Gratis VPN, is dit mogelijk & waar moet je allemaal op letten | Bekijk deze handige tips & lees jezelf in!

jul 27, 2020 | Internet, VPN

jul 27, 2020 | Internet, VPN

Wil je een gratis VPN verbinding of gratis VPN downloaden? Let dan altijd goed op, want een VPN gratis verkrijgen is wel mogelijk, maar of de kwaliteit dan ook goed is, is nog maar de vraag.

Daarom gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over verschillende soorten VPN providers en waar je op moet letten als je er daadwerkelijk gebruik van gaat maken en met een VPN verbinding kun je veiliger en anoniem surfen op het internet en daarom moet je bij de meeste aanbieders betalen voor een VPN verbinding.

Toch zijn er een aantal providers die een gratis VPN verbinding ter beschikking stellen, maar in de praktijk zul je merken dat er maar weinig kwalitatieve gratis VPN software te vinden is. Zo hebben zelfs de beste gratis VPN diensten een snelheid- of datalimiet. Verder lees je op deze pagina meer over goede gratis & snelle VPN apps, servers en software die op dit moment beschikbaar zijn.

traag internet oplossen

Let altijd goed op met gratis VPN diensten

Voordat je gebruik gaat maken van een gratis VPN aanbieder is het handig om te weten dat er een commercieel bedrijf achter zit. Gratis producten en diensten zijn over het algemeen nooit echt gratis. Zo stellen sommige gratis VPN diensten jouw dataverbinding beschikbaar voor andere gebruikers of registreren ze zelfs sites die je hebt bezocht om deze vervolgens door te verkopen aan adverteerders.

Hierdoor valt het principe van een VPN verbinding weg, omdat het juist niet veilig is en je ook niet anoniem blijft. Daarom is het verstandig om alleen gebruik te maken van betrouwbare VPN diensten die een gratis VPN aanbieden. Hiervoor zijn er een aantal verschillende manieren en die gaan wij verder op deze pagina behandelen.

Beste VPN gratis proberen

Als je zeker wilt weten dat je gebruik maakt van een betrouwbare VPN provider, dan is het verstandig om een premium abonnement 30 dagen gratis uit te proberen. Ook wanneer je nog niet zeker weet of een betaalde VPN echt iets voor jou is en je wilt het toch proberen.

Toch is een proefversie niet altijd hetzelfde als een betaalde versie, omdat veel mensen vaak een negatievere ervaring hebben bij een proefversie. Betaalde VPN’s zijn namelijk veel veiliger en bieden vaak meer opties. Denk hierbij aan ongelimiteerde data, goede customer support, hoge snelheden en zelfs toegang tot de Amerikaanse Netflix. Kies je toch liever voor een gratis VPN omdat je er liever geen geld aan uit wilt geven?

Dan zijn er altijd nog een aantal betrouwbare opties waar je gebruik van kunt maken. Wij hebben daarom een lijst gemaakt van een aantal betrouwbare VPN aanbieders die volledig gratis zijn of in ieder geval een gratis versie hebben. Je loopt dan misschien wel tegen data- en snelheidslimieten aan, maar over het algemeen zijn deze providers erg goed en betrouwbaar.

ProviderSnelheidslimiet
Datalimiet (per maand) Aantal serverlocaties Anoniem downloaden Amerikaanse Netflix
ProtonVPN Nee Geen3Nee Soms
Hide.me Nee 10 GB 5JaNee
TunnelBear Nee 500 MB 23 Nee Nee
Windscribe Nee2 GB (onder bepaalde voorwaarden 15 GB)10JaNee
Zoog VPN Ja2 GB (onder bepaalde
voorwaarden 50 GB)
3JaNee

ProtonVPN beste gratis VPN

De beste gratis VPN van dit moment is ProtonVPN. Dit komt vooral doordat deze gratis versie geen datalimiet en snelheidslimiet hanteert. In vergelijking met andere gratis VPN diensten is dit vrijwel uniek, omdat er geen enkele andere gratis VPN beschikbaar is zonder datalimiet.

Daarnaast werkt ProtonVPN op bijna ieder apparaat. Zo werkt ProtonVPN op Windows, Mac, Android, iOS, Linux en zelfs op sommige routers. Op sommige momenten is het zelfs mogelijk om met de gratis servers van ProtonVPN gebruik te maken van de Amerikaans Netflix, maar dit is geen belofte.

Netflix probeert namelijk continu de streamingsdienst te blokkeren voor VPN gebruikers, omdat ze Netflix locatiegebonden willen houden. Daarom moet je geluk hebben om net die ene ProtonVPN server te vinden, waarmee je toegang krijgt tot de Amerikaanse Netflix. Met de betaalde versie van ProtonVPN heb je meer kans om toegang te krijgen tot de Amerikaans servers, omdat je met het betaalde abonnement meer keuze hebt uit verschillende servers.

Toch is het met de gratis versie in sommige gevallen mogelijk om toegang te krijgen tot VPN Netflix. Bovendien geeft de gratis versie van ProtonVPN toegang tot servers in Nederland, waardoor de snelheid meestal hoger ligt. Daarnaast lukt het in sommige gevallen ook om te kunnen kijken naar je favoriete films en series op Netflix.

Het grootste voordeel van deze Nederlands servers is vooral dat als je in het buitenland bent je toegang kunt krijgen tot de streamingdiensten in Nederland. Verder heeft ProtonVPN zo nu en dan een aantal acties lopen waarbij je gratis gebruik kunt maken van de betaalde versie. Wanneer jij je aanmeldt bij ProtonVPN krijg je 7 dagen gratis toegang tot het volledige premium pakket met alle mogelijkheden. Dit houdt in dat je gebruik kunt maken van een veel snellere server en de mogelijkheid hebt om torrents te downloaden. Ook het deep web kan bereikt worden met deze VPN.

Gratis VPN van Hide.me

Hide.me is een zeer bekende VPN provider op de VPN markt. De provider biedt zowel een gratis VPN als een betaalde VPN aan. Met het gratis pakket heb je toegang tot maar liefst 5 verschillende servers. Zo is er één server in Canada, één in Nederland, één in Duitsland en twee in de Verenigde Staten.

Daarnaast hanteert Hide.me een no-log-beleid wat wil zeggen dat er geen gegevens over jouw internetgedrag worden opgeslagen. Dit is erg goed voor de privacy en de anonimiteit die je wilt hebben op het internet. Ook is er 24/7 klantenondersteuning, zodat je hen altijd kunt bereiken wanneer er zich problemen voordoen.

Voorheen mochten gratis gebruikers van Hide.me geen torrents downloaden, maar dat is tegenwoordig een ander verhaal. Zo mogen ook de gratis gebruikers voortaan torrents downloaden. Dit is fijn voor veel gebruikers en een groot pluspunt ten opzichte van andere gratis VPN diensten.

Houdt hierbij alleen wel rekening met de maandelijkse datalimiet van 10 GB. Over de snelheidslimiet hoef jij je geen zorgen te maken, die is er niet. Daarnaast is het erg handig dat je Hide.me op vrijwel alle apparaten kunt gebruiken. Er zijn namelijk applicaties voor Android, iOS, Windows, Mac en Linux.

Gratis VPN verbinding van TunnelBear

Als we gaan kijken naar de gratis VPN van TunnelBear dan is dit in het eerste opzicht een bijzonder goede aanbieder. Zo is de interface van de applicaties gebruiksvriendelijk en is de visuele stijl uniek en herkenbaar. De website van deze provider is ook erg makkelijk te navigeren en is het installeren van de software super snel en eenvoudig.

Daarnaast is de beveiliging en encryptie van de gratis VPN server van TunnelBear uitstekend en is er geen snelheidslimiet aan het gebruik verbonden. Het grootste voordeel van TunnelBear is toch wel dat je bij de gratis versie kunt kiezen uit het complete serveraanbod, wat bij geen enkele andere provider mogelijk is.

Dit betekent dat je meer dan 20 servers tot je beschikking hebt, waardoor er hoge snelheden kunnen worden behaald. Overigens staan de meeste servers van TunnelBear in Europa. Hierbij heb je de keuze uit servers in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde staten, Canada, Japan, Duitsland, Italië en zelfs in Nederland.

Gratis VPN van Windscribe

Als je op zoek bent naar een betrouwbare gratis VPN aanbieder, dan is Windscribe een goede keuze. De beveiliging en encryptie van deze provider lijkt op en top te zijn. Er zijn nog nooit incidenten aan het licht gekomen waarbij het gaat om de veiligheid en privacybeleid van Windscribe.

Daarnaast zijn de software en applicaties van Windscribe gemakkelijk te installeren en zeer gebruiksvriendelijk. Ook werkt de software op vrijwel ieder apparaat, namelijk Mac, Windows, iOS en Android. Natuurlijk beschikt de gratis versie van Windscribe niet over zoveel opties als de premium versie, maar toch kun je veel doen met deze gratis versie. Zo heb je maar liefst 10 servers tot je beschikking en maak je gebruik van hoge snelheden.

Dit wordt gezien als een groot pluspunt, omdat 10 servers veel is voor een gratis VPN provider. Bovendien is de gratis VPN van Windscribe te gebruiken op zoveel apparaten als jij wilt. Dit is vrij uniek voor een VPN provider waar je niks voor hoeft te betalen.

De gratis VPN van ZoogVPN

Bij de gratis versie van ZoogVPN heb je zelf de keuze uit 2 verschillende beveiligingsprotocollen. Zo kunnen gratis gebruikers kiezen uit OpenVPN en IKEv2. Heb je de betaalde versie? Dan heb je meerdere additionele beveiligingsprotocollen tot je beschikking, maar voor de meeste gebruikers zijn IKEv2 en OpenVPN een prima optie. Het zijn namelijk goede protocollen voor een prima veiligheid en snelheid.

Daarnaast werkt deze gratis VPN van ZoogVPN op Android, iOS, Windows en Mac. Een van de beste opties die beschikbaar is bij de gratis versie is de ingebouwde kill switch. Deze functie kun je aan en uit zetten en zorgt ervoor dat er geen gegevens onbeveiligd op het internet terechtkomen wanneer de verbinding wegvalt.

Zo wordt de internetverbinding tijdelijk verbroken totdat je weer een veilige verbinding hebt met de VPN server. Het is vrijwel uniek dat je een kill switch tot je beschikking hebt met een gratis VPN verbinding en dat is dus ook een van de voornaamste redenen dat ZoogVPN een goede optie is voor als gratis VPN provider.

Gratis VPN vs betaalde VPN

Het blijft altijd belangrijk dat je voorzichtig bent met gratis VPN providers. Dit komt omdat een onderzoek uit 2017, die werd gehouden onder 300 gratis VPN diensten, aantoonde dat veel van deze providers niet goed omgaan of niet goed werken met jouw gegevens. Zo vragen veel VPN providers toegang tot gevoelige gegevens zoals contacten, social media en foto’s (wat onnodig is).

Sommige van deze gratis aanbieders infecteren je apparaten met spyware of andere malware. Daarnaast blijkt ook dat er veel VPN diensten in bezit zijn van Chinese bedrijven. Hierdoor kan het zijn dat je twijfels hebt over de veiligheid en intenties van sommige gratis VPN diensten, wat natuurlijk volkomen logisch is.

Tegenwoordig zijn we namelijk met z’n allen veel online en daarom is het belangrijk om een goede en vooral betrouwbare VPN dienst te gebruiken om je internetgedrag te beveiligen en anonimiseren. Zo hebben de meeste betaalde VPN providers over het algemeen meer respect voor jouw privacy en bieden daarom ook een betere en meer geavanceerde beveiliging met veel extra opties.

Hierdoor heb je vaak een snellere verbinding, is het mogelijk om met meerdere personen tegelijk online te zijn en heb je onder andere toegang tot streamingdiensten zoals Netflix. Daarnaast zijn er vaak ook geen datalimieten verbonden aan een betaalde VPN, waardoor je ongestoord en anoniem films en series kunt downloaden.

Merendeels van deze functies zijn bij gratis VPN’s niet beschikbaar. Bovendien zijn de betaalde VPN-abonnementen doorgaans erg goedkoop. Daarom is het verstandig om eens een kijkje te nemen bij de beste betaalde VPN providers van dit moment.

Goedkope VPN’s meestal beter dan gratis VPN’s

Als je twijfels hebt over de privacy en het omgaan van persoonlijke gegevens bij een gratis VPN is het verstandig om te starten met een goedkope VPN. Dit hoeft namelijk niet gelijk de beste en de duurste te zijn, maar gewoon een simpele VPN provider voor weinig geld. Zo kom je er al gauw achter of een betaalde VPN echt iets voor jou is.

De prijsverschillen van verschillende VPN providers kunnen erg uiteenlopen, vooral wanneer je op zoek bent naar gratis VPN software. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel betaalde VPN aanbieders die een hele goede VPN-verbinding aanbieden voor een lage prijs.

Hierdoor heb je voor een paar euro per maand al geen omkijken meer naar de veiligheid en privacy op internet. Een voorbeeld van een goede VPN die niet veel kost is Surfshark. Dit is een goedkope VPN provider die goede service levert en bovenal respect heeft voor jouw persoonlijke gegevens.

Zijn er gratis VPN’s zonder datalimiet?

Wat jou misschien al is opgemerkt, is dat de meeste gratis VPN’s komen met een datalimiet. Dit komt vooral omdat het onderhouden van VPN servers en VPN verbindingen geld kost. Dit is dus ook de reden waarom gratis VPN gebruikers een datalimiet krijgen opgelegd.

Het is wel een mooie stap om kennis te maken met de VPN provider, zonder dat het hen heel veel geld kost. Een groot nadeel van een datalimiet is dat je vaak geen hele film of serie via de VPN verbinding kunt streamen. Probeer je via de VPN een livestream of een film op Netflix te kijken? Dan merk je al gauw dat je binnen een paar uur al aan je datalimiet zit, ook al heb je geen last van lage snelheden.

Toch is er één gratis VPN, waarbij je geen rekening hoeft te houden met een datalimiet, en dat is ProtonVPN. ProtonVPN is de enige gratis VPN service die geen datalimiet kent. Toch hebben gratis gebruikers vaak last van snelheidsproblemen, doordat deze allemaal verspreid zitten over slechts 3 verschillende servers. Deze servers raken natuurlijk snel overbelast, waardoor het logisch is dat de snelheid achteruit gaat.

Een van de redenen hiervoor is dat het minder aantrekkelijk wordt voor gratis gebruikers om lange tijd gebruik te maken van gratis versie. Hiermee proberen ze ervoor te zorgen dat de meeste gratis gebruikers na een korte periode overstappen naar de betaalde versie. Mocht de verminderde snelheid geen probleem voor jou zijn omdat je bijvoorbeeld streamen niet interessant vindt? Dan is de gratis versie van ProtonVPN ideaal voor jou.

Gratis VPN’s zonder snelheidslimiet

De meeste gratis VPN diensten maken gebruik van een datalimiet en daarom zien zij het nut niet in van een snelheidslimiet. Omdat zij geen snelheidslimiet instellen zijn de gratis versies meestal net zo snel als de betaalde versies. Daarnaast zijn er ook gratis VPN’s die ervoor kiezen om geen snelheidslimiet in te stellen, omdat zij maar een beperkt aantal servers ter beschikking stellen voor gratis gebruikers.

Hierdoor worden de beschikte servers al snel overlast, waardoor de snelheid toch niet heel hoog is. Een snelheidslimiet is in dit soort gevallen dan overbodig. Gelukkig zijn er toch een aantal provider zoals Windscribe en Tunnelbear die veel servers ter beschikking stellen in hun gratis pakket.

Dit zorgt er vaak voor dat gebruikers een goede snelheid ervaren, terwijl de VPN verbinding gratis is. Vooral bij Tunnelbear krijgen de gebruikers van de gratis versie een goede kijk op hoe het betaalde abonnement werkt, want zij stellen in hun gratis pakket alle servers beschikbaar.

Gratis VPN diensten op verschillende apparaten

De meeste goede en betrouwbare VPN providers hebben software voor de meest gebruikte apparaten zoals smartphones, tablet’s, laptops en computers. Dit houdt in dat je de VPN software eenvoudig kunt downloaden op al deze apparaten, zonder enige problemen.

Daarnaast zijn er ook VPN’s die software bieden voor minder bekende besturingssystemen. Zo is het zelfs mogelijk om met een Linux besturingssysteem gebruik te maken van een gratis VPN. Hieronder bespreken we in het kort een aantal verschillende apparaten waarop je gebruik kunt maken van gratis VPN’s.

Gratis VPN voor computer en laptop

De meest bekende VPN’s bieden software voor zowel Windows als voor Mac. Zo kun je ervoor kiezen om een gratis VPN te downloaden die een applicatie aanbiedt voor jouw besturingssysteem. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een gratis VPN die beschikbaar is in de vorm van een browser extensie. Zo zijn sommige VPN’s alleen beschikbaar als browser extensie.

Denk hierbij aan een extensie voor bijvoorbeeld Mozilla Firefox of Google Chrome. Als je gebruik maakt van een VPN via een extensie, dan worden niet alle activiteiten via de internetverbinding beveiligd. Alleen het internetverkeer dat via de browser loopt wordt beschermd met een VPN browser extensie.

Hierbij kun je onder andere denken aan het online regelen van je bankzaken. Daarnaast is er ook verschillende VPN software beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. Hierbij is het voor Linux gebruikers meestal lastiger om gebruik te maken van VPN software in tegenstelling tot gebruikers van Mac of Windows.

Zo is het installeren van een VPN op Mac of Windows vaak een kwestie van het downloaden en installeren van een programma. Dit proces is bij Linux vaak een stuk lastiger, omdat het grootste deel hiervan handmatig verloopt.

Gratis VPN Android en iOS

VPN’s voor smartphones worden tegenwoordig steeds populairder. Dit komt mede doordat we steeds meer online doen met onze smartphones en vaak zijn verbonden met een onbeveiligd wifi-netwerk. In tegenstelling tot computergebruikers die meestal minder onveilige verbindingen hebben, omdat zij vooral gebruik maken van hun eigen wifi-netwerk.

Hierdoor is het voor smartphonegebruikers vaak aan te raden om gebruik te maken van een gratis VPN wanneer je met een open en onbeveiligd netwerk verbindt. Zo hebben veel VPN providers naast applicaties voor Mac en Windows ook gratis VPN apps voor iOS en Android. Alle gratis VPN providers die we hebben benoemd in de top 5 hebben zowel applicaties voor iOS als voor Android.

Gratis VPN apps voor tablet

De meeste smartphones draaien op iOS of Android en er zijn natuurlijk ook veel mensen met Android-tablet of iPad. Ook is het op deze apparaten eenvoudig om de gratis VPN software te downloaden. Dit gaat precies op dezelfde manier als bij je smartphone.

Daarnaast is het ideaal om een gratis VPN te downloaden op jouw tablet, zodat je bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix kunt kijken op je iPad. Net als bij het stukje over de smartphone heeft iedere provider die we hebben benoemd in de top 5 zowel software voor de iPad als voor de Android-tablet.

Gratis VPN Nederland

Wil jij graag een Nederlandse VPN gratis gebruiken? Dan is NordVPN een goed optie. Er zijn daarnaast nog veel meer providers die je kunt gebruiken vanuit Nederland. Een gratis VPN server Nederland is bij veel aanbieders beschikbaar, waardoor de snelheden hoog blijven, maar je toch anoniem kunt surfen op het internet.

Als je een goede VPN gratis wilt gebruiken is het wel verstandig om te kijken naar welke aanbieders betrouwbaar zijn en daarvoor kun je de tabel op deze pagina raadplegen. Daar hebben wij namelijk een aantal voorbeelden genoemd die goed staan aangeschreven als gratis VPN diensten.

Als je met een gratis VPN Netflix wilt kijken uit Amerika, dan zijn er meestal maar een klein aantal aanbieders. Doe daarom van te voren goed onderzoek naar verschillende providers om erachter te komen welke het beste bij je past of lees er meer over in het stukje ‘Wat is de beste gratis VPN?’

Gratis VPN apps

De meeste gratis VPN diensten maken ook gebruik van gratis VPN apps. Zo zijn er zowel diverse gratis VPN Android apps als gratis VPN iPhone (iOS) apps. Deze gratis apps werken meestal wel wat anders dan betaalde versies, maar er zijn sommige providers met een hele gebruiksvriendelijke interface. Denk hierbij aan Hotspot Shield, een VPN provider die een gratis app heeft met veel functies.

Met deze bepaal je namelijk zelf de serverlocatie en is het zelfs mogelijk om te kiezen voor een optie, waardoor de VPN verbinding direct inschakelt als de telefoon aangaat. Daarnaast zijn er nog veel meer gratis VPN apps, maar deze hebben meestal wel een datalimiet. Zoek dus van te voren naar een goede provider die betrouwbaar is om ook op je smartphone of tablet anoniem en veilig op het internet te kunnen surfen.

Wat is de beste gratis VPN?

Zoals je misschien al hebt kunnen zien in de tabel komt ProtonVPN het beste uit de test, omdat zijn geen snelheid- of datalimiet hebben. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om gebruik te maken van Amerikaans Netflix waar andere films en series op staan dan in Nederland. De andere providers in de lijst zijn natuurlijk ook goede opties, omdat zij allen betrouwbaar zijn.

Jij hoeft voor jezelf alleen de keuze te maken welke jij het fijnste vindt en vooral ook wat je belangrijk vindt aan gratis VPN software. Bovendien zijn er nog veel meer gratis VPN diensten waar je gebruik van kunt maken. Hiervoor kun je gebruik maken van de vergelijker op deze pagina om erachter te komen welke gratis VPN provider het beste bij jou past.

Beste voor:

Mobiel gebruik

★★★★★

9,5 / 10

Prijs

Vanaf € 3,11 per maand

Voordelen

Ideaal voor Netflix
Dedicated IP-adres
Beste prijs/kwaliteit
6 apparaten verbinden

Beste voor:

Netflix

★★★★★

9,1 / 10

Prijs

Vanaf € 6,67 per maand

Voordelen

Geen data-logs
Kwalitatief en snel
30 dagen, geld terug
1700 servers, 94 landen

Beste voor:

Beginners

★★★★★

9,0 / 10

Prijs

Vanaf € 2,64 per maand

Voordelen

Zeer toegankelijk
Kwalitatief en snel
Codering militair niveau
6500 servers, 90 landen

Beste voor:

Prijs/kwaliteit

★★★★★

8,8 / 10

Prijs

Vanaf € 1,99 per maand

Voordelen

Adblocker
24/7 support
15 Netflix bibliotheken
1700 servers, 63 landen

Beste voor:

Privacy

★★★★★

8,5 / 10

Prijs

Vanaf € 2,50 per maand

Voordelen

Geen logs
Zeer scherp geprijsd
Snelle & stabiele servers
2640 servers, 47 landen

Handige & leuke video’s