Je hebt vast wel eens gehoord over het zogenoemde ‘deep web’. Veel mensen verwarren deze term met het ‘dark web‘, maar het is zeker niet hetzelfde. Het deep web is namelijk een onderdeel van het internet dat niet zomaar gevonden kan worden met reguliere zoekmachines zoals Google of Bing.
Dit komt omdat deze zoekmachines niet alle pagina’s en websites indexeren die er te vinden zijn. Dit wil dus zeggen dat er veel pagina’s zijn van websites die niet worden opgenomen in de database van de zoekmachine.
Zulke pagina’s zijn wel gewoon te vinden met een standaard browser, zolang je de URL maar weet. Meestal heb je bij pagina’s op het deep web wel een authenticatie nodig om daadwerkelijk toegang te kunnen krijgen tot de pagina. Dit gebeurt meestal door een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.
Denk bij een soortgelijke pagina aan een pagina van Facebook waar jij al jouw privéberichten ontvangt. Deze is namelijk niet te vinden via Google of Bing, maar wel als je de exacte deep web links (URL) gebruikt.
Deep web browser, wat is er te vinden?
Zoals we al hebben benoemd heb je geen speciale browser nodig om toegang te krijgen tot het deep web. De naam doet je misschien vermoeden dat er spannende dingen te vinden zijn, maar dat is helemaal niet het geval. Dit komt omdat veel mensen het deep web verwarren met het ‘dark web’, waar je dus wel veel aparte dingen tegen kunt komen.
Het deep web verschilt niet heel erg veel van het reguliere ‘surface web’, alleen is het minder toegankelijk. Zo bestaat het deep web uit pagina’s zoals Facebook accounts, e-mail accounts, online bankrekeningen en databases van grote bedrijven. Het zijn dus eigenlijk hele normale pagina’s, maar niet voor iedereen toegankelijk.
Dat komt natuurlijk goed uit, omdat de meeste pagina’s zijn bedoeld voor een kleine groep mensen met toegang. Het grote verschil met het openbare internet is dat een deep web pagina niet wordt weergegeven door de zoekmachines en je meestal geautoriseerd moet zijn om toegang te krijgen.
Het deep web vs dark web, wat is het verschil?
Er is een groot verschil tussen het deep web en het dark web. Het dark web gaat namelijk een stapje verder dan het deep web, omdat je deze pagina’s niet met een normale zoekmachine of browser kan vinden. Hiervoor heb je namelijk een speciale browser nodig die ervoor zorgt dat je anonimiteit wordt gegarandeerd op het internet.
Denk hierbij aan browsers zoals Tor, I2P of Freenet, waarmee je toegang zou kunnen krijgen tot pagina’s op het dark web. Mensen hebben meestal geen goed gevoel bij het dark web, omdat het dark web berucht is om zijn illegale activiteiten.
Dit wil niet suggereren dat alle pagina’s op het dark web illegaal zijn. Het wil namelijk alleen zeggen dat er ook illegale dingen gebeuren, maar niet alles is illegaal op het dark web. Bovendien is de omvang van het dark web vele malen kleiner dan die van het deep web en wordt geschat op ongeveer 0,01% omvang ten opzichte van het deep web.
Wat is de omvang van het deep web?
Er worden erg veel pagina’s geïndexeerd door zoekmachines zoals Google. Na verluid wordt er geschat dat het aantal geïndexeerde pagina’s ongeveer tussen de 4,5 en 5 miljard ligt. Dat zijn al veel pagina’s, maar naast het surface web is er dus ook nog het deep web. Sommige schatten zelfs dat het deep web 400 tot 500 keer zo groot is als het openbare web.
Daarnaast zijn er ook nog andere mensen die zeggen dat 96% van alle content op het internet zich bevindt op het deep web. Google gaf in 2016 aan dat ze wisten van het bestaan van meer dan 130 biljoen pagina’s op het internet.
In tegenstelling tot de 5 miljard pagina’s die zijn geïndexeerd is dat een uitermate groot verschil. Vandaag de dag zou het aantal pagina’s al veel meer kunnen zijn dan deze cijfers, maar hierdoor krijg je wel een idee hoe groot de omvang is van het deep web.