Wat is een ISRA punt nou precies? | Lees de handige informatiegids & vergelijk aanbieders!

jun 25, 2020 | Internet

jun 25, 2020 | Internet

Op het moment dat je een abonnement hebt bij een DSL-internetprovider, is een ISRA aansluiting nodig voor het aansluiten van je modem of router. Deze aansluiting is nodig zodat je binnenshuis gebruik kunt maken van je internet– en/of telefoonverbinding.

Wij gaan in dit artikel meer uitleg geven over wat een ISRA aansluiting precies is en waar je deze kunt vinden in jouw woning. Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel voldoende informatie hebt opgedaan met betrekking tot een ISRA punt, ook gaan we het verschil met de oude ISRA aansluiting behandelen, zo weet je precies wat je te doen staat en wat de verandering zijn op dit gebied.

traag internet oplossen

Wat is een ISRA aansluiting?

Laten we beginnen met de definitie van een ISRA punt. ISRA is een afkorting voor infrastructuur randapparatuur. Het ISRA punt is een scheidingspunt tussen jouw eigen apparatuur en de koperen bekabeling van je netwerkaanbieder. Een ISRA punt wordt vaak ook wel een IS/RA punt of een intropunt genoemd. In Nederland wordt al de bekabeling door één organisatie aangeboden, namelijk KPN. KPN is dus verantwoordelijk voor alle netwerkkabels die binnenkomen bij de verschillende Nederlandse huishoudens.

Het is echter wel zo dat KPN niet verantwoordelijk is voor de aansluiting van al jouw apparaten, deze apparaten zijn dan ook niet direct aansluitbaar aan de koperen kabel. Dit is dan ook de reden dat het DSL-netwerk via een ISRA punt het huis binnen komt, dit punt functioneert namelijk als verdeelpunt, je kunt al jouw ADSL-apparatuur aansluiten op dit verdeelpunt. Sommige mensen zien het dan ook als een ADSL ISRA aansluiting. Hoe zit het nou met de ISRA aansluiting van KPN? KPN regelt de aanleg van de koperen netwerkkabels, de aansluiting kun je daarna via het verdeelpunt zelf regelen.

Welke soorten ISRA punten zijn er?

Veel producten worden door de jaren heen verder ontwikkeld, dit geldt ook voor ISRA punten. Het soort ISRA punt dat jij in huis hebt is dan ook afhankelijk van het bouwjaar van jouw huis. De functie en het doel van de aansluiting zijn altijd hetzelfde gebleven, het is echter wel zo dat de aansluitingen er door de jaren heen anders uit zijn gaan zien.

Heb je een huis die voor 1990 gebouwd is? Dan is de kans groot dat jouw woning voorzien is van een lasdoos, dit is een ronde koker waar een dikke kabel doorheen gaat. Is jouw huis gebouwd tussen 1990 en 2000? Dan zal er waarschijnlijk een type 1 doos gebruikt zijn, dit doosje is te herkennen aan een kleine kapje die verwijderd moet worden voor het aansluiten van een telefoonkabel.

De meeste nieuwe huizen zijn voorzien van een type 2 doos, ook deze doos is makkelijk te herkennen aan de twee RJ11-aansluitingen die aan de onderkant van de doos gevestigd zitten. Als laatste mogelijkheid is er ook nog een wandcontactdoos, deze heeft dezelfde aansluiting als een stopcontact, ook wel een varkenssnuit-ingang genoemd.

Lasdoos (voor 1990)
Type 1 (1990 tot 2000)
isra punt
Type 2 (2000 tot heden)
isra punt aansluiting
Wandcontactdoos
wandcontactdoos isra aansluiting

Waar bevindt het ISRA punt zich?

Je hebt nu antwoord op de vraag: wat is een ISRA aansluiting? Maar waar bevindt deze aansluiting zich eigenlijk? Op het moment dat je een DSL-verbinding wilt gebruiken, zul je eerst moeten weten of er een ISRA-punt aanwezig is in jouw huis. Gelukkig zijn de meeste huizen voorzien van zo’n punt. In de meeste gevallen worden ISRA punten zo dicht mogelijk bij de straat gevestigd, dit is in de meeste gevallen de meterkast.

Is het punt echter niet gevestigd in de meterkast? Kijk dan goed rondom de meterkast of je het punt kunt vinden, dit is namelijk in zo’n situatie vaak het geval. Mocht je het punt nu nog steeds niet gevonden hebben, kijk dan een keer in de woonkamer, het punt zal zich dan daar bevinden in de vorm van een wandcontactdoos of een lasdoos. Je kunt ook op de website van KPN kijken om je ISRA punt te vinden in huis.

Geen ISRA punt kunnen vinden? Dan is de kans aanwezig dat deze nooit geplaatst is of zelfs door de jaren heen verwijderd is uit de woning. Als je een kruipruimte hebt in jouw woning dan zou je hier nog kunnen zoeken naar een blauwe kabel, vind je deze niet? Dan is het helaas niet mogelijk om in jouw woning gebruik te maken van DSL-internet. Neem dan contact op met je provider

Wat als er geen aansluiting aanwezig is?

Op het moment dat je wel een blauwe kabel hebt kunnen vinden in jouw woning, zul je een nieuw ISRA punt moeten laten aansluiten als je gebruik wilt kunnen maken van DSL-internet. Je zult eerst een nieuw ISRA punt moeten aanvragen, het meeste handige is om deze aanvraag te doen als je een abonnement afsluit bij een DSL-internetprovider. Er zal dan een specialist langskomen die het punt komt aansluiten.

In de meeste gevallen zal deze aansluiting kosteloos zijn voor de mensen met een abonnement, je kunt natuurlijk altijd voor de zekerheid vragen of er kosten aan verbonden zitten. Op het moment dat je geen abonnement hebt en toch een ISRA punt wilt laten aanleggen, dan zullen de kosten voor jou rekening komen. Deze kosten kunnen verschillen van €100,- tot €1000,-, denk er dus goed over na.

Zelf aan de slag gaan is niet verstandig 

Ga vooral niet zelf aan de slag op het moment dat je deze aansluitingskosten te hoog vind, laat altijd een specialist deze aansluiting uitvoeren. Het is namelijk niet toegestaan om als consument zijnde te gaan sleutelen aan deze aansluiting. Deze aansluiting is namelijk eigendom van KPN, pas na het ISRA punt mag je zelf aan de verbinding zitten.

Daar komt ook nog bovenop dat de garantie komt te vervallen en dat de kans er in zit dat je de aansluiting kapot maakt, in beide gevallen zul je zelf de kosten moeten betalen voor het aanleggen van een nieuwe aansluiting. Laat dit werk dus altijd uitgevoerd worden door een specialist, dit scheelt waarschijnlijk kosten en tijd.

Op het moment dat je de kosten te hoog vind of vind dat er te veel werk aan gedaan moet worden, dan kun je nog één ding doen: maak gebruik van een andere internetverbinding. Dit is echter afhankelijk van de plek waar je woont, je kunt namelijk buiten een DSL-netwerk ook kiezen voor een glasvezel– of kabelnetwerk.

Een ISRA aansluiting maken is voor deze soorten netwerk niet nodig. Een ISRA aansluiting maken is dus niet voor alle soorten internet nodig en je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van andere netwerken. Benieuwd naar welke netwerken jij allemaal kunt gebruiken? Maak dan nu een vergelijking op onze pagina.

ISRA aansluiting maken op een andere locatie, kan dat?

Als je niet tevreden bent over de locatie van de ISRA aansluiting, dan kun je deze laten verplaatsen. Uiteraard mag je deze verplaatsing niet zelf uitvoeren, de verbinding blijft namelijk nog steeds eigendom van KPN, laat ook dit werk dus altijd uitgevoerd worden door een specialist. Dit kan in de meeste gevallen geregeld worden via de aanbieder, houdt er echter rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zitten.

De kosten van een nieuwe ISRA aansluiting maken kunnen nogal verschillen. Er wordt in dit geval onderscheid gemaakt tussen een verplaatsing die door omstandigheden noodzakelijk is of een verplaatsing die gewenst wordt door de consument. Een voorbeeld van een noodzakelijke verplaatsing is als je de muur wilt slopen waar de aansluiting in gevestigd is.

Als een nieuwe ISRA aansluiting maken noodzakelijk is zullen er in de meeste gevallen geen kosten aan verbonden zitten. Op het moment dat een nieuwe ISRA aansluiting maken het gevolg is van de consument die de huidige plek van de aansluiting niet mooi vind, dan zijn de kosten in de meeste gevallen voor eigen rekening.

Gebruik maken van een UTP-kabel als oplossing

Gelukkig is er ook een makkelijkere en goedkopere manier voor het voor het verplaatsen van de aansluiting, namelijk door het hoofdpunt van ISRA aansluiting te verlengen. Door een UTP-kabel te bevestigen aan het ISRA punt kun je vervolgens aan de andere kant van het ISRA punt een modem aansluiten, deze modem kun je vervolgens overal in jouw woningen plaatsen waar je maar wilt. Het is echter wel zo dat de meeste UTP-kabels die geleverd worden vaak niet lang genoeg zijn, gelukkig zijn er ook aanbieders van meters lange UTP-kabels, zo kun je de modem plaatsen waar je maar wilt.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel antwoord hebt gekregen op de vraag: wat is een ISRA aansluiting? Ook weet je nu dat een nieuwe ISRA aansluiting maken niet bij alle netwerken nodig is, afhankelijk van je postcode zijn er verschillende mogelijkheden met betrekking tot het kiezen van een internetnetwerk. Ben je benieuwd welke aanbieders er allemaal zijn en uit welke verschillende netwerken jij kunt kiezen? Maak dan nu een vergelijking op onze pagina.

Handige & leuke video’s