Wat is VPN & hoe werkt het? | Lees het in deze handige informatiegids & maak jezelf wegwijs!

jul 25, 2020 | Internet, VPN

jul 25, 2020 | Internet, VPN

Wat is VPN? VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN verbinding is een van de makkelijkste manieren om anoniem te kunnen internetten. Wanneer je gebruik maakt van een VPN verbinding, dan wordt je dataverkeer versleuteld.

Het wordt op die manier veel moeilijker voor overheidsinstanties en andere partijen om je online te volgen. In dit artikel leggen we je gedetailleerd uit wat een VPN verbinding is, waarom dat je die gebruikt en hoe je een veilige VPN verbinding kunt maken.

Na het lezen van dit artikel weet je dan ook hoe je gebruik kan maken van de voordelen van VPN en waarom je dit zou willen. Uiteraard geven we je in dit artikel ook uitleg over de nadelen van het gebruik van een VPN.

traag internet oplossen

Wat is VPN: een algemene inleiding

Wat is VPN verbinding, het is een vraag die je niet op iedere verjaardag gesteld hoort worden. Voor veel mensen zal het geen materie zijn waar ze dagelijks mee te maken hebben. Daarom beginnen we dit artikel met een algemene inleiding over de volgende vraag: wat is een VPN verbinding.

Hoe werkt internetten zonder VPN?

Als we de vraag wat is VPN willen beantwoorden, dan moeten we bij het begin starten. Dat betekent dat we in het kort stil moeten staan bij de vraag hoe internet zonder VPN werkt. Pas wanneer we duidelijk hebben hoe een internetverbinding eruit ziet zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een VPN verbinding, kunnen we laten zien hoe internet met een VPN verbinding werkt.

Stel je wilt een website bezoeken. Dan open je een internet browser. Bijvoorbeeld Chrome, Safari of Edge. Via jouw browser wil je informatie van een andere computer opvragen. Dat doe je door een bepaalde url in te voeren. Voor de meeste mensen zal dit verhaal duidelijk zijn. Anders was je immers niet op deze site terecht gekomen.

Vervolgens wordt jouw aanvraag doorgestuurd naar je router of modem. Dat is een klein kastje dat in je huis staat. Vanuit het modem wordt verbinding gemaakt met je internetprovider. Het verzoek wordt vervolgens via je internetprovider doorgestuurd naar de de server waarmee je verbinding probeert te maken. Vervolgens stuurt die server informatie terug.

Wie kunnen je online volgen?

Zoals hierboven beschreven staat, bestaat het bezoeken van een webpagina uit verschillende stappen. Tijdens al die stappen kan jij gevolgd worden. Je bent namelijk niet anoniem online. Je maakt immers gebruik van een IP-adres. Een IP-adres kan je vergelijken met een telefoonnummer.

Aan de hand van jouw IP-adres ben je te identificeren. Dat betekent dat de beheerder van het netwerk waarop je internet kan zien wat je doet. Je internetprovider kan bekijken welke websites je bezoekt en de eigenaar van de website kan zien dat jij zijn pagina hebt bekeken en deze gegevens vervolgens hebt opgeslagen.

Let wel op: je kan online gevolgd worden aan de hand van je IP-adres. Dat is echter maar een van de vele manieren waardoor je online gevolgd kan worden. Een andere manier waardoor je online gevolgd kan worden, is bijvoorbeeld door cookies.

Wat is VPN en hoe werkt het?

VPN wat is dat? Dat is waarschijnlijk de vraag die je jezelf stelde toen je dit artikel begon te lezen. Aan het begin van dit artikel hebben we uitgelegd hoe internetten zonder VPN werkt. In dit deel van dit artikel zullen we stilstaan bij de vraag wat is VPN beveiliging en zullen we uitleggen hoe een VPN werkt.

Zoals aangegeven staat VPN voor Virtual Private Network. Alleen met deze informatie kom je niet veel verder. Daarom gaan we daar dieper op in. Een VPN verbinding bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte bestaat uit jouw computer. Het tweede gedeelte van een VPN bestaat uit een server.

Wanneer je een VPN verbinding opzet, dan krijgen de server en de client allebei een sleutel. Deze sleutels zijn belangrijk, omdat op deze manier het dataverkeer versleuteld kan worden. In de praktijk komt het hierop neer. Wanneer jij een VPN verbinding opzet, dan krijgen de client en de server de sleutel.

Het dataverkeer dat de client (jouw computer/tablet of telefoon) verlaat wordt versleuteld volgens een bepaald algoritme. Dat betekent dat het nagenoeg onmogelijk is om te achterhalen wat er precies verstuurd wordt. Zie het onderstaande voorbeeld (versimpeld weergegeven).

  • Zonder VPN ziet bijvoorbeeld een internetprovider: computer A wil www.google.nl bezoeken.
  • Met een VPN gebeurt er dit: computer A (client) zoekt contact met computer B (server) en stuurt de volgende informatie mee: dfklsjdgwlerjhepitohjnblfkmdvcqowepkrgeihtjlbfkmdqwiejor.

Deze informatie: “dfklsjdgwlerjhepitohjnblfkmdvcqowepkrgeihtjlbfkmdqwiejor” maakt niemand iets wijzer. Behalve de VPN server. De VPN server heeft namelijk de sleutel om “dfklsjdgwlerjhepitohjnblfkmdvcqowepkrgeihtjlbfkmdqwiejor” te ontcijferen. De server ontcijfert de boodschap en haalt daaruit het verzoek om www.google.nl te bezoeken. De server doet dat vervolgens, krijgt de gegevens van www.google.nl terug.

De VPN server versleutelt die informatie (“dfjkhsfjkshdfgjekwr”) weer en stuurt dat weer terug naar de client (jouw computer, telefoon, of tablet). Omdat ook jouw computer een sleutel heeft om de boodschap te ontcijferen kan jouw computer de oorspronkelijke boodschap (zoals die van www.google.nl terugkwam) weer lezen. Op deze manier kan je dus anoniem internetten.

Wat is VPN server encryptie?

Wanneer je voor een bepaalde server kiest, dan wordt er gebruik gemaakt van een bepaalde methode om de data te versleutelen. Er zijn verschillende protocollen die gebruikt worden om data te versleutelen. We zetten de meest gebruikte protocollen voor je op een rijtje:

  • AES: AES-encryptie is een veelgebruikt protocol. Over het algemeen wordt aangenomen dat deze manier van data-encryptie de meest veilige is.
  • OpenVPN: OpenVPN wordt veel gebruikt in VPN-encrypties, omdat het de beste balans biedt tussen veiligheid en snelheid.
  • L2TP/IPSec: Dit protocol is veiliger dan OpenVPN, maar het kan extreem traag zijn.

Wat is een VPN server?

Wanneer je bovenstaande paragraaf hebt gelezen, dan vraag je je misschien af: wat is een VPN server nu precies? Een VPN server is eigenlijk een andere computer waarmee je jouw computer verbindt. Voor de buitenwereld communiceert jouw computer alleen met de VPN server.

De VPN server legt vervolgens de verbinding met de rest van het internet. Op deze manier blijf je anoniem online. Wanneer je gebruik wilt maken van een VPN-verbinding, dan moet je verbinding maken met de VPN server. Dat wordt VPN configuratie genoemd. Wat is VPN configuratie precies?

Tijdens de VPN configuratie verbind je jouw computer met de server. Het is belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Wanneer je je aanmeldt bij een VPN-provider, verstrekt de provider je de gegevens om een VPN-verbinding op te zetten.

Wat is VPN bescherming en wat is het verschil met een proxy server?

Wellicht doet deze techniek je ergens aan denken. Het is nog niet zo heel lang geleden dat mensen anoniem probeerden te internetten door gebruik te maken van een proxyserver. Een proxyserver lijkt op een VPN server, maar het mist een belangrijk onderdeel: encryptie.

Wanneer je gebruik maakt van een proxyserver, dan stuur je je internetverkeer via een andere server. Dus jij (A) wilt naar google.nl (C). Wanneer je dit rechtstreeks zou doen, dan kan je online gevolgd worden. Dus je stuurt je verzoek om naar C te gaan eerst naar een proxyserver (B).

De proxyserver stuurt jouw verzoek weer door naar C, C antwoord aan B en B stuurt dat antwoord weer door naar A. Op deze manier ben je soort van anoniem, maar niet echt. Het verschil met een VPN service is namelijk dat een internetprovider nog steeds de informatie die jij naar B opstuurt kan bekijken.

De informatie is namelijk niet versleuteld. Bij een VPN is dat niet het geval. Daarom is een VPN service vele malen veiliger dan gebruik maken van een proxy server. Wanneer je anoniem gebruik wilt maken van het internet, dan kan je eigenlijk niet meer op een proxy server vertrouwen. Door gebruik te maken van een VPN kan je wel veilig en anoniem surfen.

Wat is VPN netwerk en voor wie is dat aan te raden?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom het aan te raden is om een VPN verbinding te gebruiken. We geven je in deze paragraaf graag een paar voorbeelden van situaties waarin het aan te raden is om een VPN verbinding te gebruiken. In de eerste plaats wordt een VPN vaak gebruikt door bedrijven.

Veel bedrijven hebben informatie waarvan ze niet willen dat die op straat komt te liggen. Dat kan heel gevoelige informatie zijn, denk bijvoorbeeld aan bedrijfsgeheimen, maar het kan ook gaan om minder gevoelige informatie. Denk bijvoorbeeld aan offertes. Je wilt niet dat die informatie door de concurrentie gelezen kan worden.

Voor veel mensen klinkt het wat vergezocht, maar het komt met enige regelmaat voor dat offertes door de concurrentie worden gestolen. Dat kan een bedrijf veel schade berokkenen.

Om te voorkomen dat anderen eenvoudig mee kunnen lezen met de e-mails van medewerkers wordt vaak gebruik gemaakt van een VPN. Op deze manier kunnen hackers buiten de deur worden gehouden en zijn de bedrijfsgeheimen veilig.

Het biedt bescherming

Wat is VPN bescherming nog meer? VPN bescherming is ook een manier om jezelf te beschermen tegen auteursrechtenorganisaties. Een VPN wordt namelijk veel gebruikt door mensen die Popcorn time gebruiken. Via Popcorn time kan je namelijk makkelijk series kijken.

Je wilt echter niet dat auteursrechtenorganisaties kunnen zien dat jij dat doet. Om die reden is het aan te raden om gebruik te maken van een VPN. Wanneer je geen gebruik maakt van een VPN dan riskeer je een hoge boete. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer de vraag gesteld wordt: wat is VPN popcorn time, dan is het goede antwoord: VPN popcorn time is een manier om te voorkomen dat je hoge boetes krijgt wanneer je gebruik maakt van deze dienst.

Overheidsinstanties kunnen niet meekijken

Wat is VPN service nog meer? Een Virtual Private Netwerk wordt ook gebruikt om te voorkomen dat overheidsinstanties met je mee kunnen kijken. Veel mensen vinden het geen prettige gedachte dat ze online gevolgd kunnen worden.

Nu zijn er mensen die zeggen: Nederland is toch een fatsoenlijk land, dat gebeurt hier toch niet? In de eerste plaats geldt dat ook in Nederland mensen eenvoudig online gevolgd kunnen worden. In de tweede plaats geldt dat je niet alleen met de Nederlandse overheid te maken hebt.

Ook diensten van buitenlandse overheden doen er alles aan om zoveel mogelijk informatie over je in te winnen. Om die reden kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een VPN service. Zeker wanneer je in het buitenland bent is het een goed idee om een VPN verbinding te hebben.

Is een VPN gratis?

In dit artikel geven we je antwoord op de vraag: VPN verbinding wat is dat? We willen je echter ook wat vertellen over de kosten van een VPN. Een VPN is over het algemeen niet gratis. Dat is ook logisch. Wanneer je verbinding met een VPN maakt, dan maak je verbinding met een server.

Zo’n server kost geld. Iemand moet betalen voor de aanschaf van de server, de server verbruikt energie en de beveiliging moet up-to-date gehouden worden. Daar moet uiteindelijk iemand voor betalen. Er zijn wel VPN-diensten die gratis zijn, maar daar zitten eigenlijk altijd beperkingen aan verbonden.

In de meeste gevallen is er een limiet aan de hoeveelheid data die versleuteld wordt. Vergelijk het met een abonnement voor je telefoon. Daar is vaak ook een limiet aan het dataverkeer gesteld. Bij een “gratis” VPN werkt dat ongeveer op dezelfde manier. De eerste Gigabyte is gratis, maar daarna moet je gaan betalen.

Daarnaast is het goed om op te merken dat sommige VPN’s je internetverbinding veel trager maken. Bij iedere VPN speelt het probleem dat je internetverbinding iets langzamer wordt. Dat komt omdat het internetverkeer versleuteld moet worden. Sommige VPN’s vertragen het internetverkeer echter heel sterk. Dat is vaak bij gratis VPN’s het geval.

Wat is VPN iPhone?

Het is niet alleen belangrijk om het dataverkeer dat je via je computer verstuurt veilig te houden. Het kan ook van belang zijn om een VPN op je iPhone in te stellen. Door gebruik te maken van een VPN verbinding op je iPhone voorkom je dat derden mee kunnen kijken.

Lees hier meer over: VPN voor iOS systemen!

Dat is in Nederland belangrijk, maar zeker wanneer je in het buitenland bent, dan is het aan te raden om een VPN verbinding op je iPhone aan te zetten. Er zijn verschillende manieren hoe je een VPN op je iPhone kan installeren. Je hebt de volgende opties:

  • Maak gebruik van een app van derden
  • Maak gebruik van de instellingen van je iPhone

Wat is VPN iPhone als je gebruik maakt van een app van derden? Er zijn verschillende apps die je eenvoudige een VPN verbinding op laten zetten. Je haalt de switch over en je bent verbonden met een VPN server. Dat lijkt heel eenvoudig, maar er zitten een aantal nadelen aan het gebruik van dergelijke apps.

In de eerste plaats moet je de verbinding iedere keer opnieuw activeren. Het risico is dan dat je vergeet dat je je VPN aan moet zetten. Wanneer je dat niet doet, ben je dus onbeschermd online en kunnen anderen meekijken. Daarnaast zijn deze apps meestal beperkt te gebruiken.

Vaak krijg je de eerste Gigabyte gratis, maar wanneer je meer dataverkeer wilt beveiligen, dan moet je gaan betalen. Er is nog een andere vraag die we moeten beantwoorden: wat is VPN iPhone wanneer je gebruik maakt van de instellingen op je iPhone?

Apple heeft het mogelijk gemaakt om via de instellingen verbinding te maken met iedere VPN server die je maar wilt. Op die manier kan je jezelf beschermen via een VPN naar keuze. Wanneer je naar de instellingen van je iPhone gaat en vervolgens op “Algemeen” en dan op “VPN” klikt, dan kan je verbinding maken met een VPN naar keuze.

Wat is VPN Android?

Ook wanneer je een Android telefoon of tablet hebt wil je natuurlijk gebruik kunnen maken van een VPN. Ook Android biedt je twee verschillende manieren om een VPN verbinding op te zetten. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je snel en eenvoudig een VPN verbinding opzet.

Echter, wanneer je een Android telefoon hebt, dan kan je ook gebruik maken van de instellingen en je VPN zo handmatig configureren. Dit doe je door naar “instellingen” te gaan. Wanneer je bij instellingen bent, klik je op “Wifi en Internet”.

Vanuit dat menu kun je doorspringen naar een menu “VPN”. In dat menu vind je een + symbool. Wanneer je op dat symbool klikt, kan je eenvoudig een VPN toevoegen. De instellingen die je daarvoor nodig hebt, krijg je van je VPN-provider.

Samenvatting: dit is een VPN netwerk

In dit artikel is veel besproken. We zetten de belangrijkste zaken nog even voor je op een rijtje. In de eerste plaats zijn we ingegaan op de vraag: VPN, wat is dat? VPN staat voor Virtual Private Netwerk. Een VPN bestaat uit een client en een server. Door gebruik te maken van een VPN kan je anoniem online zijn.

Dat betekent dat anderen niet mee kunnen kijken met wat je doet. Een VPN bestaat uit twee delen, de client en de server. De client en de server delen beiden een sleutel. Met die sleutel kunnen ze het dataverkeer versleutelen. Alleen de client en de server kunnen het dataverkeer ontsleutelen.

Op deze manier blijf je online anoniem. Het gebruik van een VPN is om meerdere redenen aan te raden. In de eerste plaats is het een manier om online veilig te blijven. Hackers kunnen je minder makkelijk aanvallen, omdat je dataverkeer versleuteld is. In de tweede plaats zorgt een VPN ervoor dat overheidsinstanties je online niet kunnen volgen. Een VPN is er echter niet alleen voor mensen die kwade bedoelingen hebben.

Ook wanneer je niets te verbergen hebt, is het een prettige gedachte dat niet iedereen je online kan volgen. In de derde plaats wordt een VPN vaak gebruikt door mensen die online content streamen. Op deze manier zijn ze bijna niet te vinden door auteursrechtenorganisaties. Een VPN wordt niet alleen op een desktop of laptop gebruikt.

Er zijn ook manieren om je mobiele dataverkeer via een VPN te laten lopen. Op die manier wordt ook je mobiele dataverkeer versleuteld. Het is in ieder geval aan te raden om een VPN op je iPhone of Android te installeren wanneer je veel gebruik maakt van openbare wifi-netwerken. Dat kan bijvoorbeeld in het buitenland het geval zijn.

Beste voor:

Mobiel gebruik

★★★★★

9,5 / 10

Prijs

Vanaf € 3,11 per maand

Voordelen

✓ Ideaal voor Netflix
✓ Dedicated IP-adres
✓ Beste prijs/kwaliteit
✓ 6 apparaten verbinden

Beste voor:

Netflix

★★★★★

9,1 / 10

Prijs

Vanaf € 6,67 per maand

Voordelen

✓ Geen data-logs
✓ Kwalitatief en snel
✓ 30 dagen, geld terug
✓ 1700 servers, 94 landen

Beste voor:

Beginners

★★★★★

9,0 / 10

Prijs

Vanaf € 2,64 per maand

Voordelen

✓ Zeer toegankelijk
✓ Kwalitatief en snel
✓ Codering militair niveau
✓ 6500 servers, 90 landen

Beste voor:

Prijs/kwaliteit

★★★★★

8,8 / 10

Prijs

Vanaf € 1,99 per maand

Voordelen

✓ Adblocker
✓ 24/7 support
✓ 15 Netflix bibliotheken
✓ 1700 servers, 63 landen

Beste voor:

Privacy

★★★★★

8,5 / 10

Prijs

Vanaf € 2,50 per maand

Voordelen

✓ Geen logs
✓ Zeer scherp geprijsd
✓ Snelle & stabiele servers
✓ 2640 servers, 47 landen

Handige & leuke video’s