4G netwerk: lees er hier alle informatie over & vind de snelste 4G-netwerk aanbieder!

jul 15, 2020 | Internet, Netwerk

jul 15, 2020 | Internet, Netwerk

Het 4G netwerk is de vierde generatie van mobiele netwerken. Het netwerk volgt het 3G netwerk op. Wanneer je gebruikt maakt van 4G, dan kan je tot 10 keer sneller internetten. Echter, met 4G hebben we niet alleen sneller internet gekregen.

Ook de betrouwbaarheid van het internet is vergroot. In dit artikel leggen we je alles uit over het 4G netwerk, maar vertellen we je ook welke providers het snelste 4G netwerk in Nederland aanbieden, welke provider het meest betrouwbaar is en uit welke providers je kan kiezen.

traag internet oplossen

Van 0G naar 4G en verder

Wanneer we de zoektocht naar het beste 4G netwerk starten, is het eerst goed om iets te zeggen over wat 4G precies is en wat de voorlopers van dit netwerk zijn. 4G is een techniek om data over te brengen. De G staat voor Generatie, Generation. Dat geeft aan dat er eerdere generaties netwerken zijn geweest en ook dat er nieuwe generaties zullen komen. De volgende generaties netwerken zijn de voorloper van 4G.

  • 0G (1946, analoog)
  • 1G (1980, lijkt op een walkietalkie)
  • 2G (1991, dit netwerk is voor de meeste mensen bekend, het is geschikt om mee te bellen en te sms’en, internetten was vrijwel niet mogelijk)
  • 3G (2003, vooral beter internet, maar nog steeds niet geschikt om bijvoorbeeld video’s op te kijken)
  • 4G (2010, vooral gericht op sneller internet. Aanvankelijk niet supersnel, maar het netwerk is zo ingericht dat in de komende 10 jaar de snelheden verhoogd konden worden, deze techniek wordt LTE genoemd)
  • 5G (2020, inmiddels wordt langzaam het 5G netwerk uitgerold. In Nederland zal dit pas in 2022 volledig beschikbaar zijn).

Zoals je kunt zien zijn mobiele netwerken altijd in ontwikkeling. Op dit moment is 4G de standaard. Deze generatie levert je stabiel en snel internet. Tegelijkertijd zie je ook dat er een nieuwe standaard zijn intrede doet. Het duurt echter nog lang voordat die standaard breed geaccepteerd zal zijn.

Daarnaast zie je ook dat oude standaarden worden afgeschaft. Het 2G netwerk begint langzaam te verdwijnen. Sommige telefoons zullen om die reden niet meer werken.

Wat is het snelste 4G netwerk?

Zoals hierboven beschreven is, is 4G vooral gericht op het behalen van hoge internetsnelheden. Wanneer je voor een provider kiest, dan wil je natuurlijk een provider die zo snel mogelijk internet biedt. Niet iedere provider levert even snel 4G internet.

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee de snelheid van het internet gemeten kan worden. Wanneer je de snelheid van het 4G internet meet via bijvoorbeeld Fast of Speedtest, dan zie je twee opmerkelijke zaken. In de eerste plaats: alle providers zijn ongeveer even snel en halen een praktische snelheid van ongeveer 50 Mbps (down).

Er is echter een netwerk dat beduidend sneller is dan alle andere netwerken. Dat is het T-Mobile netwerk. Met het T-Mobile netwerk werd in 2019 een reële snelheid van 78 Mpbs gehaald. Dat is dus een fors verschil.

4G netwerk dekking

Het is echter belangrijk om niet alleen te kijken naar de snelheid van het netwerk. Wanneer je voor een provider kiest, dan is het vooral belangrijk om te kijken naar de dekking die een provider biedt. Let er vooral op dat de dekking optimaal moet zijn in het gebied waar jij het meest verblijft.

Op die manier voorkom je dat je een abonnement voor een langere periode afsluit waar je eigenlijk niet zoveel mee kan. Met de 4G netwerk dekking bedoelen we hoeveel zendmasten er door Nederland verspreid zijn die het 4G netwerk ondersteunen.

Wanneer er relatief weinig zendmasten staan, dan zal je een slechtere internetverbinding hebben. In de praktijk betekent dat vooral dat je internet trager wordt. Op de sites van verschillende providers kan je een zogenaamde dekkingskaart vinden.

Deze dekkingskaart laat zien hoe goed het 4G netwerk in een bepaalde regio is. Let wel goed op: deze kaarten vormen slechts een indicatie. De daadwerkelijke dekking is van veel verschillende factoren, waaronder het weer, afhankelijk.

Kan een 3G telefoon op een 4G netwerk?

Wanneer je gebruik wilt maken van het 4G netwerk, dan heb je een telefoon nodig die geschikt is voor 4G. Voordat we een overzicht geven van de verschillende providers die 4G aanbieden, stellen we eerst de vraag: kan een 3g telefoon op een 4g netwerk? Het antwoord op die vraag is, ja dat kan. Een 3G telefoon kan verbinding maken met een 4G netwerk, maar de snelheden zijn wel gelimiteerd. Je bent dus gebonden aan de maximumsnelheden die voor 3G gelden.

4G netwerk KPN

KPN is een van de providers met een eigen netwerk. Dat biedt voordelen. Zo heeft KPN zelf invloed op de manier waarop ze hun netwerk onderhouden en waar ze bijvoorbeeld extra zendmasten plaatsen. KPN biedt dan ook uitstekende dekking in heel Nederland.

Er is slechts een beperkt aantal gebieden waar KPN op dit moment geen 4G dekking biedt. Deze gebieden liggen voornamelijk in Drenthe en in Brabant. Daarnaast biedt KPN niet alleen in vrijwel heel Nederland 4G dekking, maar kan het netwerk ook in grote delen van Nederland 4G+ (theoretisch 300 Mbps) en 4G++ (theoretisch 500 Mbps) leveren.

Simpel 4G netwerk

Het Simpel 4G netwerk is niet van Simpel zelf. Simpel maakt voor het aanbieden van haar diensten gebruik van het (supersnelle) netwerk van T-Mobile. Wanneer je 4G internet via Simpel neemt, dan kan je dus reken op een betrouwbaar en snel netwerk. Daarnaast is de dekking van dit netwerk ook uitstekend te noemen. De downloadsnelheden die je via dit netwerk kan behalen zijn maximaal 75 Mbps. Let er wel op dat dit theoretische waarden zijn.

Tele2 4G netwerk

Het Tele2 4G netwerk is relatief nieuw. Pas sinds 2016 heeft Tele2 haar eigen netwerk. Het netwerk is modern en biedt uitgebreide, landelijke, dekking. Het netwerk van Tele2 is snel en stabiel. Daarnaast betaal je relatief weinig voor een abonnement bij Tele2.

In een testomgeving bereikte Tele2 een maximale downloadsnelheid van 225 Mbps. In het dagelijks leven zal je deze snelheden waarschijnlijk niet halen, omdat de snelheid onder andere afhankelijk is van het weer. Toch is het netwerk van Tele2 snel genoeg om dagelijks snel en fijn mobiel te internetten.

Ziggo 4G netwerk

Het Ziggo 4G netwerk is een van de beste netwerken van Nederland. Het netwerk van Ziggo hoort bij Vodafone. Deze bedrijven zijn echter gefuseerd, waardoor Ziggo je een van de snelste en meest betrouwbare 4G netwerken van Nederland aan kan bieden.

Het Ziggo/Vodafone netwerk biedt je een onwaarschijnlijke dekking en laat je mobiel internet opnieuw beleven. Daarnaast gebruikt Vodafone nu al 5G technologie, terwijl de uitrol van dit netwerk nog moet beginnen. Maak je overigens geen zorgen als je nog geen 5G-ready telefoon hebt.

Ook met een 4G telefoon kan je met dit netwerk onwaarschijnlijk snel internetten. Ga je vaak op reis? Dan is dit netwerk ook aan te bevelen. Ook in het buitenland kan je dan profiteren van de krachtige infrastructuur van Vodafone.

Hollandsnieuwe 4G netwerk

Wanneer je op zoek bent naar een provider die 4G internet aanbiedt voor een scherpe prijs, dan zou je kunnen overwegen om van het Hollandsnieuwe 4G netwerk gebruik te gaan maken. Het netwerk van Hollandsnieuwe is in handen van Vodafone, dus je bent ervan overtuigd dat je snel en stabiel internet krijgt. Ook kan je rekenen op zeer goede dekking. De snelheid van het netwerk is maximaal 250 Mbps, voldoende dus om ongestoord mobiel te internetten.

T-Mobile 4G netwerk

Het T-Mobile 4G netwerk is een van de meest geavanceerde netwerken van Nederland. Het netwerk is in handen van T-Mobile zelf en geldt als het snelste netwerk van Nederland. Daarnaast geeft T-Mobile je toegang tot T-Mobile plus, waardoor je nog sneller kunt internetten.

De snelheden lopen dan op tot 450 Mbps. Een ander voordeel van T-Mobile is dat je niet alleen kan internetten via 4G, maar dat je ook kan bellen via 4G. Hierdoor verbetert ook de kwaliteit van je gesprekken. Uiteraard is het netwerk zeer betrouwbaar, ook wanneer het druk is. Op deze manier weet je zeker dat je altijd verbonden bent.

Wat is het beste 4G netwerk in Nederland?

Het is niet eenvoudig om te zeggen welk 4G netwerk het beste is. Qua snelheid is het netwerk van T-mobile de absolute winnaar. Er zijn echter meer factoren waar je naar moet kijken. Zo is het van belang om te kijken naar de dekking die een bepaalde provider biedt.

Daarnaast spelen ook financiële overwegingen een rol. Je kan wel het snelste netwerk willen, maar daar moet je ook voor willen betalen. Wanneer snelheid voor jou niet zo belangrijk is, dan kan je beter kiezen voor een goedkopere provider.

Handige & leuke video’s