Het dark web is een gedeelte van het internet dat niet toegankelijk is via normale internet browsers zoals Chrome, Firefox of Safari. Het dark web heeft, letterlijk, een duistere naam. Toch is dat niet zonder meer terecht.
Het internet is in de eerste plaats ontstaan om mensen in staat te stellen op een anonieme manier kennis over te dragen. Met de komst van het internet zouden mensen op een veilige, anonieme manier iedere vorm van kennis tot zich moeten kunnen nemen.
De laatste jaren begint dat ideaal steeds meer te vervagen. Overheidsinstanties, organisaties die opkomen voor de belangen van auteursrechten, en grote bedrijven volgen ons online gedrag steeds meer. Hostingproviders staan onder grote druk om controversiële content te verwijderen.
En voor klokkenluiders wordt het steeds moeilijker om anoniem informatie te delen. Om die redenen zoeken veel mensen hun heil op het zogenaamde dark web. Via het dark web kan je immers wel vrij informatie tot je nemen.
Het internet in meerdere lagen
Wanneer je zoekt op Google, dan krijg je vaak al snel enkele duizenden resultaten. Wat veel mensen niet beseffen is dat dit echter maar het topje van de ijsberg is. De resultaten die door Google getoond worden zijn namelijk alleen de resultaten die op het “surface web” te vinden zijn. Het internet bestaat echter uit meer lagen. Je zou de volgende lagen kunnen onderscheiden:
- The Surface Web
- The Deep Web
- The Dark Web
Het surface web is het algemene gedeelte van het internet. De informatie die op het surface web te vinden is, is openbaar toegankelijk en kan ook via zoekmachines gevonden worden. Het kan, om het met andere woorden te zeggen, door zoekmachines geïndexeerd worden.
Naast het surface web bestaat er ook het deep web. Het deep web kan ook via een “normale” browser bereikt worden, maar dan moet je wel inloggen. Wanneer je bijvoorbeeld een online webshop bezoekt, dan ben je op het surface web. Op het moment dat je inlogt op een bepaalde website, dan verlaat je het surface web en bereik je het deep web.
Het verschil is dus vooral dat de ene pagina wel door een zoekmachine “bekeken” kan worden en de andere niet. Tot slot bestaat er nog een derde laag van het internet. Deze laag wordt het darkweb genoemd. Dat komt omdat deze laag fundamenteel anders is dan de andere lagen. In de eerste plaats kan je deze laag niet zomaar bereiken.
Je hebt er een speciale browser voor nodig: The Onion Ring-browser (TOR). Er zijn verschillende redenen waarom je een speciale browser nodig hebt om dit gedeelte van het internet te bereiken. De belangrijkste reden is echter dat het dark web anoniem is. Al het dataverkeer wordt versleuteld en omgeleid via verschillende nodes. Op deze manier wordt anoniem internetten (weer) mogelijk.
Mag je op het dark web?
Mogelijk heb je weleens over dit gedeelte van het internet gehoord. Vaak wordt er over dit afgeschermde gedeelte van het internet negatief gesproken. Dat komt omdat er op dit gedeelte van het internet veel zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Zo worden er bijvoorbeeld wapens verhandeld, en kan je er drugs vinden.
Dat wil echter niet zeggen dat het darkweb zelf illegaal is. Er zijn meer dan voldoende redenen om anoniem gebruik te willen maken van het internet. Denk bijvoorbeeld aan klokkenluiders die informatie willen delen. Maar ook voor “gewone” mensen kan het nuttig zijn om anoniem te kunnen internetten.
Zo kunnen ze bijvoorbeeld aan (legale) informatie komen, die ze op het surface web niet kunnen vinden. Op deze site willen we je op geen enkele manier aanzetten tot het plegen van strafbare feiten. Daar is dit artikel ook niet voor bedoeld. Het bezoeken van het afgeschermde gedeelte van het internet is echter geen strafbaar feit.
Wanneer je informatie raadpleegt via het darkweb, dan di je dat op een anonieme manier. Privacy is een belangrijk grondrecht. Wanneer jij informatie tot je neemt, dan gaat het in beginsel niemand wat aan welke informatie je tot je neemt en wanneer je dat doet. Door gebruik te maken van TOR krijg je je online privacy weer terug.
Wat is dark web?
Hierboven is al beschreven dat je op het afgeschermde gedeelte van het internet anoniem kan internetten. In deze paragraaf leggen we uit hoe het kan dat je hier anoniem kan internetten. In de eerste plaats is het echter van belang om te benadrukken dat je alleen op dit gedeelte van het internet kan komen door gebruik te maken van een speciale browser.
Deze browser heet TOR. TOR moet je speciaal downloaden. We raden je aan om hiervoor een VPN verbinding te maken. Een VPN verbinding is een verbinding die jouw dataverkeer versleuteld.
Het is immers niet strafbaar om gebruik te maken van het afgeschermde gedeelte van het internet, maar veel mensen vinden het prettig dat overheidsinstanties niet weten dat ze over de TOR browser beschikken. Door gebruik te maken van een VPN verbinding kan je TOR veilig downloaden.
Hoe kom je op het darkweb: via TOR!
Via TOR kan je op het afgeschermde gedeelte van het internet komen. Er is geen andere mogelijkheid om dat te doen. Dat komt in de eerste plaats omdat dit gedeelte van het internet geen “normale” urls gebruikt, maar codes. Normaal gesproken zou je bijvoorbeeld naar www.wikipedia.nl gaan.
Wanneer je een pagina van het niet-geïndexeerde web wilt bezoeken, dan moet je bijvoorbeeld naar zo’n site gaan: wvk32thojln4gpp4.onion/wiki/index.php/Main_Page. Wanneer je deze pagina in een standaard browser invoert, dan zal je geen resultaat krijgen. TOR weet er echter wel raad mee, en stuurt je feilloos naar de juiste pagina. Wanneer je je afvraagt: hoe kom ik op dark web, dan moet je dus beginnen met het downloaden van de TOR browser.
Dat is niet alleen nodig omdat normale URLs niet werken op het afgeschermde internet, maar ook omdat je op een veilige manier wilt internetten. Onder een veilige manier verstaan we hier een anonieme manier. Dankzij de TOR browser is het namelijk mogelijk om anoniem te kunnen internetten.
Hoe kan je anoniem zijn op het dark web?
Het dark web klinkt enigszins onheilspellend. De naam is mogelijk niet terecht. Het afgeschermde gedeelte van het internet wordt het dark web genoemd, omdat er ook illegale activiteiten plaatsvinden. Dat komt omdat je op het afgeschermde gedeelte van het internet anoniem kunt zijn.
Wanneer je volledig anoniem bent, dan is dat natuurlijk een plaats waar criminele activiteiten plaats gaan vinden. Het is echter niet gezegd dat er op het afgeschermde gedeelte van het internet alleen maar illegale activiteiten plaatsvinden. Er zijn ook veel pagina’s op het afgeschermde deel van het net waar juist informatie gedeeld wordt.
Het afgeschermde gedeelte van het internet vervult dan helemaal geen illegale rol, maar juist een productieve rol. Wanneer je dus de vraag stelt: mag je op het dark web, dan is het antwoord op die vraag volmondig ja. Het kan heel nuttig zijn om een bezoek aan het afgeschermde gedeelte van het internet te brengen.
De vraag is: hoe kom je op dark web en hoe blijf je daar anoniem. Om op het deep dark web te komen heb je een speciale browser nodig. De TOR browser. Via deze browser kan je anoniem online zijn. Dat komt omdat de TOR browser jouw internetverkeer versleutelt in drie verschillende lagen.
Daarom heet de TOR browser ook de TOR browser. TOR staat namelijk voor The Onion Ring. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar de naam zegt iets over de manier waarop de beveiliging van de browser werkt.
Anonimiteit door drie lagen beveiliging
Wanneer je de TOR browser gebruikt, dan wordt je internetverkeer versleuteld in drie verschillende lagen. Vervolgens wordt je internetverkeer omgeleid door drie verschillende servers. Elke server kan slechts een gedeelte van de laag (de uienringen) ontcijferen.
De servers worden willekeurig gekozen. Op die manier is het nagenoeg onmogelijk om te achterhalen welke informatie door wie is verstuurd. De anonimiteit op het afgeschermde gedeelte van het internet komt dus door twee elementen.
- Encryptie
- Het gebruik maken van verschillende servers, waardoor niet te achterhalen valt wie een boodschap heeft verzonden.
Toegang krijgen tot het darkweb door TOR te downloaden
Wanneer je op het darkweb wilt komen, dan heb je de TOR browser nodig. Die kan je eenvoudig van het internet downloaden. Maar wanneer je de browser wilt downloaden, dan doe je er goed aan om zorgvuldig te werk te gaan. Je wilt namelijk niet dat anderen weten dat jij gebruik maakt van TOR.
We hebben al eerder gezegd dat het niet verboden is om het afgeschermde gedeelte van het internet te bezoeken. Dat is waar. Tegelijkertijd wil je ook geen slapende honden wakker maken. Het is een feit dat er op het afgeschermde gedeelte van het internet veel zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.
Om die reden kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een VPN verbinding wanneer je TOR gaat installeren. Een VPN zorgt er namelijk ook voor dat je anoniem kunt internetten, al is de beveiliging minder geavanceerd. Het opzetten van een VPN verbinding is dus de eerste stap bij het beantwoorden van de vraag: hoe kom ik op het darkweb.
Vervolgens moet je de TOR browser downloaden en installeren. Het is heel belangrijk dat je alleen de officiële versie downloadt, zoals de op de officiële website staat. Wanneer je dat niet doet, dan loop je het risico dat je een verkeerde versie downloadt.
In het verleden heeft de FBI bijvoorbeeld geprobeerd om een versie van TOR online te plaatsen waar een achterdeurtje inzat. De FBI kon zo precies zien wat de gebruikers van de TOR browser deden, terwijl die dachten dat ze anoniem waren.
Hoe werkt een VPN verbinding?
Hierboven hebben we al kort beschreven dat het aan te raden is om een VPN verbinding te gebruiken wanneer je de TOR browser gaat downloaden. VPN is een manier om anoniem te internetten. De beveiliging is echter anders dan die van de TOR browser. Bij een VPN verbinding zet je een verbinding op tussen jouw computer (de client) en een andere computer (de server).
Het verkeer tussen de client en de server wordt versleuteld. Vervolgens stuurt de server het dataverkeer door, ontvangt een antwoord en stuurt dit versleuteld terug naar de client. In zekere zin lijkt een VPN daarom op TOR, maar de lagen van encryptie zijn anders. Eenvoudig gezegd heeft VPN één laag encryptie en heeft TOR er drie. Daarnaast kan bij een VPN verbinding achterhaald worden met wie de server data uitwisselt.
Op het moment dat één van de twee sleutels gekraakt wordt, dan kan er alsnog “afgeluisterd” worden. Bij het TOR netwerk speelt dat probleem in veel mindere mate, omdat het dataverkeer daar over meer nodes verspreidt wordt. Iedere node heeft een eigen rol in het decrypten van informatie. Daarnaast worden de nodes willekeurig gekozen. Het is daarom vrijwel onmogelijk om de beveiliging te kraken.
Wat is het dark web en hoe blijf je er veilig?
Het niet alleen belangrijk om veilig de TOR browser te downloaden, het is ook belangrijk om veilig te blijven wanneer je eenmaal gebruik gaat maken van het afgeschermde gedeelte van het internet. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat je niet alleen aan de hand van je IP-adres gevolgd kan worden. Coockies en JavaScript-applicaties kunnen een digitale vingerafdruk achterlaten op je computer.
Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig biedt de TOR-browser je een mogelijkheid om deze scripts uit te schakelen. Op deze manier ben je nog meer anoniem online. Soms is het aan te raden om ook wanneer je de TOR browser gebruikt, gebruik te maken van een VPN verbinding.
Op deze manier zorg je voor een extra laag van bescherming. Dat kan nodig zijn, omdat er in het verleden malafide exit nodes (de laatste schil van bescherming binnen TOR) zijn opgedoken. Door gebruik te maken van een VPN creëer je een extra laag van beveiliging die geheel los staat van TOR. Er is echter wel een belangrijk nadeel aan het gebruik van deze dubbele vorm van beveiliging. Dat nadeel is de snelheid.
We hebben in dit artikel de vraag behandeld: wat is dark web. Daaruit is naar voren gekomen dat het afgeschermde gedeelte van het internet je een grote mate van online anonimiteit biedt. Dat komt door de vele lagen van encryptie. Het encrypten en doorsturen van informatie kost echter ook veel tijd. Wanneer je gebruik maakt van nog een extra laag bescherming in de vorm van een VPN, dan moet je er rekening mee houden dat de verbinding nog trager wordt.
Samenvatting: wat is dark web?
Aan het einde van dit artikel geven we je graag een korte samenvatting. In dit artikel hebben we de vraag gesteld: wat is het dark web? Het dark web is het afgeschermde gedeelte van het internet. Je kan er niet via normale zoekmachines komen. Ook heb je een speciale browser nodig om op het afgeschermde gedeelte van het internet te komen. Deze browser wordt de TOR browser genoemd.
Door gebruik te maken van de TOR browser kan je anoniem online internetten. Soms is dat nodig omdat je normaal gesproken online gevolgd kan worden. Er zijn mensen die zeggen: als je niks te verbergen hebt, waarom zou je er dan een probleem van maken. Dat argument gaat echter niet helemaal op. Er zijn verschillende redenen waarom je anoniem online zou willen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:
- Privacy is een grondrecht
- Je wilt gevoelige informatie delen
- Je wilt gevoelige informatie bezoeken
- Je bevindt je in het buitenland met een minder betrouwbare overheid
Je hebt het recht om deze informatie tot je te nemen. Het bezoeken van het dark web is dan ook niet verboden. Wel is het zo dat het downloaden van de TOR browser je verdacht kan maken. Om die reden is het aan te raden om gebruik te maken van een VPN-verbinding wanneer je de TOR browser downloadt. Ook wanneer je de TOR browser al hebt, is het verstandig om gebruik te blijven maken van een VPN. Zo bescherm je je online veiligheid en privacy maximaal.