Is glasvezel belangrijk voor mijn internet?

aug 28, 2018 | Glasvezel

aug 28, 2018 | Glasvezel

Het is lastig om te weten wat glasvezel nou precies inhoudt als je niet uit dit wereldje komt, deze vraag komt daarom ook regelmatig bij ons terug. Glasvezel is er nog niet zo heel erg lang en daarom komt het nog wel is voor dat sommige huizen hier nog niet van voorzien zijn. Mocht dit bij jou het geval zijn, zal dit wel moeten gebeuren als je voor optimale snelheid wilt gaan gaan op internetgebied.

Wat is het nou eigenlijk? Dat glasvezel

Voor veel mensen is het ook maar apart, waarom maakt die andere kabel nou zoveel verschil met het oude systeem? Glasvezel zijn sterke draden, splinter dunne haren van speciaal glas gemaakt. Door glasvezel wordt informatie met de snelheid van het licht verstuurd door middel van lichtsignalen. Vroeger werd dit gedaan door middel van een telefoonlijn of televisie kabel.

Een glasvezel internetverbinding verstuurt razendsnel gegevens over grote afstanden. Dit zorgt ervoor dat glasvezel veel grotere snelheden kan behalen dan het huidige internet via de manieren die net genoemd werden. Het is dus altijd aan te raden om glasvezel te laten aanleggen, mocht dit nog niet bij je aangesloten zijn.

Hoe werkt dat nou, glasvezel?

We hebben net uitgelegd dat glasvezel bestaat uit extreem dunne maar sterke draden, die informatie met de snelheid van het licht versturen over grote afstanden. Door het glasvezel gaat het dus vele malen sneller als voorheen. De signalen die verstuurd worden van bijvoorbeeld je televisie, internet gegevens of je telefoongesprekken kunnen worden omgezet in ‘nullen’ en ‘enen’, ofwel ‘licht aan’ of ‘licht uit’.

Het klinkt heel lastig maar het valt wel mee. Dat aan- en uitzetten gebeurt in een miljoenste van een seconde. Dit maakt dat glasvezel internet razendsnel is. In onze digitale toekomst gaat glasvezel daarom een steeds grotere rol spelen. Daarom investeren gemeenten en andere partijen hier steeds meer geld in. Je ziet steeds vaker bij nieuwbouw plekken van die grote rollen met kabels staan, dat is glasvezel.

Waar ligt dat glasvezel nou precies?

Zoals we net al zeiden wordt op alle nieuwbouw plekken standaard glasvezel aangebracht, toch zijn er nog veel huizen en appartementen die zonder glasvezel zitten. Via je postcode kan je controleren of er glasvezel beschikbaar is op je woonlocatie. Op het moment is voor ongeveer 40% van de huishoudens glasvezel internet beschikbaar. Veel regio netbeheerders zijn druk bezig om te zorgen dat er in de loop van de jaren overal glasvezel beschikbaar is.

Als het glasvezel is aangelegd op het stroom verzamelpunt in je straat of misschien wel wat verder weg, wordt er een glasvezelkabel van dat punt naar je huis of appartement geblazen.

Blazen? We horen je denken, wat houdt dat in? Er is vanaf ieder huis of appartement een leiding van kabels naar het verzamelpunt in je straat, de glasvezelkabel wordt hierdoor heen geblazen met luchtdruk. Dit is de reden waarom het blazen heet.

Dit kan soms meer tijd in beslag nemen als dat vooraf was ingeschat, dit komt omdat de leiding naar je huis soms best ver kan zijn, daarbij komt dat er redelijk wat bochten kunnen zitten in deze leiding die ervoor kunnen zorgen dat de monteurs extra moeten graven om ervoor te zorgen dat de kabel aankomt.

Maak het je niet moeilijk

Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar in principe is het niet meer dan een kabel die getrokken moet worden. Alleen kan je dit helaas niet zelf doen, wat veel tijd zou schelen. Het nadeel is dat je altijd afhankelijk bent van andere partijen en niks zelf kunt ondernemen om het te regelen.

Conclusie over glasvezel

Glasvezel heeft veel invloed op je internet, op meerdere gebieden. Waar het vooral in verbeterd op het moment dat je glasvezel levert is snelheid. Het aanleggen van de glasvezelkabel is misschien het mindere puntje. Het kan veel tijd in beslag nemen omdat je afhankelijk bent van derde partijen. Op lange termijn zal overal alleen nog maar glasvezel zijn en niks anders. Aanleggen dus! Vergelijk internet om te zien of glasvezelverbinding mogelijk is op uw huisadres.

glasvezel internet
glasvezel verbinding

Handige & leuke Video’s

Voordelen van een glasvezel abonnement

Voordelen van een glasvezel abonnement

Veel mensen maken voortaan gebruik van een glasvezel abonnement. Elk jaar stijgt het aantal mensen die gebruik maken van glasvezel in hun huishouden, maar waarom zijn er zoveel mensen die kiezen voor dit type internet. Wij gaan je in dit artikel vertellen over de...

Glasvezelaansluiting thuis, waar moet je op letten?

Glasvezelaansluiting thuis, waar moet je op letten?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om gebruik te maken van glasvezel, hier hoort dan uiteraard een glasvezelaansluiting bij. Wij hebben voor jou een paar handige punten op een rijtje gezet die belangrijk zijn bij glasvezelaansluiting. Er zijn namelijk een...

Ziggo glasvezel, alles van A-Z

Ziggo glasvezel, alles van A-Z

Ziggo is inmiddels wel bekend in de breedband branche en heeft een flink klantenbestand opgebouwd. Steeds meer Nederlanders hebben een grote behoefte aan glasvezel gekregen en vragen zich dan ook af of Ziggo glasvezel biedt? In principe levert Ziggo geen glasvezel...

KPN glasvezel internet, van goede kwaliteit?

KPN glasvezel internet, van goede kwaliteit?

De laatste jaren kiezen steeds meer huishoudens voor glasvezel internet, wellicht ben je nog niet overgestapt naar deze pijlsnelle verbinding en is KPN glasvezel iets voor u. Wij snappen dat best lastig is om te kiezen voor welke internetverbinding je moet gaan en dat...

Glasvezel in Almere, hoe zit het?

Glasvezel in Almere, hoe zit het?

Maak kennis met Almere, daar waar 94% gelukkig eigenaar is van een glasvezelaansluiting. Ongeveer 77.600 huishouden kunnen een glasvezel verbinding afsluiten bij een van de mogelijke breedband aanbieders. Wanneer we alle glasvezel pakketten bij elkaar optellen komen...

Glasvezel internet in Amsterdam

Glasvezel internet in Amsterdam

Ben je woonachtig in Amsterdam dan is de kans groot dat jij momenteel nog niet gebruik maakt van glasvezel internet, op het moment zijn namelijk 17% van de huishoudens voorzien van een glasvezel aansluiting. Als we het percentage omrekenen naar het aantal huishoudens...

Laatst geüpdatet