Glasvezelaansluiting thuis, waar moet je op letten?

nov 20, 2018 | Glasvezel | 0 Reacties

Voer een postcodecheck uit

Je hebt de keus gemaakt om glasvezel te nemen, goed idee! Nu is het tijd voor de welbekende postcodecheck. Deze postcodecheck kan je doen door middel van gebruik van onze internet vergelijker. Door deze postcodecheck wordt het mogelijk om te zien of jouw huishouden is aangesloten op het glasvezelnetwerk in Nederland. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer gemeenten en huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk, toch zijn er nog steeds huishoudens die geen gebruik kunnen maken van glasvezel. Check dit dus goed! Woon je in de omgeving van Amsterdam of Almere? Dan heb je geluk! Glasvezel in Amsterdam en Almere is tegenwoordig niet meer weg te denken.

Kies een geschikt abonnement

Een glasvezel abonnement aanschaffen is alleen van belang wanneer jouw huishouden is aangesloten op het glasvezelnetwerk, doe dus daarom allereerst de postcodecheck. Als glasvezel mogelijk is dan krijg je direct in de vergelijker het aanbod te zien van glasvezel abonnementen op jouw adres. Klik vervolgens op bekijken en je wordt doorgestuurd naar de gekozen provider.

Verschillende soorten glasvezelverbindingen

Internet, je hebt het in alle soorten en maten. Zo zijn er dus ook verschillende soorten glasvezelverbindingen. In Nederland wordt er vaak gebruik gemaakt van een soort glasvezel met een single-mode vezel, dit is een ideale soort glasvezel voor langere afstanden. Voor kortere afstanden wordt er vaak gebruik gemaakt van een multi-mode vezel, dit omdat de zogenoemde brandbreedte hoger ligt dan die van een single-mode vezel. Echter is het wel zo dat glasvezel met een multi-mode vezel minder snel is in vergelijking met een single-mode glasvezel.

Hoe werkt glasvezel?

Glasvezel, we kennen het allemaal, maar hoe werkt het nou eigenlijk? Met glasvezel wordt licht uit een laser vervoerd door een vezel. Je hebt net kunnen lezen dat vezels kunnen verschillen, let hierop tijdens het kiezen voor glasvezel. Dit licht wat door de vezels gaat wordt aan en uit gezet, dit zorgt voor een code die de modem kan lezen.

Hoe installeer je jouw glasvezelmodem?

Je hebt vergeleken en bent erachter gekomen dat je de mogelijk hebt tot een glasvezelaansluiting, vervolgens kies je een abonnement en krijg je een glasvezelmodem thuis gestuurd door jouw gekozen provider. Hierbij zit een duidelijke en handige handleiding om zelf jouw thuis gestuurde modem te installeren. Deze modem is cruciaal voor een glasvezelverbinding, het is namelijk zo dat een modem signalen omzet tot een ander signaal waarmee een telefoon, televisie of computer kan communiceren. Lukt het niet om zelf jouw modem aan te sluiten? Geen paniek, veel providers maken gebruik van een speciale installatieservice om de modem te komen installeren.

Waar moet ik mijn modem installeren?

Veel providers raden aan om de modem te installeren in de meterkast. Let wel goed op de plek van de meterkast, als deze te ver weg is verwijderd van de plek waar je internet wilt gebruiken dan kan de internetverbinding trager zijn. Dit is een nadeel van een draadloos internet signaal. Ook storingen komen regelmatig voor bij verkeerde plaatsing van het modem, let hier dus goed op en bel met de installatie service bij vragen. Weet je al zeker dat de meterkast te ver weg is, plaats dan de modem in de woonkamer of keuken.

Hoe activeer ik mijn glasvezelabonnement?

Een abonnement kan pas geactiveerd worden nadat het modem is geplaatst. Tegenwoordig kan je dit makkelijk doen. De modem kan je verbinden met een computer, vervolgens kun je via de computer aangeven dat je het abonnement wilt activeren. Dit wordt duidelijker uitgelegd in de meegestuurde handleiding. Als het niet lukt contacteer dan de installatieservice, zij zullen voor jou ook het abonnement activeren na installatie. Maak je ook gebruik van een glasvezelverbinding voor je telefoon of televisie, dan is het ook mogelijk om deze diensten direct te activeren.

Check of het goed werkt

Jouw abonnement is geactiveerd en nu is het tijd om te internetten, maar eerst is het verstandig om te checken of alles naar behoren werkt. Zet de televisie aan en bekijk een paar zenders, zo zie je direct of het allemaal goed functioneert. Daarna is het slim om ook tegelijk de telefoon en internet te controleren. Werkt het niet naar behoren? Contacteer dan jouw provider, zij zullen jou verder helpen in het installatieproces en problemen verhelpen. Een paar van de grote providers met een goeie klantenservice zijn die van KPN glasvezel en Ziggo glasvezel

glasvezel aandachtspunten
glasvezelverbinding

Handige & leuke Video’s

Glasvezelkabel in 2022? | Lees hier alles van A-Z!

Glasvezelkabel in 2022? | Lees hier alles van A-Z!

Het wordt steeds gebruikelijker dat mensen kiezen voor internet via glasvezel, glasvezel zorgt er namelijk voor dat je nog sneller en beter internet hebt. Omdat de netwerken van de meeste mensen steeds groter worden en er steeds meer online gewerkt kan worden...