Wat is het verschil tussen megabyte en kilobyte? | Lees er hier alles over & word wegwijs!

aug 17, 2020 | Internet

aug 17, 2020 | Internet

Bij veel mensen ontstaat er al gauw verwarring als we praten over de termen kilobyte (kB) en megabyte (MB). Daarom gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de verschillen tussen deze twee termen. Laten we eerst beginnen met een klein lesje computertaal, zodat je beter begrijpt waar de termen vandaan komen.

Je komt deze termen regelmatig tegen wanneer je bijvoorbeeld een film of serie download of een bestand van Word krijgt opgestuurd. Het kan daarom handig zijn om te weten wat het verschil is tussen deze specifieke eenheden, omdat deze in de computerwereld vaak terugkomen.

traag internet oplossen

Wat betekent byte in de termen kilobyte en megabyte?

Voordat we jou precies gaan uitleggen waar de termen kB en MB voor staan is het handig om te weten hoe computertaal werkt. Misschien heb je wel eens gehoord dat computers communiceren door middel van binaire code’s (reeksen die bestaan uit nullen en enen).

Hierbij is het ook belangrijk om te weten wat bits (b) en bytes (B) zijn, zodat je beter begrijpt hoe computers werken en met elkaar communiceren via internet. Iedere nul of één die wordt gebruikt in een binaire code noemen we een bit. Daarnaast bestaat de kleinst mogelijke informatie-eenheid (binaire code) uit een reeks van 8 bits.

Deze reeks van 8 bits wordt ook wel een byte genoemd. Om het nog iets duidelijker te maken geven we het volgende voorbeeld: Zodra je een letter op het toetsenbord indrukt wordt er informatie gestuurd naar de computer, neem hier bijvoorbeeld de letter ‘n’. De binaire code van deze letter is ‘01101110’ en bestaat zoals je ziet uit een reeks van 8 bits, dus een byte. De hoofdletter ‘N’ heeft weer een andere binaire code.

Lees ook: wat is Mbit?

Het verschil tussen kilobyte (kB) en megabyte (MB)

Voorheen werd er altijd een andere regel gehanteerd rond termen zoals kilobyte en megabyte. Dit is tegenwoordig anders, omdat er veel verwarring ontstond bij de regel die eerste gold. Zo was een megabyte voorheen 1024 kilobytes en dat betekent dat een megabyte gelijk staat aan 1.048.576 B (bytes).

Tegenwoordig is het zo dat één MB gelijk is aan 1000 kB en betekent dat één megabyte bestaat uit 1.000.000 bytes. Er passen dus precies 1000 kilobytes in 1 megabyte. Als je een bestand gaat downloaden van 500 MB dan betekent dit in de regel dat je een bestand download van 500.000 kB.

Je kunt het verschil tussen deze twee termen dus altijd omrekenen met de factor 1000. Natuurlijk moet je hierbij wel rekening houden dat MB groter is dan kB, dus als je kB wilt omrekenen naar MB deel je door 1000 in plaats van vermenigvuldigen.

Handige & leuke video’s