Het 5G netwerk is de opvolger van het 4G netwerk. Een van de belangrijkste verschillen tussen het 5G netwerk en het 4G netwerk is dat het 5G netwerk veel sneller is. Gebruikers van een 5G-verbinding kunnen tot 10 keer sneller internetten.
Er zijn echter ook andere voordelen van een 5G verbinding. Zo kunnen meer gebruikers van het netwerk gebruik maken en is de verbinding adaptief, dat wil zeggen dat de verbinding zich aanpast aan de wensen van de gebruiker.
De introductie van het 5G netwerk in Nederland roept echter ook vragen op. Er zijn bijvoorbeeld vragen of het 5G netwerk schadelijk is. In dit artikel leggen we je uit wat 5G precies is, wanneer 5G in Nederland beschikbaar wordt en gaan we in op de vraag of het 5G netwerk gevaarlijk is.
Het 5G netwerk: snel, sneller, snelst
In de afgelopen jaren is het mobiele internet steeds sneller geworden. Sommige mensen herinneren zich de tijd nog wel dat er alleen maar gprs-internet was, daarna kwam 3G en uiteindelijk kregen we een 4G netwerk. Op dit moment bereid Nederland zich voor op een nieuwe fase: het 5G internet.
Wanneer 5G in Nederland wordt uitgerold krijgen we nog sneller mobiel internet. Wanneer je 4G internet op je telefoon hebt, dan kan je een snelheid van ongeveer 50 Mbps behalen.
Wanneer je gebruik zou maken van het 5G netwerk, dan zou je een internet snelheid van 500 Mbps kunnen behalen. Dat betekent dat je internetverbinding 10 keer zo snel wordt. Let wel op: dit zijn reële waarden, de theoretische waarden kunnen nog veel hoger liggen.
Frequentie 5G netwerk: er is meer mogelijk
Het gebruik van een 5G internetverbinding heeft niet alleen als voordeel dat de verbinding sneller is. 5G technologie is zo ontworpen dat de zendmasten meer verbindingen kunnen maken. Concreet betekent dat, dat één 5G zendmast met bijvoorbeeld 100.000 andere apparaten kan communiceren, terwijl een 4g zendmast maar met 30.000 apparaten kan communiceren (de getallen zijn willekeurig).
Wanneer 5G in Nederland wordt uitgerold, dan kunnen er dus meer apparaten gebruik maken van een snellere en meer betrouwbare verbinding. Dat maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Het betekent dat niet alleen telefoons op het internet aangesloten kunnen worden.
Ook andere apparaten kunnen gebruik gaan maken van een super betrouwbare en snelle internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, of operaties die op afstand uitgevoerd worden. De verwachting is dat in de toekomst vrijwel ieder denkbaar apparaat uitgerust gaat worden met een internetverbinding.
Je koelkast zal waarschijnlijk een internetverbinding hebben, maar je stofzuiger ook. Met de komst van 5G zal het mogelijk worden om al deze apparaten van een stabiele internetverbinding te voorzien.
5G snellere reactietijd
Met de komst van 5G kunnen we ook gebruik gaan maken van een internetverbinding met een snellere reactietijd. De reactietijd is de tijd die een apparaat nodig heeft om een verbinding met de server op te zetten. Soms heb je behoefte aan een hele snelle reactietijd, bijvoorbeeld als je handelt in aandelen.
Met de komst van 5G krijgen we een netwerk waarbij de reactiesnelheid nog verder vergroot gaat worden. Dat betekent niet alleen dat de laadtijd van een webpagina sneller wordt, maar ook dat er nieuwe toepassingen van mobiel internet komen.
Is 5G gevaarlijk?
De gedachten aan een 5G netwerk in Nederland maakt veel mensen enthousiast. Er zijn echter ook zorgen over de gevaren van een 5G-netwerk. Dat komt vooral omdat de 5G netwerk frequentie anders is dan de 4g netwerk frequentie. Mensen denken bijvoorbeeld dat het 5G-netwerk schadelijk voor dieren en mensen is.
In veel landen zijn er daarom protesten tegen de uitrol van 5G. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar 5G-straling. Vervolgens heeft het RIVM geconcludeerd dat het 5G netwerk gezondheid niet negatief hoeft te beïnvloeden. Wel raadt het RIVM aan om de gevolgen voor de volksgezondheid te blijven onderzoeken.
De veiligheid van 5G
Er zijn ook zorgen rondom de veiligheid van 5G. Er is in de wereld maar een beperkt aantal bedrijven dat 5G-netwerken kan installeren. Een van die bedrijven is Huawei. Burgers en overheden maken zich daar zorgen om. De angst bestaat dat Huawei met het aanleggen van het 5G-netwerk toegang krijgt tot gevoelige data. Om die reden is besloten dat Huawei alleen niet cruciale delen van het netwerk aan mag leggen.
Wanneer krijgen we 5G in Nederland?
Ondanks de zorgen die er zijn rondom 5G zijn er veel mensen die uitzien naar de komst van dit nieuwe netwerk. De vraag is dan ook: wanneer is 5G-internet in Nederland beschikbaar? Het antwoord op die vraag is complex. Het 5G netwerk van Ziggo is al actief in Nederland.
Zij gebruiken 5G-technologie op de 4G-frequenties. In juni 2020 is de eerste 5G-frequentie geveild. Aanbieders zullen in de loop van dit jaar beginnen met 5G beschikbaar te stellen voor hun klanten. Om maximaal van 5G te kunnen profiteren moet er nog een andere frequentie geveild worden.
Deze frequentie wordt nu echter gebruikt door de inlichtingendiensten. De inlichtingendiensten moeten eerst hun apparatuur verhuizen, voordat deze frequente geveild kan worden. Dat zal naar verwachting pas in 2022 het geval zijn.
Besluit
Nieuwe technologie brengt nieuwe mogelijkheden. Strikt genomen is de komst van het 5G netwerk geen nieuwe technologie. Het nieuwe netwerk is slechts een verbetering van reeds bestaande technologie. Toch zal de komst van dit netwerk nieuwe dingen mogelijk maken. De gevaren 5G netwerk zullen echter wel goed onderzocht moeten (blijven) worden.