Internet via stopcontact, hoe werkt dat precies?

apr 16, 2019 | Internet

apr 16, 2019 | Internet

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen gebruik maken van internet via stopcontact. Dat is ook wel logisch want niemand heeft meer zin om allerlei kabels door het huis heen te trekken. Waarschijnlijk heb je het zelf ook wel eens gehad, je router staat in de meterkast en je moet allerlei gaten in muren gaan boren om kabels door het huis heen te trekken, ellende. Gelukkig is dat niet meer nodig want met internet via stroom kun je tegenwoordig volledig draadloos gebruik maken van een internet stopcontact.

De officiele naam voor internet via stopcontact is een homeplug adapter of powerline homeplug, veel mensen vragen zich echter nog af of dit goed werkt en of je nog een goede verbinding overhoud door gebruik te maken van internet via het stopcontact, daarnaast vragen mensen zich af hoe het precies zit met al die verschillende groepen in je meterkast die bij de router zitten. Gelukkig is het allemaal niet zo moelijk, lees verder om er achter te komen hoe internet over stroom precies werkt.

internet stopcontact

Kan ik zomaar internet via stroom gebruiken?

Internet via stroomnet werkt door het gehele stroomnet van je huis heen, het is wel belangrijk om te weten dat je een samenhangend elektriciteitsnetwerk nodig hebt. Als je dus gebruik maakt van verschillende fasen en groepen is dit geen enkel probleem.

Op de homeplug adapter sluit je vervolgens je UTP kabel aan en die koppel je aan je router of modem, daarna steek je de homeplug in je stopcontact en ineens heb je internet via je stroomnet. Zie het als volgt, je maakt van je netwerkkabel een stroomnet en daardoor hoef je geen lange draden meer door heel je huis neer te leggen.

Internet over stroom is ideaal als het bereik van je router niet goed genoeg is, door gebruik te maken van een homeplug adapter kun je eigenlijk ieder stopcontact gebruiken als een draadloos access point. Als je geen zin hebt om een kabel te trekken naar de zolder is een homeplug dus een ideale oplossing. We raden het je in ieder geval aan om te kiezen voor internet abonnement vergelijken.

Internet stopcontact met meer apparaten

Toch moet je wel over een aantal zaken nadenken, als je in een ruimte bijvoorbeeld meerdere apparaten wil aansluiten zoals een console, televisie of computer dan is het handig om een powerline adapter met netwerkpoorten te kiezen. Zo kun je elk apparaat aansluiten op een aparte poort, ook is het mogelijk om te kiezen voor een powerline adapter met een geïntegreerd stopcontact aansluiting.

Hoe snel is internet via stroom door gebruik te maken van powerline adapter

Internet via stroom en het gebruik van een powerline adapter is relatief snel, je hebt ze beschikbaar met een snelheid van 500 tot 2000 Mbit/s. Als je kijkt naar een powerline adapter met een snelheid van 500 Mbit/s komt dit neer op zo’n 62,5 MB per seconde. Ook is de afstand tussen de adapter en de kwaliteit van het elektriciteitsnet belangrijk voor de uiteindelijke snelheid. Als je gebruik maakt van een gigabit-ethernet kan het zijn dat je wat snelheid inlevert, toch blijft de 1000 Mbit/s verbinding super geschikt voor gamen, internetten en het streamen van HD films.

Op zoek naar snel internet? Druk dan eens op de link, op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt met de snelste providers door heel Nederland, erg handig!

Internet via stopcontact nadelen

Nadelen van internet via stopcontact zijn er eigenlijk maar vrij weinig, toch kan het zijn dat je powerline adapter niet altijd even stabiel is. Dat is zeker het geval als je gebruik maakt van veel apparaten die stroom vreten terwijl ze op dezelfde groep zijn aangesloten. Zoals eerder besproken kan de verbinding ook minder stabiel zijn als de bedrading in de muren van mindere kwaliteit is.

Als je een gamer bent kun je wellicht ook voor een andere verbinding gaan omdat stabiliteit dan erg belangrijk is, het kan zijn dat je ondanks dat je huis relatief nieuw is toch te maken krijgt met stabiliteitsverlies. Nog een nadeel kan zijn dat je gebruik wil maken van internet via stroom in een groot bedrijfsnetwerk, dan kan het zomaar zo zijn dat je een slechte verbinding hebt omdat er gebruik wordt gemaakt van bijzondere elektriciteitsbekabeling. We raden daarom altijd aan om je powerline adapter alleen in te pluggen in een specifieke elektriciteitsgroep. Wellicht kun je in deze gevallen beter kiezen voor kabel internet of DSL (ADSL).

Werkt internet via stroomnet altijd goed?

Internet over stroom werkt over het algemeen goed, wel moet je er rekening mee houden dat de verbinding afhankelijk is van de staat van het stroomnetwerk. Als je in een oude woning met slechte bekabeling woont kan het zijn dat je wat lagere snelheden behaalt met je powerline adapter. Beschik je over een relatief nieuwe woning? Dan is de kans groot dat je internet via stopcontact prima werkt.

Beste powerline adapter top 10

  1. Devolo Magic 2 WiFi Multiroom
  2. Devolo Magic 2 WiFi Starter Kit
  3. TP-Link TL-WPA9610 WiFi
  4. AVM FRITZ!Powerline 1260E WLAN
  5. TP-Link TL-WPA8630 WiFi 1300 Mbps
  6. Devolo dLAN 1200+
  7. AVM FRITZ!Powerline 1260E Single
  8. Netgear PLW1000 WiFi 1000 Mbps
  9. D-Link DHP-W311AV
  10. Devolo Magic 1 LAN Starter Kit

 

internet via stroom
draadloos internet via stopcontact

Handige & leuke Video’s

Wedden op de eredivisie wedstrijden; zo werkt het

Wedden op de eredivisie wedstrijden; zo werkt het

Hoe werkt wedden op eredivisiewedstrijden? Moet je een hardcore fan van een van de betrokken teams zijn om geld aan de wedstrijd te verdienen? Of kan iedereen het doen en toch winst maken? In deze post gaan we na hoe wedden op eredivisiewedstrijden werkt, en geven we...

De meest effectieve bij het vinden van de juiste wijnverpakking

De meest effectieve bij het vinden van de juiste wijnverpakking

Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste wijnverpakking. Maar met de juiste kennis kun je de perfecte verpakking voor je wijnen vinden. In deze post onderzoeken we enkele van de meest effectieve manieren om de juiste...

Creeer een veilig gevoel in je huis

Creeer een veilig gevoel in je huis

Ben je op zoek naar manieren om een veilig gevoel in je huis te creëren? Zo ja, dan ben je niet de enige. Veel ouders voelen de behoefte om een veilige omgeving voor hun kinderen te scheppen, vooral als ze jong zijn. Er zijn veel dingen die je kunt doen om je huis...

Afstand is geen bezwaar in de wereld van live games

Afstand is geen bezwaar in de wereld van live games

Eén van de geweldige dingen van de huidige internetconnectiviteit is dat je interactief mee kunt zijn met vrienden en geliefden, ongeacht waar ze zich bevinden. Live spelletjes zijn een leuke manier om dit te doen. Maar niet iedereen speelt graag dezelfde spellen. Wat...

Hoe kies je de beste breedband voor gamen?

Hoe kies je de beste breedband voor gamen?

We doen tegenwoordig van alles online. Maar weinig activiteiten zijn zo afhankelijk van een stabiele en betrouwbare internetverbinding als gamen. Als je een fanatieke gamer bent en een nieuwe provider overweegt, op welke specifieke punten moet je dan letten?...