Doorgiftevergoeding FOX sports wordt verhoogd

aug 28, 2018 | Internet & TV | 0 Reacties

aug 28, 2018 | Internet & TV | 0 Reacties

Op dit moment wordt televisie kijken steeds duurder, dit komt omdat aanbieders zoals Ziggo en KPN meer doorgifte vergoedingen moeten gaan betalen aan televisiezenders. Zo zijn op dit moment de doorgifte vergoedingen van bijvoorbeeld de zenders NPO, Discovery Inc. en FOX Sports in de afgelopen periode gestegen.  Dit wordt vervolgens weer doorberekend in de prijzen die de consumenten betalen aan de aanbieders. In het komende artikel gaan we kijken hoe dit komt.

Waarom wordt televisie kijken duurder?

De grootste oorzaak hiervan is dat de lineaire zenders minder reclame inkomsten ontvangen, dit proberen ze dan weer te compenseren door het verlies door te berekenen in de doorgiftevergoedingen. Op het moment dat ze een nieuwe overeenkomst aangaan met de aanbieder, zullen zij hier een hogere prijs voor vragen wat dan weer wordt doorberekend aan de consument. Wil je deze extra kosten compenseren dan kun je gemakkelijk op je internet en tv abonnement besparen met een paar handige tips.

Deze trend zal zich net zo lang doorzetten tot de prijzen van internet en tv te hoog worden, en de aanbieder ervoor gaat kiezen om deze abonnementen niet meer aan te bieden of de consument ervoor kiest om deze zenders uit zijn pakket te halen. Ook al zijn er meerdere zenders die er besloten hebben de doorgifte vergoedingen te verhogen, zoals NPO of Discovery Inc, gaan we hier even dieper in op FOX Sports. 

FOX Sports

Op dit moment betalen aan aanbieders een doorgifte vergoeding aan FOX Sports, ongeacht of de abonnee kijkt naar het kanaal. Dit heeft als gevolg dat een standaard televisie abonnement voor alle kijkers duurder wordt. De enige mensen die hier daadwerkelijk profijt van hebben, zijn de abonnees die daadwerkelijk FOX Sports in hun pakket hebben zitten. Zij betalen namelijk een lager maandbedrag.

Overeenkomst Ziggo

Op het moment van spreken zitten Tele2 en Ziggo niet bij deze regeling, dit heeft te maken met 2 verschillende oorzaken. Bij Tele2 hebben ze namelijk niet besloten akkoord te gaan met de hogere kosten, waardoor zij het uit hun pakket hebben verwijderd.  Bij Ziggo heeft het er mee te maken dat zij nog een oude overeenkomst hebben met FOX Sports, die nog loopt tot 2020. Daardoor betalen klanten van Ziggo niet extra voor iets dat ze niet hebben. Bij hun betalen klanten alleen nog voor wat er daadwerkelijk in hun pakket zit.

KPN en Caiway

KPN en Caiway hebben al uitgesproken dat ze hier niet blij mee zijn. Zij zijn van mening dat Ziggo met deze regeling een financieel voordeel heeft bij de doorgifte van FOX Sports naar de consument, terwijl alle andere aanbieders er veel verlies op lijden als ze deze betaalzender aanbieden.

Om niet te veel achter te lopen op Ziggo, moeten KPN en Caiway FOX Sports wel aan blijven aanbieden aan hun abonnees. Voor hun is het wel een soort van verplichting om dit aan te blijven bieden en daardoor moesten ze wel akkoord gaan met de nieuwe financiële voorwaarden van Eredivisie Media & Marketing, die eigenaar zijn van FOX Sports.

Onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

Naar aanleiding van dit hebben KPN en Caiway besloten een klacht in te dienen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit proces loopt al een geruime tijd en het ACM heeft in hoger beroep wederom besloten geen nieuw onderzoek in te stellen naar de vernieuwde distributievoorwaarden van FOX Sports.

Zij hebben deze beslissing genomen op grond van het feit dat een dergelijk onderzoek niet valt onder de door henzelf opgestelde prioriteiten lijst. Het ACM geeft daarbij aan dat bijvoorbeeld KPN daarnaast te weinig financiële details heeft vrijgeven over de huidige deal met FOX Sports, waardoor een onderzoek te veel tijd in beslag zou nemen.  

De grote vraag is uiteindelijk of ze hiermee wel de belangen van de consument behartigen. Op dit moment zijn er ongeveer 3 miljoen abonnees die meebetalen aan een zender waar ze zelf helemaal geen gebruik van maken, hierbij betalen ze tot wel tientallen euro’s per jaar te veel. Heb je meer vragen over internet en tv, klik hier.

Meer lezen over internet en tv? Klik dan op de link voor meer informatie. Internet vergelijken kan ook direct bij ons, klik op de link om er meer informatie over te krijgen.

Handige & leuke Video’s

Bespaar op Internet & TV met deze tips

Begin met besparen op je Internet & TV abonnement Is het wel eens voorgekomen dat jij voor je internet en tv meer dan honderd euro per maand hebt betaald? Dit is maandelijks erg veel geld, wist jij dat je toch wel wat kan besparen op de kosten voor internet en tv in...

Internet en TV in je studentenhuis, wat is het goedkoopst?

We kunnen het niet meer wegdenken, internet en tv in elk huishouden. Vroeger was het niet anders, alle informatie die er was werd gehaald uit de boeken en het overgrote deel communiceerde via de vaste lijn of nog per briefpost. Handige apps als Skype op Whatsapp...

Prijzen van internet en tv zijn weer gestegen

Iedereen is het liefst zo min mogelijk geld kwijt aan zijn internet en tv abonnement. Mensen die veel geld kwijt zijn beginnen dan ook snel met besparen. Deze grote groep mensen kan op zoek naar nieuwe oplossingen om (meer) te besparen op de maandelijkse internet en...

Tijd voor een nieuw internet en tv abonnement

Het is weer bijna zo ver, het aflopen van de vele internet en tv abonnementen in Nederland. Dit betekent dat het ook weer tijd wordt voor het vergelijken van alle aanbieders, u wilt natuurlijk niet teveel betalen. Dit klinkt logisch maar nog een steeds een groot deel...

Frequente vragen over internet en TV

Veel vragen over Internet & TV abonnementen Over het algemeen zijn er nogal wat vragen over internet en tv. Wij hebben voor u wat vragen opgesteld om u zo goed mogelijk te kunnen laten kiezen uit de vele internet en tv abonnementen van verschillende aanbieders. Lees...