Tor browser, wat houdt het precies in & waar dient het voor? | Kom er nu achter & maak jezelf wegwijs!

jul 18, 2020 | Internet, VPN

jul 18, 2020 | Internet, VPN

De TOR browser is de browser voor mensen die hun online privacy serieus nemen. De TOR browser is speciaal ontwikkeld om anoniem gebruik te kunnen maken van het internet. Het internet is vanaf het begin een platform geweest waarop gebruikers vrij informatie konden delen.

In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer mogelijkheden gekomen voor overheden en bedrijven om je surfgedrag te kunnen volgen. Veel mensen willen dat niet en zoeken naar mogelijkheden om anoniem te kunnen internetten.

TOR maakt het mogelijk om anoniem te kunnen internetten. TOR maakt het niet alleen mogelijk om anoniem te kunnen internetten, ook geeft het toegang tot een groter gedeelte van het internet. Dit gedeelte wordt het dark web genoemd, maar soms ook deep web.

Het dark web is niet zomaar toegankelijk. Met gewone browsers zoals Chrome, Safari, of Edge, zal je geen toegang krijgen tot het dark web. Met de TOR browser kan dit wel. Let wel op: het dark web is een plaats waar ook veel cybercriminelen actief zijn.

In dit artikel leggen we je uit wat TOR is, hoe de browser werkt en hoe jij er gebruik van kan maken. Aan het einde van dit artikel weet je wat de voordelen zijn en weet je hoe je TOR kan installeren. Zo kan ook jij gebruik maken van de mogelijkheden die een TOR browser je biedt!

traag internet oplossen

Waarom gebruik maken van TOR?

Voordat we ingaan op de werking van TOR vertellen we je eerst iets meer over de mensen die van TOR gebruik maken. Vaak worden mensen die TOR gebruiken verdacht gemaakt. Dat zouden mensen zijn die iets te verbergen hebben. Dat is niet het geval. De TOR browser is ontwikkeld voor mensen die anoniem gebruik willen maken van het internet. Het was de Amerikaanse marine die het initiatief hiervoor nam.

Zij wilden een internet browser ontwikkelen waarmee militairen veilig en anoniem contact konden onderhouden. Daarnaast werd het ook belangrijk gevonden dat politieke dissidenten anoniem toegang hadden tot het internet. Op deze manier konden ze op een veilige manier informatie verzamelen en verspreiden. Het is dus niet zo dat de TOR een browser is voor mensen die kwade bedoelingen hebben.

In de media en op het internet wordt dat beeld nog weleens gecreëerd. Het omgekeerde is eerder waar. De TOR browser stelt mensen in staat om veilig en anoniem te internetten, zodat ze informatie tot zich kunnen nemen en delen, zonder dat ze daarbij gevaar lopen.

In zekere zin herstelt TOR het internet zoals het bedoeld is: een middel om vrij informatie te kunnen verzamelen. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat het internet niet zo vrij meer is. Overheidsdiensten kunnen ons surfgedrag volgen. Dat geldt niet alleen voor de geheime diensten, ook andere opsporingsinstanties hebben toegang tot ons internetgedrag. Er zijn mensen die zeggen: ik heb niets te verbergen, laat ze me maar volgen.

Voor die mensen is TOR waarschijnlijk geen goede browser. Er zijn ook mensen die het simpelweg geen prettige gedachte vinden dat anderen toegang hebben tot hun persoonlijke data. Voor die mensen is TOR een geschikte browser.

Tot slot is er nog een groep mensen die daadwerkelijk geheime informatie tot zich willen nemen, of willen delen. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen die met het thuisfront willen communiceren, klokkenluiders, of journalisten. Voor deze groep mensen kan de TOR browser heel belangrijk zijn.

Hoe belangrijk is online privacy?

Wellicht vraag je jezelf toch nog iets af. Het kan zijn dat je denkt: we zijn hier in Nederland, wat kan ons gebeuren. De Nederlandse overheid kan vertrouwd worden toch? In algemene zin geldt dat de Nederlandse rechtsstaat zeer robuust is.

Dat wil niet zeggen dat er geen fouten gemaakt worden. Journalisten worden ook hier in de gevangenis gezet (gegijzeld) omdat ze hun bronnen niet prijs willen geven. Klokkenluiders die ernstige misstanden aan de kaak stellen worden ontslagen.

Daarnaast geldt dat je het recht hebt op privacy. Wanneer jij niet online gevolgd wilt kunnen worden, dan heb je daar het recht toe. Het installeren van de TOR browser is niet illegaal en het betekent ook niet dat je met criminele activiteiten bezig bent.

Waar staat TOR voor

Voor veel mensen is TOR een beetje een vreemde naam. Veel mensen associëren deze naam met een dier, of de naam van een ouder Germaanse god. Toch is dat niet juist. TOR is een afkorting. Het staat voor: The Onion Ring. Nu klinkt dat ook een beetje als een vreemde naam, maar de naam beschrijft de techniek waarmee de TOR browser anoniem internetten mogelijk maakt eigenlijk heel goed.

Anoniem internetten met de TOR Browser

Voordat je een tor browser download uit gaat voeren is het eerst goed om wat te vertellen over de werking van de TOR browser. Wanneer je geïnteresseerd bent in anoniem internetten met TOR, dan is het goed om te weten hoe het precies werkt.

In deze paragraaf besteden we daarom aandacht aan de werking van TOR. Er zijn twee redenen waarom internetten via TOR veilig is. Dat komt in de eerste plaats omdat het internetverkeer versleuteld wordt. Dat is op zichzelf al een krachtige manier van beveiliging, maar dat is niet de enige kracht die TOR heeft.

De kracht van TOR is dat het internetverkeer wordt omgeleid tussen verschillende servers. Er zijn drie verschillende soorten servers te onderscheiden. Deze servers worden ook wel nodes genoemd. We bespreken de volgende nodes:

  • De Guard node
  • De Relay node
  • De Exit node

De nodes hebben allemaal hun eigen rol. Ze zijn alle drie nodig om anoniem internet mogelijk te maken. In de alinea’s hieronder bespreken we de verschillende rollen van de nodes.

De Guard node

Je kan de Guard node vergelijken met een postbode. De postbode weet waar een pakket afgeleverd moet worden, maar hij weet in beginsel niet wat er in een pakket of brief zit. Het enige wat een postbode kan doen is het adres lezen. Zo werkt een Guard node ook.

De Guard node kan het adres lezen van het pakketje dat hij moet afleveren, maar hij is niet in staat om de inhoud van het pakket te bekijken. De vergelijking met de postbode gaat hier dan ook mank. Een postbode mag immers niet de inhoud van een pakket of brief bekijken, maar hij kan het wel.

Uiteraard is dat strafbaar, maar als de postbode zou willen, dan kan hij dit doen. Bij de Guard node is dit anders. De Guard node heeft namelijk alleen de (wiskundige) sleutel om het adres te lezen, de inhoud van het pakket blijft dus onzichtbaar voor de Guard node.

De Relay node

Vanaf de Guard node wordt het pakketje doorgestuurd naar een willekeurige andere server. Deze server wordt de Relay node genoemd. Door gebruik te maken van een relay node kan niet meer achterhaald worden wie de oorspronkelijke afzender van het pakket was.

De Relay node heeft wel de mogelijkheid om een ander deel van het pakketje te bekijken. De relay node heeft de wiskundige sleutel om te bepalen naar welke eindbestemming het pakket gestuurd moet worden. De Relay node is dan ook niet veel meer dan een draaischijf die het pakketje doorstuurt naar de eindbestemming.

De Exit node

Het versleutelde pakket is nu meerdere keren doorgegeven en de afzender is niet meer te achterhalen. Dat betekent dat de Exit node een pakket heeft ontvangen waarvan niemand weet van wie het afkomstig is. Wanneer je een systeem wilt ontwikkelen waarbij je anoniem kunt internetten, dan is dit waar je naar op zoek bent.

Het is daarom veilig om het pakketje te openen en te kijken wat er in de ‘doos’ zit. De Exit node gebruikt de wiskundige sleutel om het pakket te openen en ziet wat de data is die jij hebt verstuurd. Vervolgens stuurt de Exit node deze data door naar de server waar het oorspronkelijk aan moest komen.

TOR download: hoe doe je dat?

Wanneer je anoniem gebruik wilt maken van het internet, dan is TOR een goede optie. De vraag is echter: hoe voer je een TOR download uit. Die vraag lijkt enigszins opmerkelijk, omdat de meeste mensen wel weten hoe ze een bestand moeten downloaden en installeren.

Bij het uitvoeren van een TOR browser download is er echter wel een ander punt waar je op moet letten. Namelijk: wil je dat andere mensen (bijvoorbeeld overheidsinstellingen) weten dat jij gebruik maakt van TOR.

Wanneer je via een normale verbinding de TOR gaat downloaden, dan wordt ook dat geregistreerd. Niet iedereen vindt dat een prettige gedachte. Om die reden wordt geadviseerd om een VPN verbinding op te zetten voordat je TOR gaat downloaden.

TOR VPN: wat is het verschil?

Het kan verstandig zijn om een VPN verbinding op te zetten voordat je een TOR download uitvoert. Op deze manier kunnen overheidsdiensten minder makkelijk zien dat je TOR op je computer hebt staan. De vraag die dan opkomt: wat is het verschil tussen TOR en VPN? Een VPN verbinding is ook een manier om veilig te internetten.

Bij een VPN verbindt je jouw computer (de client) met een VPN server. Het verkeer tussen jouw computer wordt versleuteld en naar de server gestuurd. De server heeft de sleutel om de informatie die van jouw computer afkomstig is te lezen en stuurt het verzoek door.

Vervolgens krijgt de VPN server een antwoord en stuurt dat antwoord versleuteld weer terug. Jouw computer heeft ook een sleutel om die informatie te lezen en ontcijfert het bericht van de server. Op deze manier is het moeilijk voor derden om mee te kijken met de informatie die uitgewisseld wordt.

TOR VPN: waarom niet alleen VPN?

Wanneer je gebruik maakt van een VPN verbinding, dan kan je dus ook anoniem internetten. Een VPN verbinding is een manier om anoniem van het web gebruik te maken. De vraag is dan ook: waarom zou je de TOR browser nog nodig hebben? Een VPN verbinding is minder veilig dan gebruik te maken van een TOR browser.

Er kan namelijk wel achterhaald worden waar het verkeer van de server naartoe gestuurd wordt. Wanneer de sleutel van de server gekraakt wordt, dan kan het dataverkeer ontcijferd worden. Bij TOR speelt dit probleem niet, omdat het dataverkeer door verschillende lagen gaat. Iedere laag heeft zijn eigen huls met informatie.

Waar moet je op letten als je gebruik maakt van TOR?

Wanneer je een TOR download hebt uitgevoerd, dan kan je in principe veilig anoniem internetten. Het is echter wel belangrijk dat je goed op blijft letten. Er zijn namelijk meer manieren om je online te volgen. Zo kan je bijvoorbeeld gevolgd worden aan de hand van cookies of javascript-applicaties.

Het is belangrijk om die toepassingen uit te schakelen. Daardoor kan je op een veilige manier anoniem blijven internetten. Daarnaast is het van belang om te beseffen dat TOR niet voor alledaags internetgebruik geschikt is. Zeker wanneer je een TOR VPN combinatie gebruikt is dat het geval.

Wanneer je gebruik maakt van de TOR browser dan wordt je dataverkeer omgeleid en versleuteld. Dat heeft als gevolg dat je veilig anoniem kunt internetten, maar het heeft ook een belangrijk nadeel: het duurt lang voordat een webpagina is geladen. Voor standaardzaken kan je TOR daarom beter niet gebruiken.

Samenvattend: wat is de TOR browser?

De TOR browser stelt je in staat om veilig en anoniem te internetten. Wanneer je gebruik maakt van TOR, dan krijg je toegang tot het afgeschermde gedeelte van het internet. Daar is niets illegaals aan. Wel is het waar dat je op dit gedeelte van het internet veel illegale activiteiten tegenkomt.

Het is uiteraard verboden om daar aan deel te nemen. Er zijn echter ook andere redenen om gebruik te maken van TOR. Zo kan je via TOR op een veilige manier informatie delen. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld klokkenluiders. Wanneer je een TOR browser download uitvoert, dan doe je er goed aan om gebruik te maken van een VPN verbinding.

Een VPN verbinding versleutelt het dataverkeer, zodat derden niet mee kunnen kijken. Hierdoor kan je redelijk anoniem surfen. Het is aan te raden om de TOR browser download uit te voeren via een VPN verbinding. Het gebruik van de TOR browser is immers niet illegaal, maar veel mensen vinden het een prettige gedachte dat overheidsinstanties niet weten dat ze er gebruik van maken.

Beste voor:

Mobiel gebruik

★★★★★

9,5 / 10

Prijs

Vanaf € 3,11 per maand

Voordelen

Ideaal voor Netflix
Dedicated IP-adres
Beste prijs/kwaliteit
6 apparaten verbinden

Beste voor:

Netflix

★★★★★

9,1 / 10

Prijs

Vanaf € 6,67 per maand

Voordelen

Geen data-logs
Kwalitatief en snel
30 dagen, geld terug
1700 servers, 94 landen

Beste voor:

Beginners

★★★★★

9,0 / 10

Prijs

Vanaf € 2,64 per maand

Voordelen

Zeer toegankelijk
Kwalitatief en snel
Codering militair niveau
6500 servers, 90 landen

Beste voor:

Prijs/kwaliteit

★★★★★

8,8 / 10

Prijs

Vanaf € 1,99 per maand

Voordelen

Adblocker
24/7 support
15 Netflix bibliotheken
1700 servers, 63 landen

Beste voor:

Privacy

★★★★★

8,5 / 10

Prijs

Vanaf € 2,50 per maand

Voordelen

Geen logs
Zeer scherp geprijsd
Snelle & stabiele servers
2640 servers, 47 landen

Handige & leuke video’s