IPTV, wat houdt het precies in? | Alle informatie op een rijtje!

jun 20, 2020 | Internet & TV

jun 20, 2020 | Internet & TV

Ben je zoekende naar een nieuw tv-abonnement? Dan zul je waarschijnlijk al veel verschillende aanbieders en mogelijkheden hebben gevonden, van tv kijken via een satelliet tot tv kijken via internet, het is er allemaal.

Zo is er tegenwoordig ook IPTV, een nieuwe manier van tv kijken. Ook deze nieuwe vorm van tv kijken wordt geregeld via het internet, je ontvangt al de zenders via een razendsnelle ADSL- of glasvezelkabel.

Wij gaan in dit artikel meer informatie geven met betrekking tot een IPTV abonnement in Nederland en we geven antwoord op de vraag of IPTV illegaal of legaal is in Nederland. Kortom, wij brengen je op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van IP TV.

traag internet oplossen

Verschil tussen tv kijken via internet en IPTV

Als iemand tv aan het kijken is via internet is er in veel gevallen sprake van dat dit gebeurt via een computer, laptop of telefoon. Bij IPTV daarentegen ben je tv aan het kijken via internet, gewoon op je tv. Een echte combinatie van internet en televisie dus!

Dit is een nieuwe vorm van tv kijken, ook deze manier wordt geregeld via een kabel, deze kabel wordt aangesloten aan een kastje, dit kastje zet vervolgens het internetsignaal om in een tv-signaal.

Een ander groot verschil is dat IPTV een beeldkwaliteit van 4K televisie probeert na te streven, dit is een zeer hoge beeldkwaliteit en vele malen beter dan de beeldkwaliteit die je normaal tegen zult komen via internet.

Voordelen IPTV

Uiteraard is het een groot voordeel dat de beeldkwaliteit van je favoriete programma’s via IPTV erg hoog zijn, zo kun je extra genieten van die laatste aflevering. Echter biedt deze vorm van tv kijken nog een aantal andere voordelen, wij hebben deze voordelen voor jou op een rijtje gezet:

  • Significant groot aanbod van zenders.
  • Je kunt op ieder moment het programma pauzeren, vooruit- en achteruit spoelen.
  • Je kunt gebruik maken van tv on demand, zoals Netflix en Disney+.
  • IPTV 4K, een beeldkwaliteit van 4K wordt nagestreefd.
  • Je kunt ook naar programma’s zoals Facebook en Youtube, ook het spelen en downloaden van verschillende games is mogelijk.
  • De kwaliteit van het signaal is altijd hoog doordat het geregeld wordt via een ondergrondse kabel.
  • Je kunt gebruik maken van de IPTV App, zo kun je op ieder apparaat, waar en wanneer je maar wilt je favoriete programma’s kijken.

IPTV abonnement in Nederland

De meeste mensen denken vaak dat IPTV alleen op internet gekeken kan worden, het signaal komt namelijk van een Internet Protocol. Dit is echter niet helemaal waar, deze manier van tv kijken wordt namelijk geregeld via een afgesloten netwerk, dit afgesloten netwerk heeft niks te maken met het internet netwerk.

Dit afgesloten netwerk wordt alleen gebruikt voor al het IPTV verkeer, dit doen zij om de bandbreedte zo hoog mogelijk te houden waardoor het normale internet verkeer niet langzamer zal worden. Zoals je hebt kunnen lezen heb je eerst toegang nodig tot het afgesloten netwerk van IPTV voordat je de signalen kunt ontvangen en dus tv kunt gaan kijken.

Je zult dan ook op zoek moeten gaan naar een IPTV provider, op deze manier kun je uiteindelijk de signalen ontvangen op jouw SMART TV. De aanbieders maken over het algemeen gebruik van ADSL- en glasvezelkabels.

Uiteraard heb je ook een decoder nodig die de signalen uiteindelijk omzet in beeldmateriaal, deze decoder wordt bijna altijd geleverd door de provider waarbij je een IPTV abonnement hebt afgesloten. Daarbij is het ook verstandig om ook te kijken naar een geschikte VPN provider, een voorbeeld hiervan is Surfshark, een VPN die ideaal geschikt is voor IPTV.

Naast de decoder heb je ook een modem nodig waarop de ADSL- of glasvezelkabel kan worden aangesloten. Als je dit alles hebt, kun je aan de slag. Dus wat heb je precies nodig? Dit hebben wij in het kort nog een keer op een rijtje gezet:

Aantal zenders

Het aantal zenders dat je kunt kijken met IPTV is in principe ongelimiteerd, het is echter wel zo dat je alleen de zenders kunt kijken die aangeboden worden in het pakket van de provider die je gekozen hebt. De zenders die je allemaal kunt kijken is dus afhankelijk van het aanbod van de provider.

Je zult waarschijnlijk kiezen voor de provider waarvan jij vind dat zij de meest aantrekkelijke zenders in het pakket hebben. Op het moment dat je geen SMART TV hebt kun je in de meeste gevallen ook een mediabox laten leveren door de provider. Deze mediabox zorgt er voor dat je als nog al de zenders kunt kijken en gebruik kunt maken van on demand diensten als Netflix en Disney+.

IPTV App

IPTV Nederland biedt ook een service waarbij je gebruik kunt maken van een App, Kodi IPTV is een voorbeeld van zo’n App. Deze App wordt veel gebruikt door mensen die in het bezit zijn van een SMART TV en geen decoder willen gebruiken.

Deze App wordt niet geïnstalleerd op je telefoon maar op je televisie, zo kan je via deze App al de verschillende zenders bekijken zonder dat hiervoor een decoder voor aanwezig hoeft te zijn. IPTV Kodi daarentegen is een App die geïnstalleerd kan worden op apparaten met Windows software, zo kun je bijvoorbeeld op je laptop kijken naar je favoriete programma.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat alleen het installeren van de App niet genoeg is, je moet ook een abonnement afgesloten hebben om gebruik te maken van deze service. Je kunt de eerste week gratis gebruik maken van de IPTV App, na deze week zul je abonnementskosten moeten betalen van ongeveer €10 per maand, dit zal per provider verschillen.

IPTV 4K

Veel aanbieders van IPTV streven een beeldkwaliteit van 4K na, dit is een mooi streven maar deze snelheden worden vaak niet bereikt. Ze noemen deze hoge beeldkwaliteit ook wel Ultra HD, dit zorgt er voor dat je naar je favoriete programma kunt kijken in de hoogste resolutie.

Sommige aanbieders zeggen dat zij de grootste variatie zenders in de hoogste resolutie leveren, in werkelijkheid blijkt dit vaak minder waar. Het is bijvoorbeeld zo dat live televisie nog niet in 4K resolutie geleverd kan worden, vaak is de hoogste resolutie die gehanteerd wordt 1080p, dit geldt zowel voor live televisie als alle andere programma’s die uitgezonden worden.

IPTV legaal of illegaal?

Ja, IPTV is helaas illegaal. Stichting BREIN is in 2018 het gevecht begonnen met de illegale verkoop van IPTV, dit hebben zij gedaan door grootste aanbieders van IP TV offline te halen. Deze stichting is een vrije Nederlandse stichting die zich inzetten tegen de verschillende aanbieders en organisaties die inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten.

Zoals eerder benoemd zijn de grootste aanbieders begin 2018 al offline gehaald, voorbeelden van deze grote aanbieders zijn Flickstore. De webshops van deze aanbieder staan niet langer online, het is echter wel zo dat de klanten van deze aanbieders nog steeds illegaal duizenden zenders kunnen bekijken.

Stichting BREIN loopt geregeld tegen problemen aan omdat de meeste organisaties die IPTV illegaal aanbieden in het buitenland zijn of haar diensten inkopen, op deze organisatie kan een Nederlandse stichting nauwelijks tot geen druk uitoefenen. De activiteiten van BREIN hebben dus in eerste instantie niet altijd het gewenste effect, de meeste klanten sluiten namelijk een jaarabonnement af.

Dit wil dus zeggen dat de klanten nog een jaar naar alle zenders kunnen kijken maar vervolgens geen nieuw jaarabonnement af kunnen sluiten, het gewenste effect zal dus in de meeste gevallen een jaar duren. Dus is IPTV legaal? Nee, dat is helaas niet het geval.

Hoogte boete voor illegale IPTV

Een medewerker van stichting BREIN heeft zich uitgesproken over het illegale gebruik van deze service. Hij waarschuwt je er bijvoorbeeld voor dat als je een waarschuwing ontvangt dat je illegaal bezig bent, het in de meeste gevallen al te laat is.

Op het moment dat je gepakt wordt zullen de kosten en schade die gemaakt zijn gevorderd worden, hier zit je natuurlijk ook niet op te wachten. Deze kosten en schade kunnen hoog oplopen en ook kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Als dit allemaal nog niet genoeg is kan de organisatie er ook voor kiezen om je strafrechtelijk te vervolgen, dit kan uiteindelijk een boete van €82.000,- opleveren en een gevangenisstraf van 4 jaar. Vraag jezelf dus af of je dit over hebt voor de duizenden zenders die je kunt bekijken.

Verschillende aanbieders

We hebben een vergelijking gemaakt tussen verschillende zenderpakketten van grote aanbieders in Nederland en de verschillende IPTV aanbieders. Het is erg opvallend dat de verschillende pakketten voor een groot deel met elkaar overeen komen, het verschil zit hem echter in de maandelijkse kosten van de pakketten.

Als je een abonnement wilt gaan afsluiten houdt er dan dus rekening mee dat je illegaal bezig bent en het risico loopt dat je een flinke boete ontvangt. Als je dadelijk kijkt naar het verschil van kosten tussen een interactief zenderpakket en IPTV, dan zie je al snel dat veel zenders illegaal uitgezonden worden.

Het is namelijk zo dat zij bijna honderd keer zoveel zenders aanbieden, maar wel fors goedkoper zijn dan de interactieve zenderpakketten. Het kan dus nooit zo zijn dat de aanbieders van IPTV ook daadwerkelijk al de zenders betalen voor het uitzenden van hun programma’s.

Maandelijkse kosten ZendersMulti-device
IPTV abonnementen
Black€15,00 6.000+ Ja
Go Fast €10,00 (of €70 per jaar) 6.000+ Ja
De Beste €8,75 (jaarlijks abonnement) 6.500Ja
Zenderpakketten Nederland (providers)
Interactieve TV Tele2vanaf €51,50 65Ja
Interactieve TV KPNvanaf €39,95 77Ja
Interactieve TV Ziggovanaf €33,00 54Ja

Handige & leuke video’s