De termen megabit (Mb) en megabyte (MB) kom je regelmatig tegen wanneer je gaat kijken naar internetabonnementen of als je documenten, films of games download.
Ondanks dat deze twee termen veel op elkaar lijken is er toch een groot verschil. Het is daarom belangrijk om te weten wat dit verschil precies is, zodat je weet waar je op moet letten als je verschillende internetabonnementen gaat vergelijken.
Daarnaast begrijp je beter waarom het streamen naar je televisie of downloaden van een film een bepaalde tijd duurt. Wij gaan jou daarom op deze pagina meer vertellen over de verschillen tussen Mbit en MB.
Bits en bytes, wat zijn het precies?
Voordat we jou meer gaan vertellen over wat Mbits en MB’s precies zijn is het handig om te weten wat bits en bytes zijn. Hiervoor is het van belang dat je weet hoe computers werken en communiceren met elkaar via het internet. Dit gebeurt namelijk aan de hand van zogeheten binaire code’s die bestaan uit reeksen van nullen en enen.
Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet precies hoe het werkt. Iedere nul en één die wordt gebruikt in een binaire code noemen we een bit. Een byte is een reeks van 8 bits. Deze serie van 8 bits is de kleinst mogelijke informatie-eenheid en kan bijvoorbeeld een letter, cijfer of ander teken zijn.
Neem bijvoorbeeld de letter ‘a’. De binaire code van deze letter is ‘01100001’ en zoals je kunt zien bestaat de letter ‘a’ uit 8 bits, dus één byte. Om het nog iets duidelijker te maken heeft de hoofdletter ‘A’ een andere binaire code dan de kleine letter. Deze binaire code is namelijk ‘01000001’ en ook dit is weer een voorbeeld van één byte die bestaat uit 8 bits (enen en nullen). Software werkt (bijna) altijd met die zogenoemde kleinste informatie-eenheden, of terwijl bytes.
Daarentegen verzendt je data via internet met nullen en enen, dus bits. Vandaar dat opslag op een laptop of harde schijf wordt aangegeven met bytes (Megabytes, Gigabytes etc.) en internetsnelheid altijd wordt aangegeven met bits (Megabits, Gigabits etc).
Wat is Mbit nou eigenlijk?
De afkorting Mbit staat voor het woord megabit. Hierin staat het woord mega voor één miljoen, waardoor een megabit bestaat uit één miljoen bits (enen en nullen). Een megabit is omgerekend 0,125 megabyte, omdat een byte bestaat uit een reeks van 8 bits. Dit zijn dan dus 8 miljoen bits.
De term Mbit wordt vooral gebruikt bij het uitdrukken van download- en uploadsnelheden. Internet providers drukken hun internetsnelheden daarom ook altijd uit in Mbit en geen MB. Toch blijft er bij veel mensen altijd enige verwarring tussen de termen megabit en megabyte.
Zo denken sommige dat het downloaden van een bestand van 20 megabyte 1 seconde duurt met een internetsnelheid van 20 Mbit per seconde. Maar hier moet je nog de factor 8 toepassen, omdat een megabyte 8 keer zo groot is.
Wat is Mbit/sec?
Mbit/sec, ook vaak uitgedrukt als Mbit/s is de uitdrukking voor de maximale internetsnelheid waarmee je bestanden kunt uploaden (versturen) of downloaden (ontvangen). Hierbij geeft de downloadsnelheid aan hoe snel je een document of bestand kunt binnenhalen of hoe snel je een internetpagina opent.
Daarentegen is de uploadsnelheid belangrijk voor het versturen van bepaalde bestanden zoals een e-mail of het plaatsen van een bericht op sociale media. De internetsnelheid die je thuis nodig hebt hangt volledig af van wat je met het internet doet. Zo kost het bekijken van een film op Netflix ongeveer 25 Mbit/s en het bekijken van een YouTube filmpje ongeveer 10 Mbit/s.
Wat is Mbit snelheid als je het gaat omrekenen naar MB?
Zoals we al eerder hebben benoemd worden de termen Mb en MB en nog vaak door elkaar gehaald en daarom is het handig om te weten wat de verschillen zijn en hoe je Mb kunt omrekenen tot MB. Wanneer je bijvoorbeeld een updatebestand van een spel download dan wordt dit meestal uitgedrukt in MB of GB.
Neem hier bijvoorbeeld 500 MB als voorbeeld. Heb je thuis een internetsnelheid van 250 Mbit/s? Dan denken mensen vaak dat het updatebestand van 500 MB binnen 2 seconden is gedownload, maar dat is niet zo.
Een Mbit is namelijk 8 keer zo klein en daarom moet je het aantal Mbits eerst door 8 delen om het aantal MB per seconde te berekenen. In dit geval zou je 250 moeten delen door 8 en dan krijg je 31,25 MB per seconde. Het zou dan ongeveer 16 seconden moeten duren totdat het bestand is gedownload.
Hoeveel Mbit/s heb je nodig?
Wil je weten hoeveel Mbit/sec jij thuis precies nodig hebt? Dan is het verstandig om eerst na te gaan waar je het internet voor wilt gebruiken en met hoeveel personen je thuis woont. Wordt er namelijk veel tegelijk gedaan op het internet dan moet het aantal Mbits/s worden verdeeld over verschillende apparaten.
Hiervoor kun je een schatting maken, zodat je weet hoe hoog de internetsnelheid ongeveer zou moeten zijn. Vervolgens is het mogelijk om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina om erachter te komen welke internetprovider voldoet aan de gewenste internetsnelheid.
Daarnaast kun je de verschillende providers vergelijken op prijs, zodat je niet alleen de beste maar ook de goedkoopste provider vindt met een goede en hoge internetsnelheid.