NordVPN Review uit 2022, alles over de prijzen, functionaliteit, ervaringen en snelheid.

Als je al enigszins bekend bent in de wereld van VPN’s dan ken je het merk NordVPN vast wel. Op dit moment is NordVPN namelijk een van de allerpopulairste namen in de markt. Omdat er tegenwoordig nogal wat VPN aanbieders zijn bijgekomen hebben we een NordVPN review geschreven die je inzicht geeft in de mogelijkheden, kosten en voor- en nadelen van deze VPN aanbieder.

NordVPN Review uit 2022

We moeten bij deze NordVPN review een begin maken met kijken naar de aanbieder, een vlugge blik op de specificaties laat ons zien dat je bij NordVPN kunt beschikken over alle standaardfuncties die je van een VPN mag verwachten. Het bedrijf is gevestigd in Panama en heeft op dit moment 5400 servers in maar liefst 61 laden. Door dit enorme servernetwerk zijn er enorm veel categorieën beschikbaar voor bijvoorbeeld torrents, streamen of voor extra beveiliging.

[toc]

Review Punt nummer 1: de beveiliging en privacy van NordVPN

Een van de belangrijkste onderdelen van een VPN is natuurlijk privacy en beveiliging. Dat zit wel goed bij NordVPN, door de krachtige 256 bits-encryptie die gecombineerd wordt met de VPN protocollen (OpenVPN en IKEv2/IPsec). Als je een klein beetje research doet naar deze beveiliging kom je er snel achter dat er eigenlijk niets beters beschikbaar is.

 • Overigens merk je niks van deze gecompliceerde beveiliging als je gebruik maakt van NordVPN, het strak vormgegeven dashboard op de desktop en mobiele telefoon. Je kunt makkelijk navigeren door alle mogelijkheden en een verbinding leggen is erg makkelijk.

Ik heb laatst wat gelezen over NordVPN en CloudVPN

Dat kan kloppen, het afgelopen jaar was er namelijk een gerucht in de VPN wereld terechtgekomen. Klanten die met Paypal betaalde zagen in plaats van Tefincom S.A. dat het Panamese bedrijf achter NordVPN is een totaal andere naam op de factuur staan.

 • Op deze factuur werd CloudVPN als de verkopende partij vermeld, dat zorgde voor behoorlijk wat verwarring. CloudVPN zit namelijk in Amerika ten opzichte van NordVPN dat op Panama gevestigd is. Veel mensen die een VPN gebruiken om privacyredenen werden hierdoor enigszins paniekerig. Gelukkig zijn er geen zorgen en heeft dit totaal geen invloed op de privacy van gebruikers.

Hoe zit het nu precies met privacy en NordVPN dan?

Panama is natuurlijk een privacy-hemel in vergelijking met Amerika. Nadat er wat consternatie ontstaan was is alles duidelijk gemaakt door NordVPN. CloudVPN was enkel een betalingsverzamelaar voor NordVPN en is op geen enkele manier verbonden aan de diensten van NordVPN.

Hoe is de privacy en betaling nu geregeld bij Nord VPN?

Dit is zo geregeld omdat betalingen aan bedrijven in Panama vaak als verdacht worden aangemerkt. In het geval van NordVPN is dit ook het geval bij apps die goedkeuring moeten ontvangen om getoond te worden in de Play- of App store.

Deze problemen was NordVPN beu, daardoor heeft het (net) als andere VPN providers gekozen voor een andere betalingsafhandeling.

Geen zorgen, NordVPN is een veilige aanbieder

Gelukkig hoef je je dus geen zorgen te maken, voor jouw als gebruiker kun je er zeker van zijn dat je een dienst afneemt bij een bedrijf dat gevestigd is in Panama en onderworpen is aan de wetgeving van dat land.

Er is maar 1 samenwerking tussen Nord VPN en CloudVPN, deze partijen hebben afspraken gemaakt over het registreren van de app en heeft totaal geen invloed op de juridische situatie van de VPN. NordVPN is veilig te gebruiken en eerlijk over het Panamese hoofdkantoor.

Gebruik maken van de privacy & veiligheid van NordVPN? Bekijk direct het aanbod!

Review punt nummer 2: de snelheid van NordVPN

Het is natuurlijk van levensbelang dat de snelheid van je VPN dik in orde is, als je een verbinding hebt die onstabiel en traag is raak je waarschijnlijk snel geirriteerd. Het is daarom nogal belangrijk om goed onderzoek te doen naar de snelheid van NordVPN.

In de snelheidstest is het belangrijk dat je de verbinding zonder VPN eerst gaat testen. Daardoor heb je een goede benchmark om de snelheid na het verbinden met de VPN te vergelijken. De eerste functie van NordVPN die we gebruiken om de snelheid te testen is de Quick Connect applicatie. Die kijkt naar je huidige locatie en kiest automatisch de meest optimale server.

nordvpn kopen

De eerste snelheidstest op Europese server

Uit onze eerste test bleek dat er een afname van 3,2% te zien was bij het downloaden van bestanden. Daarnaast bleek de uploadsnelheid ook gedaald te zijn met 5%.

Dat is een geweldig resultaat, het gebruik van NordVPN heeft dus bijna geen negatief effect op de snelheid van je verbinding.

De tweede snelheidstest op een Amerikaanse server

Omdat in onze eerste test gebruik is gemaakt van Quick Connect is het ook wel logisch dat er een optimaal resultaat behaald wordt. Maar wat gebeurt er precies als we gebruik maken van een Amerikaanse server vanuit Nederland?

 • Een verwacht resultaat bij deze tweede snelheidstest. Er is een grote afname van downloadsnelheid te zien, je bent namelijk 65% trager op dat gebied en de upload snelheid keldert ook snel met 75%.

Gek is dit niet want je bent ver verwijderd van de service, en met Quick Connect zit je altijd goed op een lokale VPN.

 

Waarom wij geen gebruik maken van automatische serversuggesties

Toch is er wel een aanmerking op deze resultaten, nadat we namelijk handmatig een Amerikaanse server hebben uitgekozen zijn de resultaten veel beter. Onze downloadsnelheid daalde met 40% en de uploadsnelheid bleef ook op 55% steken. Een service kiezen met een wat hogere belasting kan een slimme keuze zijn.

Hoe is de snelheid op een Engelse server?

De snelheid van NordVPN op een Britse server is ook prima in orde vanuit Nederland. Ook bij deze verbinding hebben we gekozen voor een Quick connect. Vanuit Engeland daalt de downloadsnelheid tot een minimale 10% en waren de uploadsnelheden zo goed als gelijk.

Mooie resultaten, en het blijkt toch dat servers die dichtbij zijn gewoon beter presteren. Toch zijn er echter wel uitzonderingen zichtbaar, in deze NordVPN review kwamen we er namelijk achter dat het ook goed zit met de snelheid van Australische servers.

Hoe is de snelheid op Australische servers?

Hoe zit dat dan vraag je jezelf af? De downloadlocatie is nogal een eind van ons verwijderd, je zou dus verwachten dat je downloadsnelheid zwaar te leiden heeft onder een verbinding met Australië. Toch valt dit reuze mee en verlies je maar 10%.

 • Uiteraard zit het wel wat anders met de upload-snelheid, die kelderde behoorlijk met ruim 65%. Toch zijn deze servers gemakkelijk te gebruiken voor streamen of andere activiteiten die flink wat bandbreedte nodig hebben.

Conclusie over de snelheid, is NordVPN snel?

Een ding is zeker, over de gehele linie scoort NordVPN goed voor de snelheid van hun verbindingen. Natuurlijk zijn er wel wat problemen met vertraging door grote afstanden, ben je echter een simpele gebruiker en kun je al vooruit met Quickconnect op servers die dichtbij zijn? Dan is de snelheid van NordVPN subliem, de servers zijn overigens stabiel en we hebben nog niet gemerkt dat er haperingen of storingen op de verbindingen aanwezig waren.

 • Wil je dus stabiliteit en snelheid bij een merk dat goed aangeschreven staat in de markt? Dan is NordVPN een uitstekende keuze, ook voor het gebruik van verbindingen in Engeland of Amerika, je verliest daar wel wat bandbreedte maar dat valt ruim binnen de marges.

 

Snel & Veilig internet van NordVPN ontvangen?

Review punt nummer 3: streamen met NordVPN

Uiteraard gebruiken enorm veel mensen hun VPN om te streamen. Het is dus belangrijk dat de VPN provider gemak biedt in het gebruik van streamingdiensten, dat de verbinding stabiel is en dat gebruikers probleemloos kunnen streamen terwijl hun privacy beschermd wordt. De afgelopen jaren zijn er nogal wat problemen geweest met VPN diensten en Netflix bijvoorbeeld.

Veel mensen kregen geen toegang tot Netflix bij het gebruiken van een VPN, dat is natuurlijk een grote streep door de rekening van veel gebruikers. Gelukkig zijn de grote jongens in de VPN wereld een stuk slimmer geworden en is NordVPN een aanbieder die zijn streamingdiensten dik in orde heeft.

nordVPN review

NordVPN de meest stabiele streaming VPN

Sterker nog, op dit moment heeft NordVPN de meest geavanceerde techniek om de nieuwe detectie-maatregelen van Netflix te omzeilen. Wij hebben de afgelopen 1,5 jaar nog geen enkele keer problemen gehad met het streamen via NordVPN. Het gebruiken van een buitenlandse verbinding werkt probleemloos, zo kun je de Netflix-catalogi van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Japan en Brazilië makkelijk toegankelijk maken.

Waarom is NordVPN beter dan de competitie?

Op dit moment zijn er natuurlijk ook andere partijen die dit onderdeel goed voor elkaar hebben, maar toch komt het regelmatig voor dat andere aanbieders niet in staat zijn om toegang te krijgen tot een of twee regionale Netflix-versies, soms moeten er zelfs allerlei constructies opgezet worden.

Daar heb je als klant weinig zin in, het mag duidelijk zijn dat NordVPN met haar eigen SmartPlay DNS-functie een stabiele en betaalbare speler is in de markt voor streaming VPN’s.

Wat is SmartPlay van NordVPN?

Goed je zult jezelf misschien afvragen wat heb ik dan aan dat SmartPlay. Nou dat is simpel, deze functie is ingebouwd in alle servers van NordVPN en helpt je op eenvoudige wijze om geografische beperkingen te ontwijken.

 • Je hoeft niet allerlei geavanceerde instellingen door, de enigste stap die je hoeft te zetten is verbinding maken met een server. Zodra je verbonden bent kun je vanaf elke locatie streamen.
 • Door deze technologie blinkt NordVPN echt uit op het gebied van streaming, je kunt naast Netflix ook probleemloos gebruik maken van andere internationale players zoals BBC iPlayer of Hulu.

Extra ondersteuning voor streamen bij NordVPN

Alsof dat nog niet genoeg is wordt er door NordVPN ook enorm veel informatie gedeeld over hoe je gemakkelijk content kan streamen over heel de wereld. Je moet dan denken aan instructies of server-suggesties waardoor je nog makkelijk kunt navigeren naar je favoriete streamingdiensten over heel de wereld.

 • Ook de informatie die gedeeld wordt wordt vaak ge-update en er komen regelmatig nieuwe tips en tricks bij. Wij hebben de grote streamingdiensten zoals Netflix, Hulu, BBC en Amazon Prime Video allemaal getest met NordVPN en hebben geen enkel probleem gehad.
 • Het was zelfs niet nodig om instructies te zoeken, alles werkte moeiteloos en we hebben totaal geen problemen ondervonden met streamen of verbinden vanuit diverse locaties over de wereld.

 

Review Punt nummer 4: Hoe zit het met logs van gebruik?

NordVPN is zoals je nu weet, geregistreerd in Panama, dat heeft een aantal voordelen. Zo ligt Panama ver uit  de buurt van de 14 eyes surveillance. Dat is een groot voordeel voor je privacy, binnen de 14-eyes zone zijn er enorm veel spionagenetwerken actief waarvan bekend is dat er allerlei gegevens over gebruikers verzameld werden. Door gebruik te maken van NordVPN zit je dus goed en hoef je je geen zorgen te maken over logs.

 • Nog een voordeel van vestigen in Panama is dat er geen sprake is van een invasieve dataretentiewet. In veel landen is het zo geregeld dat VPN providers gedurende bepaalde perioden logs moeten bijhouden en verwerken.
 • Dat is natuurlijk het laatste wat je wil als VPN gebruiker, door gebruik te maken van NordVPN hoef je je dus geen zorgen te maken over logs, of het bijhouden van gedrag van gebruikers. 

 

Conclusie logs, totale privacy NordVPN

De conclusie die je kunt trekken is dat NordVPN geen belangrijke data opslaat over je verbinding of bandbreedtegebruik. In het privacybeleid van de aanbieder kun je alles netjes terugvinden.

Wil je echt totaal anoniem blijven? Denk dan even aan het volgende, bij het bestellen van je VPN bij NordVPN worden je e-mailadres en betalingsgegevens gewoon op traditionele manier verwerkt.

Wil je niet te veel informatie delen? Maak dan gebruik van een afzonderlijk e-mailadres en doe je betalingen in cryptovaluta. Daardoor blijf je volledig anoniem, je kunt bij NordVPN makkelijk met crypto betalen.

Snel & Veilig internet van NordVPN ontvangen?

Review Punt nummer 5: Kun je torrents downloaden met NordVPN?

Ja, bij NordVPN kun je gebruik maken van talloze dedicated P2P servers. Je kunt met een tabblad eenvoudig verbinding maken met de app. Op dit moment heeft NordVPN ruim 4600 servers beschikbaar in 46 landen. Al deze servers zijn volledig afgestemd op het gebruiken van  torrents.

Het vinden van een geschikte dedicated P2P server is dan oook niet echt moeilijk, in de VPN interface kan je kiezen voor de recommendation tool die je vervolgens de perfecte P2P verbinding toewijst.

Nog een voordeel van torrents en NordVPN

Daarnaast is NordVPN uitermate geschikt voor torrents door de SOCKS5-Proxy’s, met deze torrent client kun je gemakkelijk proxy’s instellen en makkelijker genieten van topsnelheden. Een SOCKS5 Proxy is echter niet volledig versleuteld, maar wordt wel beveiligd met extra authenticatie en dat is genoeg om veilig torrents te downloaden.

Conclusie torrents en NordVPN

NordVPN is dus een prima partij als je op zoek bent naar P2P ondersteuning voor het gebruiken van torrents. De gebruikerservaring voor het vinden van P2P servers is ook prima, de snelheid is ook dik in orde en je kunt razendsnel bestanden downloaden via torrent clients. Op dit moment is het dan ook niet gek dat NordVPN gezien wordt als een van de betere torrent VPN’s.

nordVPN vergelijken

Beste voor:

Mobiel gebruik

★★★★★

9,5 / 10

Prijs

Vanaf € 3,11 per maand

Voordelen

Ideaal voor Netflix
Dedicated IP-adres
Beste prijs/kwaliteit
6 apparaten verbinden

Beste voor:

Netflix

★★★★★

9,1 / 10

Prijs

Vanaf € 6,67 per maand

Voordelen

Geen data-logs
Kwalitatief en snel
30 dagen, geld terug
1700 servers, 94 landen

Beste voor:

Beginners

★★★★★

9,0 / 10

Prijs

Vanaf € 2,64 per maand

Voordelen

Zeer toegankelijk
Kwalitatief en snel
Codering militair niveau
6500 servers, 90 landen

Beste voor:

Prijs/kwaliteit

★★★★★

8,8 / 10

Prijs

Vanaf € 1,99 per maand

Voordelen

Adblocker
24/7 support
15 Netflix bibliotheken
1700 servers, 63 landen

Beste voor:

Privacy

★★★★★

8,5 / 10

Prijs

Vanaf € 2,50 per maand

Voordelen

Geen logs
Zeer scherp geprijsd
Snelle & stabiele servers
2640 servers, 47 landen