Traag internet, waar kan het allemaal aan liggen?

apr 17, 2019 | Internet

apr 17, 2019 | Internet

Traag internet, misschien wel een van de irritantste dingen die je kunt hebben als je aan het werk bent of serie probeert te kijken. In de meeste gevallen weten mensen helaas niet wat ze kunnen doen om problemen met langzaam internet te verhelpen en dat is natuurlijk wel zo fijn. Langzaam internet kan aan verschillende zaken liggen, die we je in dit artikel proberen verder uit te leggen zodat jij nooit meer last hebt van dat vervelende trage internet. Lees snel verder als je graag meer wilt weten hierover.

traag internet oplossen

Vervelende problemen met traag internet

We horen het steeds vaker dat meer Nederlanders last krijgen van problemen met het internet. Dus niet alleen traag internet is een probleem, maar ook veel andere dingen. Echter is het wel zo dat de meeste mensen problemen ervaren als het gaat om de langzame snelheid van het internet, je bent natuurlijk op zoek naar het beste internet. Als je hier iets aan wil veranderen is het slim om allereerst te gaan kijken naar de snelheid van het internet waarmee deze binnenkomt in jouw woning. Zo kan het zomaar zijn dat je een internetabonnement hebt afgesloten met een trage internet snelheid terwijl dit niet gunstig uitpakt.

Snelheidstest uitvoeren

Is dit niet het geval? Dan ligt het vaak aan jou provider. Om dit perfect en ideaal te testen kun je gebruik maken van een ethernetkabel, dit is geen draadloze verbinding dus je moet beschikken over een kabel. Deze kabel sluit je vervolgens aan op je computer of laptop en aan de router.

Vervolgens ga je naar de website van jouw provider om via de speedcheck jouw internetsnelheid te testen. Hierdoor kun je zien wat jouw daadwerkelijke internetsnelheid is die binnenkomt, als deze lager is dan is afgesproken bij het afsluiten van een internet abonnement, dan kun je dit uiteraard kenbaar maken bij jouw internet provider zodat dit opgelost kan worden.

Gebruik van VDSL of ADSL internet

Vaak komt het voor dat je een trage internetverbinding ervaart als je gebruik maakt van een ADSL of VDSL verbinding, dit zijn beide vormen van DSL internet. Houdt er rekening mee dat de snelheid van je internet wordt beïnvloed door de afstand tussen de woning en de telefooncentrale bij gebruik van dit soort verbindingen. Ideaal zou het zijn als je thuis een glasvezelverbinding kunt ontvangen. Door deze afstand kan de provider bij traag internet helaas weinig voor je doen.

Waar kan langzaam internet nog meer aan liggen?

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen thuis een verbinding met het internet door middel van WiFi. Ideaal al zeg ik het zelf, geen draad meer en vrijwel over gebruik kunnen maken van het internet. Echter zitten er ook wat nadelen aan het feit dat er veelvuldig gebruik gemaakt wordt van WiFi verbindingen. Het is namelijk zo dat de internetverbinding vaak maar reikt tot enkele tientallen meters. Daarnaast kan het ook nog zo eens zijn dat de sterkte van de verbinding wordt aangetast door de aanwezigheid van muren, vloeren of deuren. Over het algemeen wordt de snelheid van het internet aangetast als je in een ruimte bent met daarin dikke metalen voorwerpen.

Om dit probleem te verhelpen kun je de locatie van de router veranderen in het huis. Vaak staat deze namelijk gebruikelijk in de meterkast, maar je kunt deze gerust centraal in het huis zetten om een betere draadloze verbinding te realiseren. Hierdoor zorg je ervoor dat traag internet wordt verbannen in jouw woning.

Gebruik van mesh multiroom WiFi of WiFi versterkers

Het kan zomaar zijn dat je router gewoon simpelweg te ver weg staat om een fatsoenlijk snelle verbinding met het internet te kunnen krijgen. Dit probleem vindt vaak plaats als je bijvoorbeeld met de laptop of smartphone in de tuin lekker aan het internetten bent.

Heb je hier last van? Dan kun je altijd nog kiezen om gebruik te maken van een WiFi versterker of Mesh multiroom WiFi. Maar wat is een internet versterker dan eigenlijk? Het is een handig apparaatje dat je in het stopcontact stop die de WiFi signalen oppikt en vervolgens weer doorstuurt naar het apparaat wat een verbinding wil maken zoals je laptop of telefoon. Om deze reden worden ze ook wel WiFi repeaters genoemd. Houdt er wel rekening mee dat de snelheid van het internet hierdoor niet altijd beter wordt, maar wel het bereik van het internet wordt sterk verbeterd.

Wil je graag wel een verder bereik én sneller internet? Dan kun je altijd nog kiezen voor het relatief nieuwe systeem genaamd Mesh multiroom WiFI. Het is een nieuw systeem waarbij je een soort van kleine satellieten ophangt door je woning heen. Laat je niet verwarren met internet via schotel, dit is iets anders. Vervolgens pakken deze het signaal op volle sterkte op waardoor je overal in huis een sterke draadloze verbinding hebt. Vooral in erg grote woningen is dit een ideale oplossing. Het is vandaag de dag mogelijk om internet via het stopcontact te ontvangen, meer weten? Druk op de link.

Een andere oplossing, acces points

Naast alle andere oplossing die we hierboven hebben genoemd kun je ook nog kiezen voor de zogenoemde wifi acces points. Het zijn apparaten die zeker goed zijn om een langzame of trage internetverbinding te verhelpen. Echter is het niet 1 2 3 geregeld om deze acces points te installeren. Deze acces points moet je namelijk verbinden met de router door middel van kabels, die je dus allereerst moet gaan aanleggen door je huis heen. Vervolgens wordt vanuit de acces points de draadloze verbinding weer doorgestuurd. Doordat er gebruik gemaakt wordt van kabel internet kun je enorm snel internet verwachten.

Bekijk natuurlijk ook de router

Een van de eerste dingen die je altijd kunt doen om traag internet te verhelpen is het bekijken van jouw router. Het is dan de bedoeling dat je gaat kijken naar de frequentie van de router. Over het algemeen maakt vrijwel iedere router tegenwoordig gebruik van een 5 GHz-frequentie. Veel apparaten maken geen gebruik van deze frequentie waardoor de router meer vrijheid heeft en sneller internet kan verzorgen.

Kijk dus of er meerdere apparaten op hetzelfde kanaal zitten om te bepalen of de router onder druk staat. Hoe minder apparaten op een kanaal, hoe beter de internetsnelheid zal zijn. Als je dit lastig vindt om zelf te doen kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van jouw provider.

Traag internet door gebruik van een langzame computer

Het kan zomaar zijn dat je snel internet ontvangt van jouw provider en hiervoor speciaal een abonnement voor hebt afgesloten, maar als jouw computer of laptop deze snelheid niet aankan dan heb je er vrij weinig aan. Voordat je dit dus doet is het slim om onderzoek te doen naar jouw computer om erachter te komen of deze de snelheid daadwerkelijk aankan. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar jouw processor, harde schijf of RAM geheugen.

Ook het besturingssysteem en aanwezigheid van virussen is belangrijk om onder de loep te nemen. Denk je dat dit het probleem is? Kijk dan op andere websites om erachter te komen hoe je jouw computer of laptop up-to-date maakt voor een snelle internetverbinding. Op zoek naar goedkope internet? Druk snel op de link!

Handige & leuke Video’s

Efficiënt internet- en communicatiepakket

Efficiënt internet- en communicatiepakket

Een betrouwbaar en snel internet- en communicatiepakket is tegenwoordig van cruciaal belang voor alle bedrijven. Het internet wordt voor verschillende taken gebruikt. Het onderhouden van een website, e-mails, verzenden, transacties uitvoeren en communiceren met...

Samsung telefoon: top 3 best verkochte modellen

Samsung telefoon: top 3 best verkochte modellen

Samsung telefoons zijn al jarenlang de favoriete keuze van veel smartphonegebruikers. Met hun geavanceerde technologie, indrukwekkende functies en gebruiksvriendelijke interface zijn ze uitgegroeid tot een van de meest populaire merken op de markt. Als je op zoek bent...

Waar gebruiken mensen het internet voor?

Waar gebruiken mensen het internet voor?

Het internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Wist je dat we maar liefst 47 uur per week online doorbrengen? Dat zijn 2 volle dagen. Op een jaar komt dat neer op 100 dagen, en op een mensenleven op 21 jaar, 3 maanden en 12 dagen. Kortom, we brengen bijna een...

Vergelijk internet providers voor de beste prijs

Vergelijk internet providers voor de beste prijs

Probeer je de beste deal te vinden als het gaat om internetpakketten? Heb je vergeleken en vind je het moeilijk om een weloverwogen keuze te maken tussen alle beschikbare opties? Verzand niet urenlang in onderzoek - laat ons je helpen! In deze blogpost gaan we na...

Online geld besparen; zo doe je dit

Online geld besparen; zo doe je dit

Ben je op zoek naar manieren om geld te besparen op je online aankopen? Met zoveel beschikbare opties kan het overweldigend voelen om de meest kosteneffectieve oplossing te vinden. Maar maak je geen zorgen - het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Onze gids geeft je alle...

5 manieren om je internetsnelheid te verbeteren

5 manieren om je internetsnelheid te verbeteren

Tegenwoordig zijn wij allemaal online te vinden. Er zijn maar weinig huishoudens te vinden waar de bewoners geen internetverbinding hebben. De providers spelen daarin een belangrijke rol en concurrenten voor het grootste marktaandeel. Dat doen zij mede door een hoge...

Glasvezel op jouw adres?

Glasvezel op jouw adres?

Heb je behoefte aan het snelste van het snelste internet? Dan is glasvezel de beste keuze. Hierbij is de upload- en downloadsnelheid altijd gelijk. Bovendien is dit netwerk erg stabiel. Ideaal als je vaak online bent, veel streamt en videobelt en gebruik maakt van...

Altijd online blijven? Zo zit je nooit zonder internet

Altijd online blijven? Zo zit je nooit zonder internet

Het is bijna onmisbaar geworden over de hele wereld, een goede internetverbinding! Voor werk, communicatie en vermaak wordt internet op dagelijkse basis veel gebruikt. En als dit wegvalt, kan dat wel eens nare gevolgen hebben. Zo zou het kunnen zijn dat je zonder...