Internet via kabel, de oplossing voor u?

apr 16, 2019 | Internet

apr 16, 2019 | Internet

Internet via kabel is een van de aansluitingen die je kunt kiezen om internet te ontvangen, kabelinternet biedt internettoegang via de televisiekabel. Echter bestaan er onduidelijkheden over internet via kabel welke we allemaal met je gaan bespreken, lees je mee?

Eerst even een korte uitleg over kabel internet, het is internet dat wordt geleverd middels het traditionele kabeltelevisie netwerk. Kabel internet is niet nieuw in Nederland, deze dienst is vanaf 1995 al te verkrijgen. Voor deze dienst werd geïntroduceerd werd de kabel enkel en alleen gebruikt voor het ontvangen van televisie, vandaag de dag kun je bellen en internetten.

Dit wordt bewerkstelligt via een kabelmodem waarmee verbinding wordt gemaakt met het kabelnetwerk voor internet via kabel.

kabel internet providers

Internet via kabel, wat is het precies?

Ontvang je internet via de kabel dan loopt dit via de kabel die vroeger alleen gebruikt werd voor de televisie, na flinke ontwikkelingen is het mogelijk gemaakt om ook te internetten en bellen middels de televisiekabel.

Wil je kabel internet ontvangen dan ben je echter wel verplicht om een televisiedienst af te nemen bij een provider. Om een goede kwaliteit van kabelinternet te kunnen garanderen is inmiddels 97% procent van het totale kabelnetwerk voorzien van glasvezel. Daarbij heeft de grootste aanbieder van internet via kabel de keuze gemaakt om deze glasvezel door te trekken naar de wijkkasten waardoor de geadverteerde snelheid internet geleverd kan worden. De overige 3% loopt nog via de traditionele kabel en is enkel en alleen het laatste stukje.

Door het gebruik van een modem wordt de totale bandbreedte die vrijkomt verdeeld over televisie, bellen en het internet. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat deze drie diensten elkaar niet verstoren, zonder modem zou je dit probleem wel ervaren. Naast internet via de kabel kun je ook kiezen voor internet via stroom, een nieuwe oplossing in de breedband markt.

Kabel internet aanbieders

Kabel internet kun je in Nederland verkrijgen van een aantal internet aanbieders, de grootste aanbieder van internet via kabel is Ziggo. Achtereenvolgend in de rij komen de aanbieder Caiway en Delta. Bij de keuze voor kabel internet hebben consumenten weinig tot geen keuzevrijheid van aanbieder, het is in Nederland namelijk zo geregeld dat de eigenaar van het netwerk het alleenrecht heeft om diensten aan te bieden. Veel consumenten zullen dus moeten kiezen voor provider Ziggo.

Wil je precies weten welke aanbieders er beschikbaar zijn op jouw woonadres dan is dit zeker mogelijk, doe de postcodecheck en kom er binnen enkele minuten achter welke kabelproviders haar diensten leveren voor jouw adres.

Het openstellen van het kabelnetwerk

Zoals je hierboven hebt gelezen heeft de eigenaar van het kabelnetwerk het alleenrecht om diensten aan te bieden middels dit netwerk, concurrentie wordt hiermee teniet gedaan en dat werk natuurlijk niet in het voordeel van de consument. Hier bestaat al jarenlang discussie over en er werd dan ook stellig gedacht dat er geen einde aan zal komen.

Wanneer er wordt gekozen voor de openstelling van het kabelnetwerk kunnen ook andere aanbieders diensten aanbieden middels het kabelnetwerk. Hierdoor hebben consumenten meer keuzevrijheid wanneer het aankomt op hun abonnement voor internet, tv en bellen. Meer concurrentie leidt tot hogere keuzevrijheid waardoor automatischer wijs lagere tarieven ontstaan. De openstelling werd uitgesteld omdat de Nederlandse consument naast de kabelaansluiting ook kunnen kiezen voor een ADSL en glasvezel aansluiting, openstelling van het kabelnetwerk werd dan ook niet als noodzakelijk geacht.

Echter is Ziggo nog niet zo lang geleden gefuseerd met Vodafone, het ACM greep eindelijk in. In september 2018 werd er geëist dat zowel KPN als VodafoneZiggo hun kabelnetwerk moeten gaan openstellen voor concurrerende aanbieders in de breedband markt. Helaas is het met de uitspraak nog niet volledig geregeld er moeten nog flink wat stappen ondernomen worden.

Het ACM heeft uitgesproken dat zij in 2019 verwachten dat nieuwe aanbieders kunnen toetreden in het kabelnetwerk. Of het zo mag zijn gaat nog blijken, VodafoneZiggo heeft het besluit van het ACM namelijk aangevochten waardoor het CBB nog een uitspraak moet verrichten.

Kabel internet kosten

De totale kosten voor internet abonnement via kabel zijn sterk afhankelijk van het door jouw uitgekozen pakket, je hebt namelijk een brede keuze uit internetsnelheden en zenderpakketten voor de televisie. Daarbij komen nog extra zoals streamingsdiensten en dergelijke. De kosten zijn dus erg persoons gerelateerd.

Echter hoef je geen kosten te maken voor het aanleggen van een nieuwe aansluiting, bijna alles huishoudens in Nederland beschikken namelijk over een kabelaansluiting. Wat je wel moet doen om internet via kabel te ontvangen is het afsluiten van een televisiedienst, doe je dit niet dan kun je ook geen internet ontvangen.

Wil je direct inzicht in de kosten van kabel internet dan raden wij het je aan om de postcodecheck uit te voeren. Allereerst wordt er gekeken of er een aanbieder bestaat die kan leveren op je woonadres, vervolgens zul je een duidelijk overzicht ontvangen van alle te maken kosten, zowel eenmalige als maandelijkse. Dit is geheel vrijblijvend!

Kabel internet snelheid

Je zult het vast wel eens gehoord hebben, je ontvangt een lagere downloadsnelheid dan dat je geadverteerd hebt gekregen. Dit probleem is minder van sprake bij de keuze voor kabel internet, het is namelijk zo dat aanbieders van internet via kabel over het algemeen dichter in de buurt komen van de beloofde internetsnelheid. In vergelijking met ADSL aanbieders heb je met kabel internet een veel stabielere en betrouwbare internetsnelheid.

Met kabel internet kunnen ook hogere internetsnelheden gerealiseerd worden, natuurlijk betaal je hier wat meer voor maar dan heb je ook wat. Zoals we al eerder hadden benoemd in dit artikel is het kabelnetwerk grotendeels omgezet in glasvezel, enkel en alleen de laatste eindjes zijn nog van oude kabel waardoor kabelpakketten een afwijking hebben van maar 10%. Van langzaam internet is dus minder sprake met kabel internet.

Internet via kabel voor-en nadelen

Iedere internetaansluiting in Nederland heeft zo zijn voor-en nadelen, zo ook kabel via internet. Een voordeel die kabel internet biedt is dat er een flinke internetsnelheid aangeboden kan worden, echter moet je hiervoor wel een televisie pakket afnemen bij de provider, dit kan extra kosten veroorzaken waardoor een andere aansluiting voordeliger is.

Internet via kabel is in verhouding met andere aansluiting zoals DSL internet, een dure oplossing maar daarbij komt wel dat je bij een kabelaansluiting geen problemen aan de snelheid ervaart tijdens het tegelijkertijd tv kijken en het gebruiken van internet.

Een ander groot voordeel van kabelinternet is dat je met digitale televisie een zeer hoge beeldkwaliteit kan behalen, ook wanneer je tegelijkertijd rond surft op het internet.

Kabel internet geschikt voor mij?

Je zult je wellicht afvragen of internet via de kabel een goede optie is voor je huishouden, wij kunnen stellen van wel. Je kunt namelijk met kabel internet nog steeds televisie kijken op meerdere schermen. Hierbij komt dat je met kabelinternet het voordeel hebt dat je geniet van hoge up-en download snelheden welke hoger liggen dan traditionele ADSL abonnementen die middels de telefoonaansluiting loopt.

Houd er wel rekening mee dat je met een kabelabonnement vaak wat meer betaalt dan een ADSL pakket, dit heeft te maken met het feit dat het kabelnetwerk nog niet is opengesteld voor andere internet providers waardoor de concurrentiestrijd in deze markt nog niet is losgebarsten. De mensen die veel online zijn, flink wat downloaden en op meerdere televisies tegelijk tv kijken is kabel internet uitermate geschikt.

kabel internet providers
internet via coax kabel

Handige & leuke Video’s

Hoe is de privacywetgeving op het internet geregeld?

Hoe is de privacywetgeving op het internet geregeld?

In dit artikel onderzoeken we de privacywetgeving met betrekking tot het internet. Met de snelle opkomst van digitale technologieën en het groeiende gebruik van het internet, rijzen er steeds meer vragen over de bescherming van persoonlijke gegevens online. Hoe worden...

Toekomst cryptocurrency: Innovaties en trends

Toekomst cryptocurrency: Innovaties en trends

De wereld van cryptocurrency blijft zich ontwikkelen en veranderen, met nieuwe innovaties en trends die opkomen. Als je geïnteresseerd bent in cryptocurrencies zoals Dogecoin en Ripple, dan wil je waarschijnlijk weten wat de toekomst in petto heeft voor deze munten en...

Zo bescherm je je online privacy en gegevens met 4 handige tips

Of je het internet nu gebruikt om even je e-mails te beantwoorden, te gamen of om je social media-accounts bezoeken, je laat altijd informatie achter. Als deze informatie lekt, kunnen hackers dit gebruiken, met alle gevolgen van dien. Om ervoor te zorgen dat je je...

Bescherm je kinderen met GPS trackers voor extra gemoedsrust

Bescherm je kinderen met GPS trackers voor extra gemoedsrust

Als ouder wil je natuurlijk altijd zeker weten dat je kinderen veilig zijn. Vooral als ze nog jong zijn en zich in een omgeving bevinden waar ze niet bekend zijn, kan het geruststellend zijn om te weten waar ze zich bevinden. Gelukkig zijn er tegenwoordig...