Naast het World Wide Web bestaan er ook nog een aantal servers waar nieuwsgroepen met elkaar discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hier begeven zich een aantal fanatieke groepen die teksten en bestanden met elkaar kunnen delen.
Daarnaast is Usenet een netwerk dat al ouder is dan het World Wide Web en wordt vandaag de dag nog steeds draaiende gehouden door een groep gebruikers die zeer gepassioneerd zijn.
Wij gaan jou op deze pagina meer vertellen over de voordelen en hoe je gebruik kunt maken van Usenet. Zo kom je er namelijk achter waarom dit netwerk nog steeds veel fans heeft ondanks dat het wat verouderd is.
Wat is Usenet precies en hoe werken nieuwsgroepen?
Zoals je misschien al hebt kunnen lezen is Usenet een netwerk waarop gebruikers teksten en bestanden met elkaar kunnen uitwisselen. Dit gebeurt altijd in zogeheten nieuwsgroepen. Nou vraag jij je misschien af: “Wat zijn nieuwsgroepen?”.
Nieuwsgroepen kun je ook zien als een forum en iedere nieuwsgroep heeft zo zijn eigen onderwerp waarover wordt gediscussieerd. Dus ga jij naar nieuwsgroepen zoeken? Dan zit er altijd wel een groep bij.
Er zijn namelijk duizenden groepen waar jij je bij kunt aansluiten. Of je nou op zoek bent naar advies voor een bepaald probleem of een politieke discussie, er is altijd wel een groep voor jou.
Hoe werkt een Usenet server?
Usenet is niet vergelijkbaar met de meeste websites op het World Wide Web. Dit komt doordat het een gedecentraliseerd netwerk is, wat wil zeggen dat er niet één grote server is waarop iedere gebruiker kan inloggen. In plaats daarvan is er een wereldwijd netwerk van computers en servers die met elkaar samenwerken, waardoor nieuwsgroepen ontstaan.
Dit is dus ook een van de redenen waarom je Usenet niet kunt vinden via een internet browser. Omdat Usenet een netwerk is met gelijkwaardige servers die met elkaar samenwerken is de kans een stuk kleiner dat de server faalt. We noemen dit namelijk ook wel een peer-to-peer netwerk, wat inhoudt dat als er een peer uitvalt dat er nog duizenden anderen zijn die het netwerk draaiende houden. Hierdoor is Usenet tegenwoordig nog steeds erg populair naast normaal internet.
Wat zijn de voordelen van Usenet en waar moet je goed opletten?
Je zal waarschijnlijk wel denken dat zo’n oud netwerk niet meer populair is, maar dat is bij Usenet niet het geval. Het wordt namelijk vandaag de dag nog steeds gebruikt door een groep fanatieke gebruikers. Dit komt mede door de uiteenlopende nieuwsgroepen, de hoge downloadsnelheid en de relatieve anonimiteit.
Hierdoor is Usenet een bijzonder platform waar je gebruik van kunt maken om te discussiëren of om informatie te zoeken over bepaalde onderwerpen. Nu je weet wat de voordelen zijn is het ook handig om te weten wat de valkuilen zijn van Usenet en waar je op moet letten bij het gebruik.
Om toegang te krijgen tot dit netwerk is het namelijk noodzakelijk dat je een newsreader installeert. Het aanbod op de server is vaak voor een korte periode beschikbaar en ook is het verstandig om goed te letten op downloads, omdat bijvoorbeeld films die je download beschadigd kunnen zijn of een virus kunnen bevatten. Zodra je gebruik gaat maken van een newsreader om toegang te krijgen tot Usenet ben je niet gelijk anoniem.
Het netwerk herkent namelijk jouw IP-adres, terwijl een belangrijk voordeel van Usenet anonimiteit is. Ook al gebruik je een alias op het netwerk, dan kunnen bedrijven, hackers en overheden jouw traceren via het IP-adres. Om dit te voorkomen is het verstandig om gebruik te maken van een VPN.
Dit kun je namelijk zien als een alias voor jouw computer, waardoor het niet langer mogelijk is om jouw IP-adres te traceren. Dit zorgt voor anonimiteit en zorgt er ook voor dat je niet bang hoeft te zijn dat er iemand met je meekijkt.
Welke Usenet providers zijn er allemaal?
Zodra je een newsreader hebt ben je er nog niet helemaal. Deze zorgt er alleen voor dat je kunt verbinden en communiceren met een zogeheten NNTP-server (het protocol waar Usenet op draait). Je zult deze serverruimte moeten afnemen om er daadwerkelijk gebruik van te maken en hiervoor heb je meestal twee opties.
Namelijk: een NNTP-server bij je eigen provider of een NNTP-server bij een Usenet provider. Hieronder gaan we jou uitleggen wat het verschil is tussen deze twee providers.
Usenet via je eigen provider
Het is in Nederland mogelijk om een NNTP-server aan te schaffen bij je eigen provider. Toch zitten hier een aantal nadelen aan verbonden omdat providers zoals Ziggo en KPN meestal minder functies bieden dan Usenet providers die natuurlijk gespecialiseerd zijn.
Hierdoor is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om deel te nemen aan binaire nieuwsgroepen, waar ook bestanden in kunnen worden gedeeld. Mocht jij alleen behoefte hebben aan tekst? Dan is een NNTP-server van je eigen provider een goede optie.
Usenet via een gespecialiseerde provider
Wil je volledig gebruik maken van alle functies die Usenet te bieden heeft? Dan is het verstandig om te kiezen voor een NNTP-server van een speciale Usenet provider. Zij bieden namelijk openbare nieuwsservers aan, waarmee je toegang hebt tot alle nieuwsgroepen. Hierdoor kun je profiteren van de ultieme vrijheid die Usenet te bieden heeft.
In Nederland zijn er meerdere aanbieders van speciale NNTP-servers en in tegenstelling tot een NNTP-server van je eigen provider betaal je hier natuurlijk wel wat geld voor. Toch geniet je dan wel van onbeperkte data en meerdere verbindingen en kun je deelnemen aan groepen waar bestanden in kunnen worden gedeeld.
Usenet vergelijken, waar moet je opletten?
Iedere aanbieder van Usenet servers zijn weer anders en daarom is het verstandig om verschillende aanbieders zorgvuldig met elkaar te vergelijken. Net als bij andere providers kunnen de voor- en nadelen van elkaar verschillen. Zo heeft de ene aanbieder een hogere snelheid en is de ander weer goedkoper.
Er zit namelijk verschil in toegang tot nieuwsgroepen en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid van het programma. Hierdoor is het dus slim om zelf te kijken naar wat je nodig hebt om vervolgens de beste aanbieder te vinden die aansluit op jouw persoonlijke wensen.
In tegenstelling tot regulier internet vergelijken is het bij Usenet over het algemeen minder transparant en daarom is het verstandig om van te voren goed onderzoek te doen naar verschillende aanbieders.