouwbare verbinding maar hebben simpelweg een andere manier van vervoer en aansluiting.

DSL internet

Als je kiest voor een kabel internet abonnement dan wordt internet geleverd middels een kabel tussen je computer en een modem. Het glasvezel internet wordt geleverd middels een glasvezelverbinding die wordt gerealiseerd door een glasvezelnetwerk. Maak je op je woonadres gebruik van de welbekende 4G verbinding dan gaat het in de meeste gevallen om een speciale situatie, vaak gaat het om vakantiewoningen of woonboten.

De werking van DSL internet

Wanneer we spreken over DSL internet gaat het in alle gevallen om een verbinding middels een koperdraad, deze kun je ook benoemen als traditionele telefoonaansluiting. De verbinding verstuurt een zeer hoge frequentie welke niet te horen is met het menselijke oor. Logischerwijs moet je woning beschikken over een telefoonaansluiting maar daarnaast ook over een modem.

Dit modem zorgt voor de juiste omzetting van signalen die worden ontvangen vanuit het telefoonnetwerk, dit is essentieel want het internetsignaal moet juist worden geconverteerd. Heb je een modem in combinatie met een router dan kun je beschikken over het welbekende Wifi. Naast het ontvangen van data over de koperlijn en de juiste omzetting heb je ook voor het versturen van data een modem nodig. Verstuurde data wordt omgezet in een hoogfrequent signaal waardoor het kan worden verzonden middels het telefoonnetwerk.

Soorten DSL internet

Er bestaan verschillende soorten DSL internet, het is goed om te weten dat de benaming DSL een overkoepelende is voor alle verschillende soorten die middels de vaste telefoonlijn lopen. We zullen alle verschillende soorten hieronder met je bespreken:

ADSL internet

De bekendste vorm van DSL internet is het ADSL internet, ook wel beter bekend als het Asymetrical Digital Subscriber Line. ADSL was de allereerste verbinding en creëerde een manier waardoor je zowel kon bellen als internetten via een dezelfde aansluiting, revolutionair. Dit wordt bewerkstelligt door middel van een splitter die zorgt voor een scheiding in twee banden. Eentje voor de telefonie en de andere voor het internet  en/of televisie.

ADSL internet laat zich kenmerken door een scheve verhouding in de down- en uploadsnelheid. De downloadsnelheid ligt hierbij hoger dan de uploadsnelheid. Internetsnelheden worden steeds hoger waardoor deze verschillen nog maar slecht merkbaar zijn, een positieve ontwikkeling, al zeggen wij het zelf.

VDSL internet

Een andere bekende vorm binnen het DSL internet is het VDSL internet welke de afkorting is van het Very High Bitrate Digital Subscriber Line en kunnen we het beste zien als de grote broer van het traditionele ADSL internet. VDSL typeert zich door de hogere snelheid dat het kan leveren in vergelijking met ADSL. Dit wordt pas echt sterk merkbaar wanneer je gaat uploaden maar desalniettemin ook bij het downloaden, echter bestaan er vandaag de dag nog snellere internetverbindingen.

Het is in de regel zo dat wanneer je dichter bij de wijkkast woont en de afstand van de koperkabel korter is, hoe sneller je internet is. Niets ten laste van het traditionele ADSL maar VDSL is beter te gebruiken door de actieve gebruiker van het internet, denk hierbij aan het live streamen van series of films.

SDSL internet

SDSL internet, de afkorting voor Symetric Digital Subscriber Line. De grootste broer van de drie, de snelheid van SDSL internet ligt namelijk nog hoger dan VDSL internet. Deze vorm laat zich niet meer kenmerken door een scheve verhouding in de down- en uploadsnelheid. Vooral de bedrijvigheid die gebruik wil blijven maken van de vaste telefoonlijn kiest voor deze vorm, het is dan ook uitermate geschikt voor zowel de bedrijvigheid en consumenten die flink wat data ontvangen maar ook versturen.

DSL internet, de voor- en nadelen

DSL internet bestaat het langst en is voor de meeste huishoudens in Nederland veruit het goedkoopst, hierbij spreken we over de instappakketten van providers. Een erg belangrijke factor bij DSL internet is de afstand tot de telefooncentrale, hoe verder je hiervan af woont, hoe trager het internet wordt. Traag internet is een van de vervelendste zaken die je kunnen overkomen maar dit wordt verholpen met een wijkkast waarmee VDSL internet wordt gerealiseerd.

Houdt ook rekening met het feit dat veel televisies vandaag de dag internet vereist, het verbruik van de televisie wordt van de totale internetsnelheid afgetrokken. Dit is al helemaal het geval wanneer je tv kijkt met een HD kwaliteit, dit vergt flink wat bandbreedte en zul je zeker merken als je tegelijkertijd wilt internetten. Kijk daarom altijd naar het beste internetpakket.

DSL soorten, welke is perfect voor mij?

Ben je ondertussen fan geworden van DSL internet en wil je deze verbinding dolgraag in gebruik gaan nemen dan is dit natuurlijk gewoon mogelijk. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaan er verschillende soorten DSL internet en heb je dus flink wat keuze. Ben je een gemiddelde verbruiker van internet en doe je niet al te gekke dingen dan zal ADSL al snel een voldoende snelheid bieden, daarbij komt dat het er betrouwbaar en stabiel is.

Ben je een actievere gebruiker en game je tijdens het kijken van een film of serie die je streamt dan raden we het je sterk aan om te kiezen voor VDSL internet. Echter moet je bij je keuze voor internetsnelheid wel altijd rekening houden met het feit dat je niet altijd de beloofde snelheid ontvangt, dit heeft te maken met de afstand tot de wijkcentrale zoals we al eerder in dit artikel hebben uitgelegd.

Een extreme gebruiker van het internet, misschien zelfs afhankelijk dan kun je het beste kiezen voor DSL internet. Het wordt door een aantal internet providers aangeboden maar is locatieafhankelijk. Voer de postcodecheck uit en ontdek wat er mogelijk is op jouw woonadres. Na de invulling kun je verschillende deals met elkaar vergelijken voor een nog beter overzicht zodat jij er uiteindelijk de beste deal uitsleept.

DSL internet vergelijken
vergelijken dsl internet providers

Handige & leuke Video’s

Verkoop jij je producten al online?

Verkoop jij je producten al online?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun producten ook online te verkopen. Online shoppen heeft een enorme vlucht genomen. De coronaperiode heeft gezorgd voor een flinke boost. Ook nu we allang weer ‘terug naar normaal’ zijn, zijn veel mensen niet gestopt met dingen...

Zakelijk internet: zo regel je het

Zakelijk internet: zo regel je het

Internet op de zaak is een must. Deze stelling hoeft hopelijk geen betoog. Je kunt niet zonder internet als je contact wilt houden met je klanten, leveranciers, de Belastingdienst en andere instanties. Veel bedrijven kunnen niet eens functioneren als de...

Hoe is de privacywetgeving op het internet geregeld?

Hoe is de privacywetgeving op het internet geregeld?

In dit artikel onderzoeken we de privacywetgeving met betrekking tot het internet. Met de snelle opkomst van digitale technologieën en het groeiende gebruik van het internet, rijzen er steeds meer vragen over de bescherming van persoonlijke gegevens online. Hoe worden...

Toekomst cryptocurrency: Innovaties en trends

Toekomst cryptocurrency: Innovaties en trends

De wereld van cryptocurrency blijft zich ontwikkelen en veranderen, met nieuwe innovaties en trends die opkomen. Als je geïnteresseerd bent in cryptocurrencies zoals Dogecoin en Ripple, dan wil je waarschijnlijk weten wat de toekomst in petto heeft voor deze munten en...